Στο μυαλό του Σεμπαστιάν Μπουεμί

Post date:

Author:

Category:

Πώς να γίνεις πιο γρήγορος βελτιώνοντας τον εγκέφαλο. Όχι του αυτοκινήτου, αλλά το δικό σου. Ο οδηγός της ομάδας της Nissan, Σεμπαστιάν Μπουεμί, είναι το δείγμα αναφοράς

Formula E εγκέφαλος

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα της Nissan στοχεύει να αναπτύξει τις λειτουργίες απόδοσης των ίδιων των οδηγών αγώνων. Και έπεται συνέχεια για εμάς


Μέχρι τώρα ίσως έχεις ακούσει για τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου σου, τη λεγόμενη ECU – ελληνιστί Electronic Control Unit

Στην πραγματικότητα, μάλιστα, τα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν έχουν μόνο έναν εγκέφαλο, όπως πιθανόν κάποιοι νομίζουν, αλλά πολλούς. Από τις κλειδαριές μέχρι τα φώτα παντού υπάρχει και ένας τέτοιος.

Όμως ο σημαντικότερος όλων είναι αυτός που βρίσκεται εντός μας. Και είναι αυτός στον οποίον αυτή τη φορά ένα επαναστατικό πρότζεκτ των Ιαπώνων έχει κάνει ζουμ-ιν.

Πολύ συνοπτικά τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η Nissan εξελίσσει ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην εγκεφαλική λειτουργία και ανάπτυξη  της ανατομίας για τους οδηγούς της  στην ομάδα της ηλεκτρική Formula E, τον 32χρονο Ελβετό Σεμπαστιέν Μπουεμί και τον 28χρονο βρετανό Όλιβερ Ρόουλαντ

Μπουεμί Nissan

Οι δύο οδηγοί της ομάδας, Σεμπαστιέν Μπουεμί (αριστερά) και Όλιβερ Ρόουλαντ


Ράλλυ Ακρόπολις

Nissan Brain to Performance

Το πρόγραμμα, που ονομάζεται ”Nissan Brain to Performance”, χρησιμοποιεί προηγμένη απεικόνιση και ανάλυση εγκεφάλου για να προσδιορίσει τις ανατομικές ιδιαιτερότητες των οδηγών της.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξατομικευμένη ανάπτυξη μιας βελτιστοποιημένης εκπαίδευσης για την ενίσχυση των λειτουργιών του εγκεφάλου και της ανατομίας, που σχετίζονται με την οδήγηση και τον αγώνα.

«Στη Nissan τολμούμε να κάνουμε ό,τι δεν κάνουν οι άλλοι», δήλωσε ο Τομάσο Βόλπε, διευθυντής του τμήματος μότορσπορτ της εταιρείας. «Τι θα συμβεί αν μέσω της προηγμένης ανάλυσης θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους οδηγούς μας να έχουν καλύτερη απόδοση; Με κάθε δέκατο του δευτερολέπτου να μετράει στη Formula Ε, είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε πώς η πρωτοποριακή ερευνητική ομάδα της μπορεί να βελτιώσει την ήδη υψηλή απόδοση του εγκεφάλου για τον Σεμπαστιέν και τον Όλιβερ».

Nissan εγκέφαλος

Η παρουσίαση του προγράμματος Nissan Brain to Performance επί της γιγαντοοθόνης


Ο συντονιστής του προγράμματος σημείωσε πως «οι εγκέφαλοί μας είναι απίστευτα ισχυροί».

Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, εκτελούν πολλές κρίσιμες λειτουργίες κάθε δευτερόλεπτο, καθώς οδηγούμε τα αυτοκίνητά μας.

Οι αγωνιζόμενοι σαφώς και εκτελούν αυτές τις λειτουργίες υπό έντονη πίεση και με μεγάλη ταχύτητα στην προσπάθειά τους για όλο και ταχύτερους χρόνους.

Το νέο μας πρόγραμμα Nissan Brain to Performance επιδιώκει να κατανοήσει τι σχετίζεται με την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους που τους επιτρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει

Στη συνέχεια, αν μπορούμε, θα θέλαμε να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν περαιτέρω την απόδοσή τους μέσω εξατομικευμένης  εγκεφαλικής εκπαίδευσης. 


Σέρρες Track Day

Στο μέλλον

Στο μέλλον ίσως αυτή η έρευνα να συμβάλλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων του μέσου οδηγού και να τροφοδοτήσει με δεδομένα την εξέλιξη των επιβατικών μας ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το πρώτο στάδιο του νέου προγράμματος θα περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση και δοκιμή των λειτουργιών του εγκεφάλου των οδηγών της Formula E, σε σύγκριση με μια ελεγχόμενη ομάδα «μέσων» οδηγών, εκτός αγώνων.

Όλοι οι οδηγοί θα εκτελέσουν μια σειρά εργασιών σε υπερσύγχρονους προσομοιωτές οδήγησης ενώ η εγκεφαλική τους δραστηριότητα θα παρακολουθείται και θα  καταγράφετα

Με βάση τα αποτελέσματα, θα αναπτυχθεί ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης οδηγών που θα περιλαμβάνει ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου, με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης του οδηγού.


Αρχική δημοσίευση Protagon / Photo:Nissan

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει