Ο Φρέντι Μέρκιουρι δεν είχε Mercury

Post date:

Author:

Category:

Θα περίμενε κάποιος τα αυτοκίνητα του μεγάλου ιερέα της ροκ, του Φρέντι Μέρκιουρι που «έφυγε» τέτοιες  μέρες 29 χρόνια πριν, να ήταν εκθαμβωτικά, εξωτικά ή εκκεντρικά – σαν τον ίδιο

Φρέντι Μέρκιουρι

Μόνο που αυτός προτιμούσε τα μεγάλα και απροσδόκητα συντηρητικά


Αυτή είναι μια ματιά στην προσωπική του συλλογή

▪ Daimler DS420 Limo

Daimler DS420 Limo

Ο ηγέτης των Queen είχε προτίμηση σε λιμουζίνες. Και οι λιμουζίνες εκείνες της εποχής ήταν σοβαρές, «νηφάλιες», διακριτικές.

Σε μια εποχή που ο όρος SUV δεν υπήρχε και εντυπωσιακές κατασκευές τύπου Lamborghini Urus ή Bentley Bentaya δεν κυκλοφορούσαν σαν κινητά μενίρ στις πόλεις, η εικονιζόμενη Daimler έπαιξε μια χαρά το ρόλο των προσωπικών του μετακινήσεων.

Ούτως ή άλλως ο Μέρκιουρι άργησε σχετικά να πάρει δίπλωμα και ήθελε άνεση και συμβολισμό. Και αυτός ήταν ότι η DS420 Limo ήταν ήδη το αυτοκίνητο που είχαν επιλέξει κάποιοι από τους πολιτικούς ηγέτες της εποχής.

Σοβαρό, επουδενί flashy, με σημειολογία κύρους. Και εννοείται σε μαύρο, με τίποτα σε κόκκινο.


Θηριώδη SUV

Lincoln Town Car

Lincoln Town Car

Κλασικό δείγμα αμερικανικής μαούνας. Το ‘’Town Car’’, πέραν του μάλλον άστοχου βαφτιστικού του, υπηρέτησε στον αχανή στόλο της Ford, της οποίας παρακλάδι ήταν η Lincoln.

Ο Μέρκιουρι -πιθανόν λόγω κολλήματος με την έννοια «λιμουζίνα»- πήρε μία τέτοια με το που έσκασε μύτη στις αμερικανικές μπροσούρες της εποχής, το μακρινό 1980, ακριβώς έντεκα χρόνια πριν πεθάνει λόγω του γνωστού ζητήματος.

Η Lincoln Town Car κυκλοφορούσε συχνά στους δρόμους της Νέας Υόρκης, δεν ήταν κάτι σπάνιο. Και κάποιοι λένε πως όταν ο Μέρκιουρι μετακόμισε στο Big Apple την αγόρασε για να μη δίνει στόχο και να κυκλοφορεί ανώνυμα στο πλήθος


Rolls-Royce Silver Dawn

Rolls-Royce Silver Dawn

Να ένα αυτοκίνητο με ιστορία. Η Rolls αγοράστηκε καινούργια. Με το που βγήκε. Εννοείται λιμουζίνα. Μην τα ξαναλέμε.

Η Silver Dawn, όπως και ο κωδικός της, εμφανιζόταν ως γαλήνια αυγή στους δρόμους.

Ο Μέρκιουρι λάτρευε τη Rolls. Ήταν ο ορισμός της πολυτέλειας για την εποχή. Με τηλέφωνο, φουλ χλιδή και με μικρής διάστασης κασέτες -την εποχή που τα άλλα αυτοκίνητα είχαν τα γομάρια, τα 8-track, αν θυμάστε οι παλαιότεροι. Η Rolls ήταν κινητή κάψουλα ηρεμίας για το δημιουργικό, γεμάτο ενέργεια κρανίο του Μέρκιουρι

Rolls Royce διαφήμιση

Άλλωστε το κλασικό μότο που συνόδευε τις διαφημιστικές καμπάνιες της Rolls εκείνης της εποχής προμόταρε το αυτοκίνητο που στα 60 μίλια την ώρα ο δυνατότερος θόρυβος που ακουγόταν μέσα ήταν το τικ-τακ του ρολογιού

Ο frontman των Quenn κράτησε τη Rolls μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια της αδελφής του και αργότερα εκτέθηκε στο μουσείο Freddie Mercury Museum, στη Ζανζιβάρη, την ημιαυτόνομη περιοχή της Τανζανίας, όπου είχε γεννηθεί ο ροκ σταρ.

Ακόμη πιο μετά, η συγκεκριμένη Rolls πουλήθηκε σε δημοπρασία. Για σχεδόν εξευτελιστικά χαμηλό ποσόν, κάποια $117,000 δολάρια.

Και ήταν εξευτελιστικά χαμηλό τόσο για το ίδιο το αυτοκίνητο όσο και για το ότι τα οπίσθια του Μέρκιουρι είχαν καθίσει σ’ αυτό.

Ως γνωστόν, οι επώνυμοι ιδιοκτήτες εκτοξεύουν τις τιμές στο χρηματιστήριο των δημοπρασιών. Πόσο μάλλον όταν ανήκε στη μυθική περσόνα του Μέρκιουρι με όλο το ειδικό της βάρος. Την «Ασημένια Αυγή», άγνωστο πώς, την πήρε μία drag queen από την Ουκρανία. Πολλοί θεώρησαν πως η δημοπρασία ήταν «κλοπή»


Mercedes-Benz 420 SEL

Mercedes-Benz 420 SEL

Η λίμο απ΄τη Στουτγάρδη, του σωτηρίου έτους κατασκευής 1986, ήταν απ΄τα αυτοκίνητα που μπορούσαν να επιβιώσουν στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τόσο μασίφ, τόσο «αλεξίσφαιρη», τόσο κύρος. Οι περισσότεροι ηγέτες της εποχής με τέτοιες κυκλοφορούσαν. Και ο Μέρκιουρι ήταν ήδη ένας τέτοιος. Λογικό.


Range Rover

Range Rover

Δεν κυκλοφορούσε συχνά ένα ανοιχτό, convertible κοινώς, Range. Και ζήτημα αν, ακόμη και τώρα, τόσα χρόνια μετά, έχει τύχει να δεις στη ζωή σου ένα τέτοιο.

Νεσπά; Τεσπά, ο Μέρκιουρι αγόρασε το, ικανότατο μεν off-road λάιφσταλίστικο δε σύμβολο πλούτου, σε μια ένδειξη ανοίγματος προς το κοινό. Είναι η εξωτερίκευση της κατεβασμένης κουκούλας. Τελικά το αυτοκίνητο αγοράστηκε αργότερα από τον ντράμερ των Queen, Ρότζερ Τέιλορ


Studebaker Champion

Πλην της άλλης όχθης του Ατλαντικού, ελάχιστοι είχαν ακούσει ότι κάποτε, απ΄τη δεκαετία του ’30 μέχρι και του ’50, στην μακρινή Ιντιάνα, υπήρχε μία εταιρεία που την έλεγαν ‘’Studebaker’’ και ένα μοντέλο που το βάφτιζαν ‘’Champion’’.

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το αμερικανικό, μετά συγχωρήσεως, «πλοίο», όμως ήταν αυτό με το οποίο ο Μέρκιουρι απαθανάτισε την ασπρόμαυρη πόζα που βλέπετε. Με μια υποθετική λεζάντα τύπου “I am the Champion’’. Ίσως;

Studebaker Champion Φρέντι Μέρκιουρι

*Αρχική δημοσίευση Protagon.gr


Ferrari F40 David Gilmour

Photo: Google

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει