Καλά, κακά και λιωμένα. Τι παίζεται με τα λάστιχα;

Post date:

Author:

Category:

Ό,τι μπορεί να βελτιώσει ή να χαλάσει ένα ήδη καλοστημένο αυτοκίνητο ξεκινά από τα τέσσερα σημεία επαφής με το δρόμο. Η μαύρη μαγεία των ελαστικών και μερικά πράγματα που δεν πολυδίνουμε σημασία στα δημοσιογραφικά αυτοκίνητα που οδηγούμε

Δεν θα σας κουράσoυμε με τα βασικά, τα οποία ως συνειδητοποιημένοι petrolheads ήδη γνωρίζετε. Ότι μια καλή τετράδα αξίζει περισσότερο από πολλές, αβανταδόρικες επεμβάσεις σε Φ.Π.Ε (φίλτρο/ πρόγραμμα / εξάτμιση), ότι μια κακή και κουρασμένη εύκολα δεν αφήνει ακόμα και την καλύτερη ανάρτηση να λάμψει, ότι, ότι…

Συνοπτικά και ευκολοδιάβαστα τι παίζεται στην εξέλιξη τους τα τελευταία χρόνια.

#Όπως υπάρχουν μοντέλα αυτοκινήτων, face lift και λανσαρίσματα, ε, το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες ελαστικών

Απλώς, τα πρώτα τα ξέρουμε απ’ έξω και ανακατωτά ενώ για τα δεύτερα ξέρουμε, συνήθως, τα βασικά.

Μαλακό το Michelin, άντε να ζεσταθεί το Pirelli κι άλλοι αστικοί μύθοι και πραγματικότητες. Τρία χρόνια είναι αρκετά για να εξελίξουν βελτιωμένες εκδόσεις ή μικρές αλλαγές σε χάραξη ή γόμα. 

#Όπως οι κατασκευαστές έχουν βαλθεί με ρύπους και καταναλώσεις, το ίδιο έχουν ”πάθει” και οι λαστιχάδες

Απόδειξη ο παράγοντας ”Rolling Resistance”. Κάτι σαν αντίσταση στην κύλιση. Όπερ σημαίνει πως, αν μας ενδιαφέρει πρωτευόντως η οικονομία τσεκάρουμε πόσο χαμηλός είναι ο σχετικός συντελεστής. 

#Οι Goodyear και Dunlop είναι η ίδια εταιρεία

Πώς λέμε Toyota και Lexus; Ε, αυτό.

Και, μάλιστα, παρατηρείται, τα τελευταία χρόνια να επενδύουν σημαντικό μέρος της έρευνάς τους στο να πετύχουν χαμηλές καταναλώσεις. Αυτές εξασφαλίζουν υψηλό labelling καθώς κάποια εστιασμένα προς αυτό το σκοπό ελαστικά τους (όπως το ΒluResponse) πετυχαίνουν έως και 7% μικρότερη κατανάλωση. 

#Η Continental φρενάρει καλά

Με την έννοια πως δίνει μεγάλη έμφαση στο φρενάρισμα. Δεν είναι τυχαίο που σε πολλά σχετικά test διαπρέπει και μάλιστα με σταθερές τιμές είτε σε στεγνό είτε σε βρεγμένο.

#Η πείρα των Γάλλων φαίνεται

Ακόμα και σε ”γερασμένα” μοντέλα (βλ. Pilot Sport 3). Ειδικά στο handling. Ναι, είναι μαλακό, δεν βγάζει πολλά χιλιόμετρα, θέλει προσοχή στα ”υπέροχα” ελληνικά χαρακώματα αλλά παραμένει εξαιρετική επιλογή, αν οι παραπάνω συμβιβασμοί δεν σας απασχολούν.

Γενικά μιλώντας, η Michelin έχει αρχίσει και αλλάζει προτεραιότητες. Άλλοτε δυσκολευόταν στο βρεγμένο και διέπρεπε στο rollng-resistance. Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει το αντίστροφο.

#Το ίδιο ισχύει για την, επίσης έμπειρη, Pirelli

Η οποία Pirelli καταφέρνει να πουλάει αλλά και κρατιέται σε υψηλές θέσεις με το βετεράνο P Zero χάρη σε ”εσωτερικές” βελτιώσεις ενώ εξασφαλίζει το προνόμιο της πρώτης τοποθέτησης σε πολλά νέα μοντέλα. Δείτε, για παράδειγμα, τι μάθαμε στην παρουσίαση του VW Arteon για το θέμα αυτό για τη συνεργασία της με την Pirelli.

#Μην υποτιμάς την Άπω Ανατολή

Γιατί πέρα από τη Bridgestone που έχει βιογραφικό με εξαιρετικά δείγματα, με άκαμπτα πλαϊνά που αντέχουν στα στροφιλίκια αλλά ”βγάζουν” και χιλιόμετρα, τελευταία, έχουν προκύψει και άλλοι, άγνωστοι μέχρι πρότινος, παίκτες.

Η Κορεάτικη Hankook βγάζει λάστιχα για enthusiast ή για χρήση δρόμου/πίστας με καλές κριτικές. H Toyo, επίσης.

Εξαιρετικές επιλογές για ειδική χρήση παρότι, για παράδειγμα, το γενικής χρήσης Ventus evo 2 της πρώτης, θεωρείται ανταγωνιστικό των καλών ευρωπαϊκών.

Θέλει δρόμο ακόμα η Falken, ειδικά στο βρεγμένο καθώς κάνει, σε γενικές πάντα γραμμές, το λαμπάκι του ESP να αναβοσβήνει περισσότερο.

#Κι ο θόρυβος μετράει

Όχι μόνο για το περιβόητο labelling που πιέζει /επιβραβεύει τους κατασκευαστές για πιο ήσυχα στην κύλιση τους ελαστικά, βάζοντας έτσι ένα μικρό πετραδάκι στις χαμηλότερες εκπομπές θορύβων στις πόλεις (είδες με τι ασήμαντες λεπτομέρειες ασχολούνται αυτοί οι κουτόφραγκοι;) αλλά και για το ”βουητό” εντός καμπίνας για να μη ”την ακούς” στα μακρινά ταξίδια.

Α! Να ένας τομέας που διακρίνεται, για παράδειγμα, το Yokohama Advan Sport V105.

#Τίποτα πιο καλό απ’ το παλιό

Παλιά και τελειωμένα, αυτά που θα άφηνες στο λάστιχά σου για πέταμα. Ε, αυτά είναι τα καλύτεραγια να τους πετάξεις τα λινά έξω μετά από ανελέητη πλαγιολίσθηση. Ο C. Harris έκαψε πέντε σετ πανάκριβων ελαστικών στην F12. Εσύ, δηλαδή, δεν αξίζεις λίγη γόμα για πέταμα; Έστω κι αν δεν έχεις τη Ferrari…

Photo: Ford / X. Καραγιωργάκης

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει