Η οδηγική τρέλα του Carey Loftin

Post date:

Author:

Category:

Μην υποτιμάς τον σεβάσμιο κύριο δίπλα στο Bizzarrini. Είναι αυτός που ήθελε όλο το Χόλιγουντ για τα οδηγικά του προσόντα

Η συμπάθειά μου για τα ιταλικά αυτοκίνητα είναι γνωστή. Τα Bizzarrini αποτελούν όνειρό μου. Θα ‘θελα πολύ να καταφέρω κάποια μέρα να οδηγήσω  ένα Strada και να φτιάξω μια μικρού μήκους ταινία γύρω από το στίγμα που άφησε αυτή η εταιρεία στην παγκόσμια αυτοκίνηση.

Ωστόσο, σ’ αυτό το άρθρο θέλω να σταθώ στον κύριο που βλέπετε να στέκεται μπροστά από το αγαπημένο μου Bizzarrini 5300 GT Strada.

- Διαφήμιση-

Επειδή, εδώ και αρκετό καιρό έχω δει μια απίστευτη ”τρέλα” (με την καλή έννοια) για τον Steve McQueen, ως τον άνθρωπο που ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη με επιτυχία τον ρόλο του motorman (κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα μιας και στην ιδιωτική του ζωή αγαπούσε τόσο τα γρήγορα αυτοκίνητα όσο και τις μοτοσυκλέτες), είπα να ψάξω λίγο πίσω από την επιφάνεια της οθόνης. 

Όσο χρειάζεται για να ανακαλύψω τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από της επικίνδυνες σκηνές πολλών ταινιών δράσης με θέμα “Αυτοκίνητο / Μοτοσυκλέτα”. Και, φυσικά, τον άνθρωπο που έκανε τα stunts του McQueen στο “Bullitt”.

Γιατί μπορεί ο Steve McQueen να ενσάρκωνε στις ταινίες τον ρόλο του motorman, αλλά ο Carey Loftin ήταν αυτός που τον ντουμπλάριζε σε σκηνές του “Bullitt”.

Αυτή η ευγενής προσωπικότητα έχει κάνει stunt σε κορυφαίες ταινίες, όπως το “Duel” του Steven Spielberg, το “Vanishing Point”, το “Love Bug” (και το δεύτερο sequel του) του Walt Disney, αλλά και σε πολλές άλλες. 

Μπήκε δε στο “Motorcycle Hall of Fame” το 2001, όντας, ίσως, ο καλύτερος μοτοσικλετιστής και ηθοποιός μαζί.

Στην πολύ καλή ταινία του 1984 “Against All Odds”, με τους Rachel Ward, Jeff Bridges, JamesWoods κ.ά., ο Carey Loftin, σε ηλικία 68 ετών(!), είναι ο οδηγός που ντουμπλάρει τον James Woods στις σκηνές δράσης με τη μαύρη Ferrari 308 GTS εναντίον της κόκκινης Porsche 911 SC Cabriolet του Jeff Bridges

Οι υπεύθυνοι της ταινίας ”Agains all Odds”, στην αρχή, ήταν απρόθυμοι στο να κάνει τις επικίνδυνες σκηνές ο βετεράνος stuntman, λόγω ηλικίας, αλλά, μετά την προτροπή του (επίσης stuntman) Gary Davis ότι, ακόμη και στα 68 του, ο Loftin ήταν μακράν ο καλύτερος για τέτοιες σκηνές στο Hollywood, η ταινία έγινε με μεγάλη επιτυχία.

Προς έκπληξη όλων, ο μεγάλος αυτός οδηγός απέδειξε πως δεν μετρά η ηλικία όταν η εμπειρία κρατά γερά το τιμόνι. Του άρεσε να οδηγεί γρήγορα μέχρι τα γεράματα πολλά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, με αδυναμία στα ISO GT και Bizzarrini Strada των οποίων δήλωνε θαυμαστής και συλλέκτης.

Πέθανε από φυσικά αίτια στα 83 του χρόνια αφήνοντας πίσω του δυο γιούς. Respect.

Photo: Dave Loftin

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει