Ο Rob Wilson μπορεί να σε κάνει πιο γρήγορο (βίντεο)

Post date:

Author:

Category:

Οι συμβουλές οδήγησης από τον Rob Wilson, τον άνθρωπο που διδάσκει τους οδηγούς της F1

Rob Wilson

Το όνομα του Rob Wilson μπορεί να μη μας είναι και τόσο γνωστό. Το ξέρουν όμως καλά οι περισσότεροι οδηγοί της Formula 1. Είναι ο άνθρωπος στον οποίον απευθύνθηκαν για να κερδίσουν τα πολύτιμα δευτερόλεπτα


Ο 67χρονος κύριος που βλέπετε είναι αυτός που έχει διδάξει τους περισσότερους από τους εν ενεργεία διάσημους οδηγούς της Formula 1

Κάτσε, σούπερστάρ μου, να σε μάθω

Ονόματα όπως των  Juan Pablo MontoyaKimi RäikkönenDavid CoulthardMarco Andretti αλλά και Valentino Rossi, είναι μερικά μόνο απ’ αυτά που έχουν αναζητήσει τις γνώσεις του. Αλλά και οδηγοί του WRC ή των Indycars.

Ο Rob Wilson έχει πολλά «ένσημα» στην πλάτη του.

Αν ρίξετε μια ματιά στο προφίλ του, έχει περάσει απ΄το χωνευτήρι των αγώνων. Με συμμετοχές στο Le Mans, στα Indy, στα NASCAR, στο βρετανικό Πρωτάθλημα GT είναι, αν μη τι άλλο, ένας οδηγός με τεράστια εμπειρία.

Αυτό, φυσικά, δεν είναι πάντα αρκετό στο να γίνεις και ένας εξαιρετικός δάσκαλος με μεταδοτικό. Ο Rob Wilson έχει, όμως, και αυτό το χάρισμα. Κάνει αυτή τη δουλειά τριάντα χρόνια τώρα. Ο άνθρωπος ξέρει.

Στο παρελθόν, άλλωστε, διετέλεσε εκπαιδευτής στη διάσημη Σχολή Οδήγησης του Skip Barber και έχει μάθει εκείνες τις λεπτομέρειες που «κλέβουν» τα πολύτιμα δευτερόλεπτα στην πίστα.

Τα πρόσφατα χρόνια η βάση του είναι το αεροδρόμιο του Bruntingthorpe, στη Μ. Βρετανία.


Βάλτερ Ρερλ Porsche

Οι συμβουλές οδήγησης

Αν παρακολουθήσει κανείς τα video ή τις συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Rob Wilson, θα μάθει μερικά χρήσιμα tips.

Όπως, για παράδειγμα, ότι πρέπει να συντομεύεις, όσο δυνατόν, τη διάρκεια της καμπής.

Συνηθίζει συχνά να «τεμαχίζει» τη στροφή σε επιμέρους τμήματα. Στρίψιμο, πάτημα του γκαζιού, ξανά στρίψιμο, ξανά πάτημα του γκαζιού. Σαν να δημιουργεί μικρές ευθείες στην ίδια στροφή. Σε συνέντευξή του, λέει το ανατρεπτικό πως η ιδέα του όσο πιο ομαλού τόξου στην καμπή, δεν ισχύει

Επιμένει πολύ, επίσης, στον τρόπο που γίνεται το φρενάρισμα. Σε αρχική φάση, όσο γίνεται πιο ομαλά για μικρότερη μεταφορά βάρους και στη συνέχεια έντονα. Η αποφόρτιση, παρομοίως, έχει μεγάλη σημασία.

Τονίζει την ανάγκη να αισθάνεσαι το αυτοκίνητο. Σύμφωνοι, αυτό είναι και ένα χάρισμα. Όμως, ακόμα και καθημερινοί οδηγοί δείχνουν να ωφελούνται από την καλλιέργεια αυτής της ιδιότητας.

Όπως, για παράδειγμα, στην αρχική φάση της στροφής όπου ο Rob Wilson εφαρμόζει μια πολύ μικρή γωνία τιμονιού. Ίσα-ίσα να μεταφερθούν λίγα, κάποια 10-20 kg βάρους προς την πλευρά που θα γείρει το αυτοκίνητο. Αν το κάνεις αυτό σωστά, τότε η ανάρτηση θα είναι ήδη έτοιμη να δεχθεί την πιο έντονη φόρτιση του επιθετικού χειρισμού

Από τα λόγια στην εικόνα

Αν πλητρολογήσετε το όνομα του Rob Wilson, θα βρείτε διάφορα αποτελέσματα.

Στα περισσότερα βίντεο θα τον δείτε να εξηγεί το τι πρέπει να κάνεις μέσα σε ένα ταπεινό Opel Astra. Ή Vauxhall, αν επιμένετε. Που συχνά δεν είναι καν βενζινοκίνητο. Φαίνεται ότι αρκεί για να αποκαλύψει μερικές από τις συμβουλές του οδήγησης.

Διαλέξαμε μερικά ενδεικτικά videos. Κόπι-πέιστ σε ό,τι λέει.


Μυστική Group C

Photo: MotorSport

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει