Όπως λέει το αθλητικό κλισέ, τα ρεκόρ είναι για να σπάνε. Με 13 χιλιόμετρα «ουρά» στον Κηφισό, από ύψος Αττικής Οδού μέχρι παραλιακή, η μπάρα της υπομονής ανέβηκε επίπεδο. Η Αθήνα έχει γεμίσει. Πολύς κόσμος, πολλα αυτοκίνητα, πολύ χάσιμο χρόνου, πολύ μεγάλο μποτιλιάρισμα. Και τώρα;

Το σπάσιμο του ρεκόρ ετελέσθη στον Κηφισό. Πάμε για το επόμενο.
Η κατάσταση είναι σουρεάλ. Όπως ίσως θα έλεγε ο Άντι Γουόρχολ, η πρόσφατη ουρά των 13 χιλιομέτρων στον Κηφισό εξασφάλισε τα 15 λεπτά δημοσιότητάς της. Είναι σαν, πολλές δεκαετίες πριν, να έδειξε προφητικά τι θα συνέβαινε στις ασφυκτικές μητροπόλεις η εμβληματική ταινία του Λουίτζι Κομεντσίνι, «Το μεγάλο Μποτιλιάρισμα»
Πολύς κόσμος θέλει μία, και μιάμισυ, ώρα για να πάει στη δουλειά του, ειδικά αν κινείται στα δύο άκρα της.
Τις προάλλες, έχοντας μόλις παραλάβει ένα δημοσιογραφικό αυτοκίνητο από το Μαρούσι και θέλοντας να κατέβω προς τα νότια, μπήκα από το «δαχτυλίδι» του Ο.Τ.Ε. στην είσοδο της Αττικής Οδού.
Αυτό είναι το θέαμα που βλέπετε παρακάτω στην φωτό. Να έχεις πληρώσει τα δυόμιση ευρώ σου και να είσαι και πάλι μποτιλιαρισμένος. Σχεδόν, έστω

Οταν θες να κατέβεις προς τα νότια και βγαίνεις από την τιγκαρισμένη Λ. Κηφισίας νομίζοντας πως θα βρεις ανακούφιση στην Αττική Οδό. Νομίζεις
Πλέον, ο κόσμος στην πόλη είναι πέρα απ΄τα χωροταξικά όριά της
Χωρίς να έχουν δοθεί, επί δεκαετίες, σοβαρά κίνητρα για αποκέντρωση, η Ελλάδα χτυπάει υπερωρίες, εγκεφαλικά και νεύρα-τσατάλια στην Αθήνα.
Άντε και μία Θεσσαλονίκη και κάνα δυο πόλεις ακόμα και τέλος.
Αλλά εδώ πλέον η κατάσταση είναι σε φάση καισαρικής. Πρέπει να βγει το «μωρό» από μέσα
Αν πάλι τα φέρει βολικά η τηλεργασία σου, να ευγνωμονείς έναν κορονοϊό που έδωσε αυτήν την πτυχή απασχόλησης.
Πόσος χρόνος περνά στο να είσαι απλώς μέσα στο αυτοκίνητο σου;
Μία φίλη, τις προάλλες, που εργάζεται στο Ψυχικό αλλά μένει Παλαιό Φάληρο, παλεύει με το χαμένο χρόνο και ένα μωρό στο σπίτι, επιστρατεύοντας γιαγιάδες για το baby seatinng. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν με πάρα πολύ κόσμο.
Ο καθένας και ένα επεισόδιο στη μεγάλη ταινία με τίτλο «Δεν πάει άλλο».

Υπάρχουν τρεις επιλογές
Ή μένεις κέντρο και κινείσαι με μετρό ή, ακόμα καλύτερα, με τα πόδια σε κοντινές αποστάσεις, ή έχεις μηχανάκι (οι βασιλιάδες της Αθήνας) ή, αν είσαι τυχερός, ζεις στα όρια της πόλης με εξ αποστάσεως εργασία.
Γιατί αν έχεις μαγαζί στην άλλη άκρη της ή είσαι υπάλληλος και πρέπει να πηγαινοφέρνεις τη λαμαρίνα σου σε ατελείωτα ανέβα κατέβα, είσαι και εσύ στην ουρά της ταλαιπωρίας. Και μετά, άντε βρες και θέση να παρκάρεις.
Τυχαίο που, όπως γράφτηκε αυτές τις μέρες, μία θέση στάθμευσης στην Αθήνα πουλήθηκε για σχεδόν €200.000;
Τεσπά, μιας και δεν υπάρχει εφικτή λύση στον άμεσο ορίζοντα, τουλάχιστον αυτό είναι το Top 5 ευκολιών εντός του κόκπιτ καθώς ζεις στο αθηναϊκό μεγάλο μποτιλιάρισμα. Πλάκα-πλάκα, θα μπορούσε να γίνει και ριμέικ. Κομεντσίνι, ζεις, εσύ μας οδηγείς
▪ Αυτόματο μόνο

Ναι, είναι μία ανακούφιση στο σταμάτα-ξεκίνα της πόλης.
Αράζεις το αριστερό σου πόδι, βάζεις το D στο κιβώτιο και απαλλάσσεσαι, έστω, από αναρίθμητα συμπλεκταρίσματα.
▪ Λειτουργία Auto Hold

Την ενεργοποιείς και δε χρειάζεται καν να έχεις το πόδι σου συνεχόμενα στο φρένο. Άραξε.
▪ Καλό infotainment

Ιδανικά να συνδέεται με Apple CarPlay και Android Auto για να κάνει mirroring το κινητό σου. Εντάξει, θα περάσει κάπως η ώρα.
▪ Ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Εδώ είναι βασιλιάς

Ακόμα κι αν είσαι σκληροπυρηνικός φίλος των θερμικών, εδώ τα EV (Electric Vehicle) έχουν το προβάδισμα. Πολύ χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, απουσία θορύβων από τη χλαπαταγή της πόλης, απλοποίηση, όφελος στο πορτοφόλι
▪ Πανοραμική οροφή

Αφού τουλάχιστον δεν έχει κανένα ενδιαφέρον η θέα με τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα, ας χαζεύουμε, ενδιάμεσα έστω, και λίγο ουρανό.
Photo: Google / Media Press
Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.




































