Η πίτα του παππού. Σεβασμός

Post date:

Author:

Category:

Sir Stirling Moss. O ανθρωπος που τους πέρναγε σουβλάκι

Απ’ τη δεκαετία του ’50 και μετά, όταν οι τροχονόμοι στην Αγγλία συλλάμβαναν κάποιον να τρέχει σαν τρελός στο δρόμο, τον ρωτούσαν »Καλά, ποιος  νομίζεις ότι είσαι; Ο Stirling Moss;». Και μετά του έκοβαν μια γενναία κλήση για να του κοπεί η φαντασίωση πως μπορεί να μοιάζει με έναν από τους καλύτερους οδηγούς που γνώρισε ο τόπος.

Όπως λέγεται, πρόκειται για «τον μεγαλύτερο οδηγό αγώνων που δεν έχει κερδίσει ποτέ παγκόσμιο τίτλο», με ένα φυσικό ταλέντο που κληρονόμησε από τον πατέρα του –  είχε τερματίσει 14ος στην Ινδιανάπολη του 1924.

Ο Moss είναι μια εμβληματική φιγούρα. Έστω και αν προσθέσουμε την πικάντικη λεπτομέρεια πως έχει πρωταγωνιστήσει σε καμπάνια για τη στυτική δυσλειτουργία ενώ έχει ομολογήσει πως έχει τρέξει κάτω από την επίδραση αμφεταμινών.

stirling moss racing

 Mπαρουτοκαπνισμένος, ανθεκτικός, καθαρόαιμη αγωνιστική ψυχή. Ο Moss την εποχή όπου έμπαινες με το μπλουζάκι και δεν ήξερες αν θα γυρίσεις σπίτι

stirling moss girls

Επιτυχίες παντού. Το εξωφρενικό ρεκόρ στο Targa Florio με μέση ωριαία ταχύτητα 157,65 km/h στο τιμόνι της θρυλικής Mercedes-Benz 300 SLR, ρίχνοντας σχεδόν μισή ώρα στον μεγάλο Fangio είναι ένα απ’ τα highlights του Moss. Ενδιάμεσα ήταν αποκλεισμένος απ΄το βάρβαρο downforce εμπρόσθιου άξονα κάποιων δεσποινίδων

Μάλλον, όμως, το πιο ενδεικτικό του οδηγικού του πλουραλισμού είναι πως έχει τρέξει σε 525 αγώνες με 84 διαφορετικά αυτοκίνητα.

Η καριέρα του μπορεί να διακόπηκε πρόωρα μετά από ένα σφοδρό ατύχημα, το 1962, αλλά η ιδέα του κινδύνου δεν έπαψε να τον γοητεύει.

Όπως έχει πει, »οι αγώνες είναι σαν το φλερτ. Δεν ξέρεις ότι θα καταφέρεις να τη γοητεύσεις, για αυτό και έχει περισσότερο σασπένς». 

Ο Μοss ζει και βασιλεύει. Στα 87 του εμφανίζεται σε διάφορα events, στο Goodwood, απολαμβάνει και εκτιμάται απ΄τον κόσμο που ξέρει να διακρίνει μια ορίτζιναλ πάστα ανθρώπου.  

Δείτε το, ως συνήθως, προσεγμένο video-αφιέρωμα του Petrolicious για τον Moss. Respect.

Photo: Motorsport Retro

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει

DS 3 Crossback. Γενναιότητα σε ελληνική άσφαλτο

To DS 3 Crossback λέει πως «θέλει να αναδείξει τη δουλειά των καλύτερων τεχνιτών της βιομηχανίας». Δεν το ακούς συχνά αυτό στη σημερινή, παγκοσμιοποιημένη και πολλάκις κοπιαρισμένη αυτοκινητοβιομηχανία

Η απαγορευμένη διαφήμιση του Golf. Για τη μάνα σου

Η απαγορευμένη διαφήμιση του Golf πυροδότησε το ίντερνετ. Δεν έχει να κάνει με το αυτοκίνητο. Έχει να κάνει με τη μάνα μου, τη δική σου, τις μελλοντικές

Η ελευθερία τού να μην ανήκεις

«Αυτές τις μέρες συμπληρώνονταιι 8 χρόνια 4Drivers. Και αν έπρεπε ένα μόνο κείμενο να χαρακτηρίσει τη φιλοσοφία του, είναι αυτό. Μόνο freedom - που θα ´λεγε και ο Braveheart»

Texting: 21 μέτρα ρίσκου. Πόσο αξίζουν τα μηνύματα;

Κόφ'το, κλείσ' το, άσ' το για αργότερα το κινητό. Υπακοή και σεβασμός απ΄όλους μας, ειδικά τους σκεπτόμενους Πραγματικούς Οδηγούς που οφείλουν να θέτουν το παράδειγμα. 21 μέτρα ρίσκου είναι πολλά

«Βαρετό» Golf; Σηκώνει πολλή συζήτηση

Λίγο πριν την εμφάνιση του Golf Mk8, ας βάλουμε τα πράγματα σε μία ρεαλιστική τάξη

Ο Τζέιμς Χαντ του καλοκαιριού

«Μόλις 45 χρόνια πρόλαβε να ζήσει ο Χαντ. Ήταν αρκετά για να τα κάνει όλα. Να κυνηγήσει το όνειρό του οδηγώντας στο απώγειο του σπορ, τη Φόρμουλα 1. Αλλά και να κοιμηθεί με περισσότερες από 5.000 γυναίκες»

Μικρά αυτοκίνητα υπό απειλή. Ποια είναι;

«Ένα μικρό αυτοκίνητο οφείλει να είναι φτηνό. Αλλιώς δεν θα πουλήσει. Τα περιθώρια είναι πολύ στενά στα μίνι αυτοκίνητα. Μερικές φορές και στα υπερμίνι»