Κάνε δίαιτα, τώρα. Η αναλογία kg/hp βρίσκεται μέσα σου

Post date:

Author:

Category:

Ναι, τα σύγχρονα αυτοκίνητα όλο και μεγαλώνουν. Μήπως, όμως, πρέπει να μειώσουμε λίγο και το πόσο τρώμε μπας και κερδίσουμε κάτι από την αναλογία κιλών προς ίππο;

Γιάννης Κωνσταντόπουλος

Μαγνήσιο, ανθρακόνημα και άλλα εξωτικά, πανάκριβα υλικά. Μήπως η μείωση βάρους πρέπει να ξεκινήσει από μας;


Απλά και ξεκάθαρα. Ο μινιμαλισμός, για παράδειγμα ενός Mini απ’ τα  ’60s, μας υπενθυμίζει πώς πήρε τόσα κιλά η Δύση. Κι άντε να τα χάσει τώρα

Μαζί, θυμηθήκαμε και τη συμβολικής σημασίας δήλωση του άλλοτε ισχυρού άντρα της Ferrari S.p.A. όταν κάποτε ρωτήθηκε γιατί τα  κόκκινα supercars απ’ το Μαρανέλο παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Ήταν τότε, λοιπόν, που το αφεντικό της Ferrari και νυν πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Alitalia, Luca di Montezemolo, είχε αποστομώσει τoυς δημοσιογράφους μέσα στο press room δηλώνοντας πως «αφού παχαίνουν οι πελάτες μας, πώς θέλετε να μη μεγαλώνουν και τα αυτοκινητά μας;».

Πάνω εκεί, δηλαδή, που πασχίζει ο κατασκευαστής να κατεβάσει με μόχθο τη ζυγαριά, να βάλει λίγο αλουμίνιο εδώ, μαγνήσιο εκεί, πιο ελαφρύ μονωτικό κάπου στο εσωτερικό, έρχεται ο πασάς απ΄τα Γιάννενα και κάνει το μπακετοειδές να αναστενάξει

Στην πορεία, ανοίχτηκαν χρυσές δουλειές με σαουδάραβες, δίμετρους του NBA και γομάρια του NFL που εξ ορισμού επιβάλλουν μεγαλύτερες διαστάσεις για να μη τους χάσεις ως εν δυνάμει πελάτες.

Εύλογα, λοιπόν, μπαίνοντας σε ένα παλιό κλασικό Mini σου έρχεται μια πολιτισμική χαστούκα. 

«Μα πώς ζούσαν εδώ μέσα τόσες οικογένειες στα ανέμελα ’60s;», αναρωτιέσαι. «Πώς συνουσιάζονταν στο λιλιπούτειο πίσω πάγκο;Πώς διέσχιζαν την Ευρώπη μέσα σε τέτοια;»

Σαράντα χρόνια αργότερα απ΄τα κλασικά Mini, τις Elan και όλα τα vintage, τα αυτοκίνητα κατά τεκμήριο μεγάλωσαν, ο καναπές έγινε γωνιακός (κι ας μην έρχεται κόσμος σπίτι), τα μεγαμπάϊτς κλωνοποιήθηκαν και η Δύση προσπαθεί να χάσει τα κιλά που ο τρίτος κόσμος προσπαθεί να πάρει.

Αλλά οδηγικά μιλώντας, ο καλύτερος τρόπος για να κατεβάσουμε την αναλογία κιλών προς ίππο είναι να χάσουμε κανένα κιλό. 

ΥΓ Το παρόν άρθρο δεν στρέφεται προσβλητικά προς ευτραφή αγόρια τα οποία «το ‘χουν»


GR Yaris Kris Meeke

Photo: Γ. Κούτος

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει