Αποκλειστικό: Η Elisa Artioli, το κορίτσι που έδωσε το όνομά του στη Lotus Elise

Post date:

Author:

Category:

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, η Elisa Artioli, εγγονή του Ιταλού επιχειρηματία Romano Artioli, πρώην ιδιοκτήτη της Bugatti και της Lotus, το κορίτσι που έδωσε το όνομα του, είκοσι τέσσερα χρόνια πριν, στη Lotus Elise, μιλά στο 4Drivers για τη ζωή της γύρω απ’ το εμβληματικό σπορ αυτοκίνητο

Elisa Artioli

Η Elisa Artioli είχε την τύχη να γεννηθεί σε οικογένεια με ξεχωριστή στόφα. Bugatti, Lotus, επιχειρηματικά πλάνα μεγατόνων και ένα βαφτιστικό


Ο παππούς της, ο επιχειρηματίας Romano Artioli, είχε πει πως οι μηχανικοί θέλησαν να ονομαστεί το νέο, τότε, διθέσιο αυτοκίνητο, με τον εσωτερικό κωδικό «Μ 111».

Εκείνος όμως ήθελε ένα αυτοκίνητο με διεθνή χαρακτήρα και ένας τέτοιος κωδικός θα απαιτούσε διαφορετική προφορά στις διάφορες χώρες του κόσμου. Και διαφώνησε.

Η Elisa Artioli ήταν πολύ μικρή τότε για να θυμάται. Όμως έμαθε την ιστορία, το πώς έγινε η νονά της Lotus Elise από πρώτο χέρι.

Η συνέντευξη

Τι θυμάστε από τότε που ο παππούς σας βάφτισε τη Lotus Elise με το όνομά σας;

O Romano Artioli ήθελε ένα όνομα που να συνεχίσει την παράδοση του Colin Chapman όπου τα ονόματα της Lotus άρχιζαν με το γράμμα ”Ε”. 

Επιπλέον, σκέφτηκε ότι το να βαφτίσει το αυτοκίνητο με το όνομα της εγγονής του θα μπορούσε να φέρει τύχη. Πράγματι, το όνομα και η ιστορία του μικρού κοριτσιού ήταν πολύ επιτυχημένη.

Όταν το αυτοκίνητο, η Lotus Elise, παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης κανείς δεν είχε καταφέρει να δει το αυτοκίνητο.

Η Lotus είχε καταφέρει να το κρατήσει μυστικό. Το ραντεβού ήταν στις 10:30. Το αυτοκίνητο είχε τοποθετηθεί σε μια περιστρεφόμενη πλατφόρμα και καλυπτόταν από ένα ύφασμα που έγραφε: «Είμαι η Elise»

Μου έδειξαν το αυτοκίνητο πριν έρθει ο κόσμος και ήμουν μόλις 2 ετών. Η οικογένειά μου, μου είπε ότι παίζαμε κρυφτό και ότι θα έπρεπε να μείνω σιωπηλή μέχρι που κάποιος θα με έβρισκε. 

Περίμενα μέχρι τις 10:30, πολύ υπάκουη, κρατώντας το τιμόνι του αυτοκινήτου. Φορούσα ένα t-shirt που έγραφε «Είμαι η Elise». Όταν λοιπόν οι δημοσιογράφοι είδαν ένα μικρό κορίτσι στο αυτοκίνητο άρχισαν να φωνάζουν και τους υπόλοιπους. 

Εξαιτίας αυτής της σπουδαίας παρουσίασης, ήμασταν στο εξώφυλλο πολλών διεθνών περιοδικών. Έτσι ήταν μια καλή αρχή για την Elise. Έγινα, επίσης, ένα διάσημο παιδί που αρχίζει να λέει σ’ όλους «Το όνομά μου είναι Lotus Elise». Μπορώ να πω ότι φέραμε τύχη ο ένας τον άλλον.

Ζώντας μέσα στον πυρήνα της αυτοκίνησης

Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για τη ζωή σας με τον Romano Artioli;

Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω καθώς ο παππούς μου είναι σίγουρα ένα πολύ ιδιαίτερο πρόσωπο. 

Τέλος πάντων, δεν έχω ζήσει πολλά χρόνια μαζί του παρά μόνο για τρία χρόνια στην Αγγλία. Ήταν όμως μια πολύ ωραία περίοδος επειδή ο παππούς μου είχε κουραστεί να ζει μόνος του και αγόρασε ένα σπίτι στο Norwich, μέσα στο πράσινο, για όλη την οικογένεια. Θυμάμαι ακόμα τα κουνέλια στον κήπο.

Σύντομα έγινε ένα σημείο συνάντησης για τους επισκέπτες οι οποίοι εκτίμησαν την ιταλική κουζίνα της γιαγιάς μου. Εκεί πήγα νηπιαγωγείο και έμαθα τις πρώτες μου αγγλικές λέξεις.

Ήταν πολύ ευχάριστη περίοδος. Συχνά μάλιστα πήγαινα και στο εργοστάσιο.

Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που έχω μάθει από τον παππού μου είναι να εργάζομαι με πάθος. Έτσι γίνονται τα όνειρα πραγματικότητα.

Ποιο είναι το ιστορικό της ασημί Lotus Elise με την οποία εμφανίζεστε συχνά στα κοινωνικά δίκτυα;

Είναι πολύ ξεχωριστή γιατί είναι ένα δώρο που έλαβα πριν από πολύ καιρό.

Ο παππούς μού χάρισε την ασημί Elise για να με ευχαριστήσει για τη «συνεργασία» μου. Έτσι, μάλλον ήμουν η νεότερη κάτοχος μιας Lotus Elise. 

Φυσικά, δεν ήταν ευχάριστο να έχω ένα τέτοιο καταπληκτικό αυτοκίνητο παρκαρισμένο για πολλά χρόνια στο γκαράζ καθώς ήμουν πολύ μικρή για να το χρησιμοποιήσω. Όμως κάθε φορά που την έβλεπα με έκανε πολύ χαρούμενη. 


Elisa Artioli

lotus Elise 

lotus Elise

Tότε και τώρα με την Elisa Artioli. Ο παππούς της, Romano Artioli, είναι πάντα στο πλευρό της υποστηρίζοντάς την


Επί του προσωπικού

Τι σας αρέσει στην Elise; Τι θα θέλατε διαφορετικό;

Αγαπώ ό,τι έχει η Elise αλλά υπάρχει και ένας ισχυρός συναισθηματικός δεσμός αφού μεγαλώσαμε μαζί. Τέλος πάντων, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι τόσο εύκολο το μπες-βγες, οπότε ίσως αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Ποια είναι η αγαπημένη σας διαδρομή οδηγώντας;

Είμαι τυχερή επειδή ζω στο Bolzano (σ.σ. η πόλη της Ιταλίας με την καλύτερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες) όπου περιρτυγυρίζεται από βουνά και ωραία διαδρομές. Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα είναι η Passo Gardena.

Τρέχετε ή είστε συντηρητική οδηγός;

Δεν θα προσποιηθώ πως είμαι σπουδαία οδηγός.  Θα ήθελα πολύ να γίνω και προσπαθώ γι αυτό.

Τι απολαμβάνετε περισσότερο οδηγώντας την Elise;

Νομίζω πως όποιος έχει οδηγήσει την Elise μπορεί να επιβεβαιώσει πόσο fun είναι.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη της εταιρείας στα χρόνια που μεσολάβησαν;

Θα ήθελα, φυσικά, ο παππούς μου να ‘ταν ακόμα ο πρόεδρος της Lotus. Αλλά δεν είμαι σε θέση να κρίνω την πορεία της εταιρείας.

Ποια αυτοκίνητα θα ήταν στο Top 5 του ιδανικού σας γκαράζ;

Στο γκαράζ των ονείρων μου θα υπάρχει πάντα η Elise μου αλλά και μια Lotus Esprit καθώς μεγάλωσα βλέποντάς την. Θα ‘θελα επίσης να έχω ένα μικρό αυτοκίνητο για το κέντρο της πόλης. Ας πούμε, ένα Fiat 500. Φυσικά, ένα καλό cross-country, όπως ένα Ford F150 Raptor. Για την 5η θέση θα περίμενα να δω τι θα φέρει το μέλλον.

Η Elise είναι ένα από τα τελευταία «αναλογικά» αυτοκίνητα απέναντι στην παλίρροια των ψηφιακών αυτοκινήτων. Πώς βλέπετε τη μετάβαση σε μια νέα εποχή;

Όσοι έχουν πάθος με την οδήγηση πάντα θα αγαπούν τα αναλογικά αυτοκίνητα.

Φυσικά και μου αρέσει η άνεση των σύγχρονων αυτοκινήτων. Νομίζω όμως πως προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αυτόνομα αυτοκίνητα και έτσι η εμπειρία της πραγματικής οδήγησης ίσως χαθεί.

Αν ήσασταν εσείς η νονά της επόμενης Lotus πώς θα τη βαφτίζατε; 

Elise, φυσικά. Αστειεύομαι… Εξαρτάται απ’ το αυτοκίνητο. Πρέπει να ταιριάζει με το concept. Υπάρχουν πολλά ονόματα που αρχίζουν με το γράμμα ”Ε” (σ.σ. στα αντίστοιχα αγγλικά). «Εμπειρία», «Εxtreme», «Συναίσθημα».

Η Elisa και οι άλλοι

Τι είναι για σας η απόλυτη ευτυχία;

Αποτελείται από μικρά κομμάτια ευτυχίας. Έχω μάθει πως όταν αναμένουμε μεγάλα πράγματα απογοητευόμαστε.

Ποιο εν ζωή πρόσωπο θαυμάζετε;

Νομίζω πως ο καθένας πρέπει να θαυμάζει τον εαυτό του γιατί η ζωή έχει προκλήσεις και αυτός είναι ένας τρόπος να τις διαχειριστείς. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Όλοι έχουν ιδιότητες που αξίζει να τις θαυμάζει κάποιος.

Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε;

Θα ήθελα να μλάω άπταιστα πολλές γλώσσες.

Ποιο θεωρείτε ως το έσχατο όριο μιζέριας;

Να παρατάω τα όνειρά μου.

Ποια ιδιότητα ενός άνδρα σας ελκύει περισσότερο;

Η αποφασιστικότητα.

Ποιο είναι το motto σας;

Η σκληρή δουλειά ανταμείβεται.


Lotus Exige 20th Anniversary Laser Blue

Photo: Αρχείο Elisa Artioli

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει