Η υπέρβαση του Alex Zanardi. Γίγας χωρίς πόδια

Post date:

Author:

Category:

Είναι 52 ετών, Ιταλός, επαγγελματίας οδηγός αγώνων, με χρυσό μετάλλιο στην Παραολυμπιάδα, τριαθλητής στο Iron man, παραπληγικός, μαχητής εφ’ όλης της ύλης. Δικαίως, το 2018, ο αστεροειδής 22517 πήρε το όνομά του

«Όταν ξύπνησα και συνειδητοποίησα πως δεν έχω πόδια, δεν αναρωτήθηκα τι θα κάνω χωρίς πόδια. Αλλά τι χρειάζεται για να µπορέσω να συνεχίσω να κάνω όλα όσα θέλω». Epic φράση του Alex Zanardi. Μάθημα ζωής.

Υπήρξε μία ημερομηνία που δεν θα την ξεχάσει ποτέ ο Alex Zanardi. Ήταν ήδη ένας από τους πιο δημοφιλείς οδηγούς στο Πρωτάθλημα CART Series αλλά και με εμπειρίες από τη συμμετοχή του στη Formula 1.

Η επίμαχη ημερομηνία ήταν η 15η Σεπτεμβρίου του 2001. Τέσσερις μόλις ημέρες μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Ν. Υόρκης. Ήταν η ημερομηνία της δικής του «καταστροφής». Ήταν μια τρομερή σύγκρουση στην πίστα EuroSpeedWay Lausitz, στη Γερμανία

Ως την τραγική εκείνη στιγμή, ο Zanardi ήταν στην 1η θέση του αγώνα. Φτάνει στο νοσοκομείο με λιγότερο απο ένα λίτρο αίμα στο σώμα του.

Επιβιώνει. Ξυπνά χωρίς κάτω άκρα. Η πρώτη του αντίδραση δεν ήταν να μοιρολατρήσει. Ήταν το να βρει τρόπο να πραγματώνει όλα εκείνα που θέλει, αλλά χωρίς τη βοήθεια των ποδιών του. Όσο απλά μπορεί να γράφεται κάτι τέτοιο.

Ακολουθούν αλλεπάληλες εγχειρήσεις. Δυσπιστία. Σχεδιάζει μόνος του τα προσθετικά μέλη, μη μένοντας ικανοποιημένος από αυτά του εμπορίου, για να μπορέσει να ελέγχει ιδανικά το βάρος και την ακαμψία που θα του επέτρεπαν να αγωνιστεί ξανά. 

Ο Zanardi κάνει το αδιανόητο να φαίνεται φυσικό. Είναι το πάθος του για τη ζωή. Η υπέρβαση. Και για αυτό επιμένει. Και νικά

Με τη BMW σύμμαχο στις ιδέες του, ξεκινούν το project της κατασκευής ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου το οποίο θα ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των αναγκών του. Του πρώτου αγωνιστικού που φτιάχτηκε ποτέ για έναν τέτοιο οδηγό.

Alex Zanardi

Alex Zanardi

Alex Zanardi

 Σε λιγότερο από δύο χρόνια επιστρέφει σ’ αυτό που αγαπούσε πιο πολύ. Στη θέση του πίσω από το τιμόνι. Το 2005 γίνεται ο πρώτος άνθρωπος με αναπηρία που κερδίζει Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε αγώνα αυτοκινήτου

Το 2014, μετά από μία επιτυχημένη πορεία (που περιελάμβανε χρυσό 

μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ως αθλητής χειρήλατου «ποδήλατου»), ανακοινώνει την επιστροφή του στους αγώνες αυτοκινήτου ως επαγγελματίας οδηγός. Ξανά.

Φέτος, στις αρχές του 2019, συμμετείχε σε έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες του Πρωταθλήματος Αντοχής, στις 24 Ώρες της Daytona, με μια BMW M8 GTE. Ο Alex Zanardi ήταν πάλι εκεί, ακατάπαυστα μάχιμος και δυνατός. 

Ένα ζωντανό μάθημα για όλους μας που επί δεκαοκτώ χρόνια κάνει τη δική του υπέρβαση.  Γίγας χωρίς πόδια.

Photo: BMW 

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει