Φέρτε πίσω τα κορίτσια στους αγώνες. Και την κοινή λογική

Post date:

Author:

Category:

Τα ωραία κορίτσια αποσύρονται από αγώνες, Διεθνή Σαλόνια και μεγάλα events. Είναι φαλλοκρατικό, λέει

Κορίτσια αγώνες

Η κοινή λογική λέει πως τα ωραία κορίτσια είναι χάρμα οφθλαμών σε αγώνες, εξώφυλλα περιοδικών αλλά και στην ίδια τη ζωή. Μόνο που η κοινή λογική τελειώνει


Πρώτα, ο φασισμός της μειοψηφίας ξεπέταξε από τη Formula 1 τα κορίτσια. Ήταν, λέει, φαλλοκρατική εκμετάλλευση

Λες και έχουν πάψει από τον πλανήτη να υπάρχουν γυναίκες-μοντέλα. Έχουν επιβιώσει τα μεγάλα περιοδικά που ακόμη έχουν ωραίες γυναίκες στα εξώφυλλα.

Ήταν νέα, εμφανίσιμα κορίτσια που έβρισκαν τρόπο να εργαστούν. Λες και τις πήγαιναν με το ζόρι στο grid. Ή εκπορνεύονταν. Δηλαδή, όλη η παγκόσμια βιομηχανία ομορφιάς σε τι αποσκοπεί; Να καταλάβω. Δεν ειναι φυσιολογικό μία γυναίκα να θέλει να αρέσει; Αντιστοίχως, δεν είναι το ίδιο φυσιολογικό σε ένα σπορ να αναδεικύεται αυτή η ομορφιά;

Η ομορφιά στο στόχαστρο

Όπως είχε πει ευφυώς χαριτολογώντας ο Oscar Wilde, «η ομορφιά είναι μία μορφή ευφυίας. Μάλιστα, είναι σημαντικότερη από την εξυπνάδα γιατί δεν χρειάζεται εξήγηση».

Τα κορίτσια, οι ωραίες παρουσίες στους αγώνες, ήταν κάτι το φυσικό. Όσο φυσικό είναι να εστιάζεις σε κάτι ωραίο. Είτε λέγεται αυτό γυναίκα, κτίριο, ζωγραφιά, βιομηχανικό σχέδιο. Σε οτιδήποτε. Η ομορφιά υπάρχει παντού.

Εκτός από τους αγώνες της Formula 1 που κατάντησε ένα ενορχηστρωμένο, αδιάφορο, κατά βάση, γεγονός. Χωρίς προσωπικότητες στο σπορ.


Πού είναι ο Hunt, ο Senna, ο Stewart ακόμη-ακόμη και ο άτακτος Irvine; Μόνο παιδιά που μεγάλωσαν με τους εξομοιωτές και ένα κόλλημα. Την οδήγηση. Πέραν αυτής; Χωρίς έξυπνο λόγο, χωρίς πάθη, με στρατιωτική πειθαρχία, χωρίς κάποιο attitude. Κάτι που να δείχνει πως πέραν της δεξιοκινητικής ικανότητας υπάρχει και μία πλουραλιστική προσωπικότητα


Το θέμα μου φυσικά δεν είναι οι αγώνες αλλά η κοινή λογική. Αυτή που χάθηκε τελείως όταν, πρόσφατα, γράφαμε για την απαγορευμένη διαφήμιση του Golf. Γιατί; Διότι αρκούν δυο-τρεις άνθρωποι με βαριά ψυχολογικά απωθημένα για να ακυρώσουν μία παγκόσμια καμπάνια. Γιατί, λέει, μία μάνα που φροντίζει το μωρό της είναι «αναπαραγωγή στερεοτύπων». Αν δεν το έχετε πάρει είδηση, διαβάστε το. Είναι μέγα σημείο των καιρών.Ο νέος φασισμός

Τι συμβαίνει, λοιπόν, και τα κορίτσια αποσύρονται από τους αγώνες; Δεν είναι τίποτα λιγότερο από το φασισμό της μειοψηφίας. Αυτής που έχει εκτοπίσει ακόμα και το αυτονόητο. Τις ωραίες γυναίκες από ένα διεθνές event. Ή το ρόλο της μάνας. Ή ότι το ωραίο δεν είναι έγκλημα.

Τι έμεινε; Κάποια «αναχρονιστικές» εκδηλώσειςή το σκόπιμα παλιομοδίτικο The Goodwood Revival. Αυτό που έλαβε χώρα το περασμένο σαββατοκύριακο για να υπενθυμίζει τα άλλοτε αυτονόητα.

Ότι, δηλαδή, οι γυναίκες, οι άνδρες και το ευρύτερο θέαμα είναι απαραίτητα. Είναι η συστατική ουσία στη λογική του θεάματος και της αύρας μεταξύ των δύο φύλων.

Στο Revival έβλεπες κανονικούς ανθρώπους τού σήμερα με κώδικα συμπεριφοράς και ντύσιμο της δεκαετίας του 60. Όταν τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα.


Όταν, για παράδειγμα, δεν υπήρχε «Το» Τζέισον. Η ανθρωπότητα κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, από τους ρωμαϊκούς χρόνους, για να αποσυνδέσει την έννοια του “res” (πράγμα) από την ανθρώπινη υπόσταση. Ο δούλος ήταν σκέτο res. Πράγμα, δηλαδή. Ε, σήμερα λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο το ουδέτερο άρθρο επί ανθρώπου να συνιστά κατάκτηση. εντάξει, το τερματίσαμε


Δεν χρειάζεται να είσαι ρετρολάγνος. Ούτε να φοράς τραγιάσκες ή το παντελόνι ψηλά στον αφαλό. Δεν είναι ρομαντική λατρεία τού χθες. Είναι η κοινή λογική.

Αυτή που λέει πως μετά απ´ όλη αυτή την απάλειψη των ρόλων και των «στερεοτύπων» που δόμησαν την ανθρωπότητα, ας μη διαμαρτύρονται οι θιασώτες της ορθότητας αν το καμάρι τους, στα 15 του, τους δηλώσει πως έκανε αίτηση για αλλαγή φύλου. Είναι η άβολη στιγμή που εκτιμάς την κοινή λογική. Ετεροχρονισμένα.


Photo: MINI / Goodwood Revival

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει