Cayman GT4 vs Megane RS Trophy R. Το άκυρο συγκριτικό

Post date:

Author:

Category:

Το βρετανικό Top Gear έβαλε στην πίστα την Porsche Cayman GT4 και το νέο Renault Megane RS Trophy R. Παραδόξως, κοστίζουν περίπου το ίδιο. Όμως Τα χωρίζει μία άβυσσος. Αυτή που οριοθετεί την πίσω κίνηση από την εμπρός. Και είναι όλη η διαφορά του κόσμου

Cayman GT4 vs Megane RS Trophy R

Δύο συγκλονιστκά αυτοκίνητα. Cayman GT4 vs Megane RS Trophy R. Το τελευταίο με το πακέτο Nürburgring. Αυτό που του έδωσε το χρίσμα του ταχύτερου προσθιοκίνητου στην πίστα-διαβατήριο για καλές πωλήσεις


Όντως υπάρχει ενδιαφέρον μόνο και από τον τίτλο. Cayman GT4 vs Megane RS Trophy R. Πόσο μάλλον όταν βλέπεις το «άνοιγμα» του θέματος με τα δύο υπέροχα οπίσθια. Οι ειδικές εκδόσεις είναι όλο το «ψωμί» του Πραγματικού Οδηγού

Στην πίστα του Portimao

Για να είμαι ειλικρινής, υπάρχουν μερικά πράγματα που δημιουργούν ερωτηματικά με το νέο γαλλικό όπλο. Γιατί η Renault ενώ επένδυσε ένα κάρο λεφτά στο σύστημα 4Control το αφαίρεσε από την κορυφαία της έκδοση;

Η απάντηση είναι πως στις χαμηλότερες εκδόσεις δημιουργεί μία σχετικά αφύσικη αίσθηση όσον αφορά την κινηματική του πίσω άξονα. Την είχα ως αίσθηση ήδη από τις «μικρές» εκδόσεις. Κατεβαίνοντας γρήγορα για Τρίπολη, όταν παρουσιάστηκαν. Όπως το ερμηνεύω, η απουσία του 4Control είναι σαν να αποδέχεται τον περιττό πειραματισμό της με την τετραδιεύθυνση.

Επίσης. Γιατί δεν φρόντισε να του βάλει ένα ισχυρότερο σύστημα ψύξης λαδιού; Αφού είναι ένα αυτοκίνητο δρόμου-πίστας, συνιστά μια μικρή αυτοκτονία να γράφει το Top Gear πως άναψαν τα λαμπάκια στην πίστα του Portimao, στη ζεστή Πορτογαλία, μετά από δυο-τρεις ζόρικους γύρους.


Αλλά έχω και μερικά ακόμα ερωτήματα. Δεν θα έπρεπε τα μπροστινά πανάκριβα δισκόφρενα από ανθρακόνημα να συνοδεύονται και με ένα σετ στον πίσω άξονα; Μόνο ατσάλινους δίσκους πίσω; Κανονικά, δεν πάει έτσι. Ειδικά όταν χρεώνεις £72,140


Ναι, σωστά διαβάσατε. Τόσο κάνει. Εξωφρενικό ποσόν για hot hatch. Φυσικά και θα είναι sold out όλα. Υπάρχουν άπειροι άνθρωποι που θέλουν το πιο σούπερ-ντούπερ-μοναδικό. Ανεξαρτήτως κόστους.

Επίσης, ακόμη και σήμερα, τα κιβώτια της Renault πάσχουν σε αίσθηση. Καμία σχέση με Type R. Αλλά καμία. Been there done that, που λένε. Έχοντας οδηγήσει πάμπολλα RS και έχοντας αγοράσει ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία Clio RS, επιτρέψτε μου να επιμένω.

Διαβάζω, επίσης, πως «ο οδηγός δεν κάθεται αρκετά χαμηλά». Πως τα γραφικά στο ταμπλό και την οθόνη είναι «πιο παλιμοδίτικα και απ’ του Minecraft». Και πως μέσα στο κόκπιτ συναντάς εκτάρια από πλαστικούρα. ΟΚ. Όλα για το ρεκόρ, λοιπόν.


Λιτό εσωτερικό, χειροκίνητα κιβώτια, ειδικός χαρακτήρας. Είναι η επιτομή του γραφείου εργασίας του petrolhead


Η ουσία πέρα από χρόνους

Κατά την ταπεινή μου άποψη, πέραν του ότι η Cayman GT4 είναι αιώνες καλύτερα φτιαγμένη, πιο ολιστικά σπορ και πιο ξεκάθαρη κατασκευή, υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά.

Η Cayman είναι ένα κεντρομήχανο, πισωκίνητο αυτοκίνητο. Τόσο καλό, τόσο ζυγισμένο και τόσο συμμετοχικό που απειλεί αυτοκίνητα-μύθους όπως η 911. Απλώς, δεν είναι τρελοί στο Τσουφενχάουζεν να κανιβαλλίσουν τη θεά. Κρατούν την Cayman τόσο-όσο.


Δεν γίνεται, απλώς δεν γίνεται, ένα εστιασμένο, άψογο πισωκίνητο να μην είναι καλύτερο από ένα προσθιοκίνητο. Να μην είναι πιο σοφιστικέ ως «πάτημα». Να μην είναι πιο σωστό αρχιτεκτονικά απ’ ό,τι να ΄χεις ένα μοτέρ κρεμασμένο μπροστά. Όσο δουλεμένο κι αν είναι το γαλλικό hot hatch


FWD vs RWD. Σε περίεργο ελληνικό τερέν

Με μία εξαίρεση. Το προσθιοκίνητο είναι πιο βολικό για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των οδηγών. Πιο εύκολο, πιο βατό. Και ό,τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται «βασιλιάς» του δρόμου, αυτό θα προτιμά.

Κατέβα ένα γλιστερό, κατηφορικό Ωρωπό με το Cayman και «στο καπάκι» με το Megane. Είναι μαθηματικά βέβαιο πως με το δεύτερο θα αισθανθείς πιο γρήγορος, πιο αποτελεσματικός. Βασικά, έχεις να ασχοληθείς με έναν μόνο άξονα. Εκτός αν έχεις εξοικειωθεί σοβαρά με την πίσω κίνηση.

Και η τελευταία πρόταση είναι όλη η διαφορά του κόσμου. Η σύγκριση είναι άκυρη. Έστω κι αν το Renault παίρνει πόντους μπαίνοντας και μόνο δίπλα σε μία Cayman GT4, σε ένα άρθρο ενός διεθνώς επιτυχημένου περιοδικού.

Εγκυκλοπαιδικά, η Porsche κοστίζει λίγα ψιλά μόνο περισσότερα από το hot hatch. Κάποια £75,348. Σοβαρά τώρα, αν ήταν να διαλέξεις ένα και μόνο αυτοκίνητο απ’ τα δύο, θα διάλεγες το προσθιοκίνητο;

Υ.Γ. 1 Το τελικό συμπέρασμα του εν λόγω άρθρου ενσωματώνει ό,τι ακριβώς έχω βαρεθεί να διαβάζω σε συγκριτικά που παλεύουν να ακροβατήσουν σε πιαρατζίδικες ισορροπίες. «Για ένα ακόμα γύρο θα διάλεγα το Trophy R. Και αν έπρεπε να φύγω (σ.σ. από την πίστα) και να ζήσω για ένα χρόνο μαζί του θα διάλεγα την Cayman», γράφει κάποιος κύριος. Όλοι ευχαριστημένοι, λοιπόν. Αρκεί να μην ανάβει το check engine.

Υ.Γ. 2 Αξίζει να δείτε όλο το video του Harry Metcalfe, του πρώην ιδρυτή του βρετανικού evo. Κατέχει καντάρια γνώσης για αυτοκίνητα, είναι χορτάτος και αναλυτικός. Και αυτές τις μέρες, στο υπέροχο γκαράζ του βρίσκεται ένα Megane RS Trophy R. Παρέα με το σκληροπυρηνικό Megane R26R, του 2008.


Photo: Top Gear

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει