Πώς να «στήσεις» σωστά την αγγελία αυτοκινήτου

Post date:

Author:

Category:

Θες να ανεβάσεις την αγγελία του αυτοκινήτου σου που πουλάς. Αυτά είναι τα tips από κάποιον που έχει φάει βράδια μπροστά από την οθόνη ψάχνοντας, βρίσκοντας και αγοράζοντας 

Αγγελίες αυτοκινήτων

Ήρθε η ώρα για να κάνεις το επόμενο βήμα. Το επόμενο αυτοκίνητο. Και θα χρειαστείς να βάλεις αγγελία αυτοκινήτου στο car.gr. Σωστά;


Όχι; Καλά, μπορεί να μη θες να μπλέξεις με τη βαβούρα της αγγελίας, των τηλεφωνημάτων, του παζαριού. Σε καταλαβαίνω. Αν δεν σε νοιάζει η χασούρα μερικών χιλιάδων (ναι, χιλιάδων) ευρώ, το «σκοτώνεις» στην ανταλλαγή. Έχει κι ο έμπορος τα δίκια του για το ρίσκο που παίρνει και το πότε θα πουληθεί για να βγάλει κάτι

Αν όμως θες να πάρεις εσύ τα βέλτιστα που αξίζει, θα το κάνεις μόνος σου. Μπορείς.

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποια tips στο «στήσιμο» μιας «δυνατής» αγγελίας αλλά και της προετοιμασίας του αυτοκινήτου, τα οποία θα σου αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες πώλησης. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

Μπαίνεις, λοιπόν, για καταχώρηση, στο γνωστό site αγγελιών. Βασικά, στο car.gr – οι υπόλοιπες προσπάθειες για site αγγελιών έχουν χαθεί στο διαδίκτυο.

Ε, αν μου χρέωναν τις επισκέψεις, θα είχα πουλήσει τον ένα μου νεφρό. Καλά, ψέμματα. Και το δεύτερο

Τα βασικά

Συμπληρώνεις σωστά τα specs και την έκδοση του αυτοκινήτου που έχεις στην αγγελία αυτοκινήτου. Μαζί με το σωστό εξοπλισμό, χρώμα, χιλιόμετρα κλπ.

Αν κάνουμε λάθη εδώ, δεν θα εμφανίζεται η αγγελία μας σωστά όταν θα κάνει ο υποψήφιος αγοραστής αναζήτηση με τα ανάλογα φίλτρα.

Έτσι, θα περιμένεις εναγωνίως τηλέφωνο, αλλά επειδή εσύ σου ξέφυγε το ποντίκι και δήλωσες το αγαπημένο σου κουπέ στη κατηγορία «Κόμπι/Κάραβαν», θα βυθίζεσαι μέρα με τη μέρα στη κατάθλιψη.

Σου ζητάει την τιμή. Ονειρεύεσαι τα λεφτά. Ποια είναι η σωστή τιμή; Η τιμή που θα βάλεις πρέπει να είναι δίκαιη.


Συνήθως ο πωλητής ψάχνει για έναν αγοραστή που θα πιάσει κορόιδο (το λεω κομψά) και θέλει να του πληρώσει και τα συναισθήματα που ένιωσε όσο έζησε μαζί του ή ό,τι τρελό έξτρα έβαλε. Κι έτσι, βάζει ξεκινώντας μια υψηλή τιμή, μπας και… Η αγορά, όμως, είναι αυτή που αποφασίζει


Για να βρεις τη «δίκαιη» τιμή (άλλη ήταν το 2013 και άλλη το 2020 – άλλες φορές προς τα πάνω και άλλες προς τα κάτω), πρώτα θα πρέπει να κάνεις μια αναζήτηση και να δεις αντίστοιχα αυτοκίνητα.

Υπολόγισε με συν-πλην ένα έτος διαφορά στη χρονολογία κατασκευής. Ψάχνεις το πόσο πωλούνται. Όχι πόσο θα ήθελες. Ρεαλιστικά.

Στα αποτελέσματα της αναζήτησης, σου βγάζει και τη μέση τιμή ως ένα πρώτο μπούσουλα. Τσεκάρεις αντίστοιχα αυτοκίνητα (επίπεδο εξοπλισμού, χιλιόμετρα, χρώμα, απαιτούμενη συντήρηση μετά την αγορά, κλπ) και αρχίζεις να έχεις εικόνα τού τι γίνεται στις μέρες μας.

Συζητήσιμη η τιμή, φίλε;

Αξιολογείς. Αποφασίζεις. Αν δεν βιάζεσαι να δώσεις το αυτοκίνητο, το βάζεις στο πάνω εύρος των τιμών.

Αν βιάζεσαι και θες αν πουληθεί ένα αυτοκίνητο να είναι το δικό σου, θα πας στο κάτω εύρος.


Δεν κλικάρεις επ’ ουδενί το πεδίο που γράφει «τιμή συζητήσιμη». Είναι σα να φωνάζεις ότι η τιμή κατεβαίνει. Αδυναμία. Στην αγγελία είσαι εξ’ αρχής προετοιμασμένος ότι θα κατέβεις. Για αυτό, αν κατέληξες ότι θες να πάρεις 6.500€, μη βάλεις 7.000€, βάλε 6.900€ για να πάρεις 6.500€. «Ακούγεται» αλλιώς και αυξάνεις τις πιθανότητες πώλησης σε σύντομο χρόνο


Να το ΄χεις κουκλί

Από τη μέρα που θα βάλεις αγγελία, έχεις προετοιμάσει το αυτοκίνητο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει ο υποψήφιος αγοραστής.

Η πρώτη εικόνα είναι η πιο σημαντική. Είτε μέσα από τις φωτογραφίες είτε δια ζώσης. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Κανόνας.

Οπότε, πλένεις, πλένεις και ξαναπλένεις το αυτοκίνητο. Δώσ’ το και για ένα βιολογικό. Να ξέρεις ότι οι αγρατζούνιστοι προφυλακτήρες και τα καθαρά φανάρια αλλάζουν τελείως την εικόνα του και φαίνεσαι νοικοκύρης.

Πάρε προσφορές για να φτιάξεις αυτές τις λεπτομέρειες. Είναι ένα μικρό κόστος που μπορείς να το πάρεις πίσω μέσω της καλύτερης τιμής που θα μπορείς να ζητήσεις.


Ο φωτογράφος Νίκος Χρυσικάκης επί το έργον

Μετά, πας το «μοντέλο» για φωτογράφιση. Δίνουμε τη μέγιστη σημασία στις φωτό. Δεν βάζεις παλιές. Εννοείται. Είναι και ανέντιμο. Βρες ένα φίλο που το κατέχει το φωτογραφικό και, ιδανικά, έχει DSLR. Δείχνουν πιο ωραίες οι φωτό με DSLR – είναι το αυτό το θολό φόντο στο βάθος που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Το λεγόμενο ”bokeh

Renault Clio Cup seats

Επιλέγεις προς τη δύση του ηλίου που «μαλακώνει» τα χρώματα και κρύβει ψιλοατέλειες.

Έχεις σκούρο αυτοκίνητο; Βρες ένα φωτεινό φόντο. Θα το αναδείξει. Το αντίθετο αν έχεις ανοιχτόχρωμο.

Φωτογράφισε όλες τις πλευρές και το εσωτερικό, πορτ-μπαγκαζ, μηχανή, βιβλίο service και, αν έχεις κλειστό γκαράζ, οπωσδήποτε θα βάλεις μια-δυο με το αυτοκίνητο μέσα.

Αν έρθει γεμάτος προσδοκίες ο αγοραστής από τις φωτογραφίες, την κέρδισες την πώληση. Απ’ την άλλη, την έχασες, αν το αυτοκίνητο θέλει λάστιχα, ιμάντες, αμορτισέρ και δίσκο.

Οπότε φροντίζουμε να μην μας τρομάζει τίποτα σε ενδεχόμενο έλεγχο. Ή αν μας τρομάζει και δε θέλουμε να βάλουμε το χέρι στη τσέπη, να βάλουμε χαμηλότερη τιμή.

Η περιγραφή η σωστή

Για το τέλος, αφήνω την περιγραφή. Όσο περισσότερο ειλικρινή πληροφόρηση δώσουμε, τόσο λιγότερα ανούσια τηλέφωνα θα έχουμε.

Γράψε για το τελευταίο service και τι θέλει στο επόμενο. Κατάσταση ελαστικών, κατανάλωση, έξτρα ή ιδιαιτερότητες που δε φαίνονται και εκτιμώνται. Αλλά και ό,τι χρειάζεται επισκευή.

Η περιγραφή πρέπει να αναδεικνύει τα οφέλη του αγοραστή.


Η αγγελία αυτοκινήτου καλό είναι να έχει bullets, χωρίς χρήση κεφαλαίων, χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς. Ούτε δηλώσεις του στυλ «μόνο σοβαρές προτάσεις» ή «μην με ενοχλούν αργόσχολοι»


Ίσα-ίσα που καλό είναι να γράψουμε κι ένα «ευχαριστώ» στο τέλος ή ώρες επικοινωνίας που προτιμάμε. Έτσι, όποιος τηλεφωνήσει, θα είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα.

Το να βρεις αγοραστή είναι θέμα timing και ψυχολογίας. Eκμεταλλεύσου το.

Κυνήγησε τον υποψήφιο όσο είναι «ζεστός». Ιδίως αν έχεις ένα δύσκολο για πώληση αυτοκίνητο, κυνήγησε το μυαλό του αγοραστή. Εσύ τον έχεις ανάγκη. Αυτός έχει να διαλέξει ένα ανάμεσα σε σχεδόν 100.000 αγγελίες μεταχειρισμένων.


Citroën DS Greece

Photo: 4Drivers

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει