Ο άγνωστος Fullerton. Ο οδηγός που ο Senna σεβόταν περισσότερο

Post date:

Author:

Category:

Ο βρετανός Terry Fullerton ήταν ο οδηγός που ο Ayrton senna θεωρούσε πιο δύσκολο αντίπαλό του. Όχι, όπως θα περίμενε κανείς, ο Prost, ο Lauda, ο Mansell ή ακόμα κι ο Schumacher. Ο άγνωστος Fullerton. Απ’ τα χρόνια των kart

Terry Fullerton Ayrton Senna

Ο κύριος που βλέπετε στα αριστερά. Και αυτή είναι η ιστορία του


Ήταν στη συνέντευξη Τύπου για το αυστραλιανό Grand Prix, του 1993. Όταν ο βραζιλιάνος θεός του motorsport ρωτήθηκε για το ποιος ήταν ο οδηγός με τον οποίο ευχαρίστηκε περισσότερο τη μεταξύ τους μάχη

Οι περισσότεροι θα περίμεναν να απαντήσει αναφέροντας ένα μεγάλο όνομα από τους διάσημους αντιπάλους του στη Formula 1. Όμως ο Senna ανέφερε ένα μόνο όνομα. «Fullerton. Terry Fullerton», απάντησε στον δημοσιογράφο Mark Fogerty που εργαζόταν για το περιοδικό Autosport.

Ο Senna συνέχισε εξηγώντας: «ο Fullerton ήταν πολύ έμπειρος και ήταν απολαυστικό να οδηγώ με αυτόν αντίπαλο. Ήταν πολύ γρήγορος και σταθερός. Ήταν ένας ολοκληρωμένος οδηγός».

Μάλλον δεν χρειάζονται και πολλά λόγια να προσθέσει κανείς αφ ης στιγμής ο ίδιος ο Senna χαρακτήρισε τον Terry Fullerton ως έναν τέτοιον.


Η συνομιλία με τον Fogerty δεν είχε δει και πολύ τα φώτα της δημοσιότητας. Ανασύρθηκε στην επιφάνεια όταν ο παραγωγός Manish Pendey ετοίμαζε τη γνωστή, ντοκιμαντερίστικη ταινία «Senna», το 2010


Ποιος είναι ο Terry Fullerton

Ο Fullerton ήταν αυτός που είχε κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Kart, το 1973. Επίσης, έχει στο βιογραφικό του το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Όχι μία και δύο αλλά τέσσερις φορές.

Με τέτοια επιτυχία ο στόχος του Fullerton ήταν ξεκάθαρα η Formula 1. Μεσολάβησε όμως ο αιφνίδιος θάνατος του αδελφού του, σε ένα δυστύχημα με μοτοσικλέτα, και η οικογένειά του τον πίεσε να μην προχωρήσει περισσότερο. Το δέχθηκε.


Terry Fullerton Ayrton Senna

Ο Fullerton βρέθηκε με τον 17χρονο Ayrton να τρέχουν μαζί για την ιταλική ομάδα DAP, από το ’78 μέχρι το ’80. Ο επικεφαλής της ομάδας, ο Angelo Parilla, τους θεωρούσε, όπως είχε πει, ως τους καλύτερους οδηγούς στον κόσμο

Ayrton Senna kart

Ο Fullerton αποσύρθηκε από την ενεργό αγωνιστική δράση το 1984, έχοντας ζήσει μέσα στον κόσμο των kart. Στη συνέχεια έφτιαξε τη δική του ομάδα.

Πλέον, στα 67 του χρόνια σήμερα, ζει στο Νόργουιτς της Αγγλίας μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του.

Συνεχίζει να είναι διδάσκει νέα ταλέντα στο χώρο του karting ενώ απ΄τα χέρια του έχουν περάσει και μερικά γνωστά ονόματα όπως οι Paul di Resta, ο νικητής του Le Mans Allan McNish και ο πρώην οδηγός της Minardi, Anthony Davidson.

Αυτά είναι και τα λόγια που ειπώθηκαν. Ένθεν και ένθεν.


Ayrton Senna Lotus

Photo: f1.com / motorsport.com

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει