Η γοητεία της λοξής κονσόλας

Post date:

Author:

Category:

Στο εσωτερικό της BMW 5 Series, πέρα απ΄ τον ορυμαγδό των gadgets, υπάρχει μια υπενθύμιση της γοητείας της κεκλιμμένης κονσόλας. Nαι, το στραβό είναι ωραίο

»Ποιο το νόημα του να έχεις μια κεντρική κονσόλα τοποθετημένη υπό κλίση;», θα ρωτήσει ο αδαής.

»Μα η οδηγοκεντρικότητα του σχεδιασμού», θα απαντήσει ο ρομαντικός petrolhead. Aυτός που θυμάται απ΄ το τέλος των 70’s τις BMW να αγκαλιάζουν σαν κόκπιτ που κοιτά τον οδηγό του και του αφιερώνει κουμπιά, χειριστήρια.

Για μια εταιρεία μαζικής παραγωγής η ιδέα του να μη βγάλεις ίσια τη φόρμα αλλά να τη »στραβώσεις», να της δώσεις μια κλίση, έγινε το σχεδιαστικό copy right των Βαυαρών.

Γενιές και γενιές οδηγών στο τιμόνι εκατοντάδων χιλιάδων, για παράδειγμα, E12, E23, E28, E21, Ε30, Ε34, Ε46 και πολλών παραλλαγών τους έλεγαν »καλημέρα» κοιτώντας ελαφρά στο πλάϊ.

Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των BMW ήρθε να αλώσει ο αιρετικός, διορατικός αλλά και αμφιλεγόμενος σχεδιαστής, Chris Bangle, o oποίος ίσιωσε τα πάντα. Εξαφάνισε τη λοξή κονσόλα. Μαζί, πήρε παραμάζωμα πολλά σχεδιαστικά elements των παραδοσιακών BMW – κάτι που δίχασε κοινό και κριτικούς. 

Το μήνυμα της εξαφάνισης της γοητείας του »λοξού» το πήρε πολύ γρήγορα χαμπάρι η Audi. Εννοείται και το »τσίμπησε» υιοθετώντας το άμεσα στο interior design πολλών μοντέλων της. Σιγά μη το άφηνε…

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία για λεπτολόγους αλλά μπαίνοντας μέσα στη νέα 5 Series που οδηγήσαμε στην πρώτη δημοσιογραφική παρουσίαση, παρά τα απίστευτα gadgets, την οθόνη που χειρίζεσαι σαν υπερμίνιμαλ smartphone και το κλειδί που την ξεπαρκάρεις χωρίς να ‘σαι μέσα, το δικό μας μάτι μας έπεσε εκεί, δεξιά.

Ελαφρά κεκλιμμένη, όχι τόσο όσο παλιά, alllegro ma non tropo, όπως λέει και ο μουσικός όρος, μας θυμίζει μια παράδοση δεκαετιών. Ναι, το στραβό είναι ωραίο.

Photo: BMW

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει