Η Monroe του Αυγούστου

Post date:

Author:

Category:

Η Monroe και μία ανόθευτη, καλοκαιρινή πόζα της πιο δολοφονικής ξανθιάς που γνώρισε ο πλανήτης. Μαζί με το επίσης ανόθευτο Land Rover

Marylin Monroe

Χωρίς μπάτλερς, παρατρεχάμενους ή γυαλιστερό περιβάλλον, η Marilyn Monroe «συνελήφθη» στο τιμόνι ενός Land Rover της εποχής. Καλοκαίρι, εξήντα δύο χρόνια πριν


Η Marylin Monroe χωρίς επεξεργασία εικόνας και ένα σκληροτράχηλο, ανδρικό, λιτοδίαιτο off roader. Αν ήταν στο Instagram σήμερα, θα πέρναγε από πέντε-έξι φίλτρα

Εδώ, όμως, είναι ακόμη καλοκαίρι του 1957. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, στο Long Beach. Πίσω από το κλικ ήταν ο φωτογράφος Sam Shaw. Στη βιογραφία της Monroe υπάρχει ένα απόσπασμα που λέει πως «η Marylin φαινόταν να ήταν τότε πολύ ο εαυτός της και όχι η διεθνώς διάσημη σταρ. Κάτι σαν μία νέα γυναίκα, ζώντας με τον άνδρα της, Arthur Miller, και το σκύλο τους, Hugo, και κάνοντας βόλτες με τα αυτοκίνητα».

Η φωτογραφία με το Land Rover ήταν μία στιγμή ανεμελιάς, έστω και αν, όπως είχε δηλώσει ο Shaw, η Marylin Monroe γνώριζε την κάμερα καλύτερα από οτιδήποτε άλλο.

Η πόζα μίας άλλης εποχής

Με την κοιλίτσα να διαγράφεται στο λευκό μαγιό (ως γνωστόν το μαύρο χρώμα είναι αυτό που «κόβει»), το ελαφρώς juicy μπούτι σε πρώτο πλάνο, τη μελανιά κάτω από το γόνατο. Ίχνη ανθρώπου «κανονικού».

Τέτοια πόζα δεν θα έβγαινε πλέον στην εποχή μας από κάποια wannabe famous περσόνα των κοινωνικών δικτύων. Πόσο μάλλον από την ηγερία των Μέσων. Οι αστέρες απαιτούν στυλίστα ακόμα και για να απαντήσουν στο τηλέφωνο. 

Αλλά και το Land Rover ήταν το ανόθευτο εκτός δρόμου όχημα. Συντρόφευσε ταξιδευτές, πέρασε από κακουχίες, διέσχισε παρθένα δάση, έγινε cult. Δεν είχε καμία από τις σύγχρονες ανέσεις. Η οδήγησή του ήταν μία φυσική προσπάθεια. Με σφιχτό λεβιέ, θόρυβο, ανύπαρκτη ποιότητα κύλισης σε ελληνικά σαμαράκια και αεροδυναμική αντίσταση. Δεν είχε σημασία. Ήταν και συνεχίζει να είναι cult icon. Όπως και η Marylin Monroe.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1962, βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της, στο Μπρέντγουντ, της Καλιφόρνια. Ήταν πάλι καλοκαίρι. Ένας Αύγουστος που «έφυγε» η ξανθιά θεά.


Photo: Sam Shaw

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει