Η αιώνια επικαιρότητα τού «Μπαμπά, μην τρέχεις»

Post date:

Author:

Category:

Ektoras_Konstantopoulos_4Drivers,gr

Το μαγνητάκι στο ταμπλό που είχαν πολλοί στο αυτοκίνητό τους στα ’70s έγραφε «Μπαμπά, μην τρέχεις». Για μένα τουλάχιστον, ήταν συνώνυμο με φοβικούς οδηγούς, κουτιά με ρόδες και μια προβλέψιμη, fucking boring ζωή. Πλέον, όμως, κι εγώ δεν τρέχω τόσο. Υπάρχει λόγος. Μια εξομολόγηση…

Κάποτε, ο Enzo Ferrari είχε πει πως «όποιος οδηγός μου κάνει παιδί, γίνεται αυτόματα ένα δευτερόλεπτο πιο αργός στο γύρο».

Επίσης, με μερικές δεκαετίες απόστασης ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής των ράλι, Walter Röhrl, ανέφερε σε μια συνέντευξή του πως αποφάσισε να μην κάνει παιδί γιατί ήξερε πως έτσι θα γινόταν πιο αργός.

Βλέπεις, το να μη σε κρατάει κάτι από το να πατήσεις άλλα δύο χιλιοστά πιο βαθιά το γκάζι, βοηθά να πας πιο γρήγορα.

Επί χρόνια, το χειρότερό μου ήταν να κάνω παιδιά. Το έβλεπα (και εξακολουθώ) ως το σημείο χωρίς επιστροφή: μπορείς να αλλάξεις χώρα, φίλους, ομάδα, θρησκεία, γυναίκα, γούστα, ιθαγένεια, να κάνεις τούμπα σε ζωή, καριέρα και, όπως απέδειξε ο αείμνηστος Michael Jackson, μπορείς να αλλάξεις ακόμα και φάτσα.

Το μόνο για το οποίο δεν μπορείς να κάνεις ποτέ στροφή επιτόπου και να το πάρεις αλλιώς είναι η έλευση ενός ανθρώπου που την προκάλεσες εσύ.

Μαζί, είχα την εικόνα που κυκλοφορούσε κάποτε συχνά στα ταμπλό αυτοκινήτων. Θυμάσαι; Το κλασικό μαγνητάκι που είχε τη φωτογραφία του κλώνου και δίπλα την 11η εντολή: «Μπαμπά, μην τρέχεις». Για μένα τουλάχιστον, ήταν το σύμβολο της μιζέριας.

Ξεχασμένες Corolla, κάτι αρχαία Nissan Cherry, δασύτριχα στήθη, λευκά φανελάκια, τσολιαδάκια κρεμασμένα στον καθρέφτη, αραχνιασμένες ζωές και οχτάρες κασέτες. Στο πλάι του ταμπλό, το «Mπαμπά, μην τρέχεις».

Γάμα τα

Κι όμως, η ζωή τα φέρνει έτσι και στην πορεία ήρθε Αυτός. Ο δικός μου «θεός». Δεν γίνεται να λατρέψεις τόσο πολύ κάποιον/κάποια, αν δεν σου έχει συμβεί να κάνεις παιδί. Ό,τι κι αν έχεις ακούσει, όσους φίλους σου κι αν έχεις δει να αποκτούν.

 Το «έργο» της αναπαραγωγής παίζεται δισεκατομμύρια φορές, επί κάποια εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, νιώθεις πως η δική σου εκτέλεση είναι τόσο μοναδική. Μοναδική για σένα. 

Και κάπως έτσι, κάπου στην παραλιακή, επίσης κάποια χρόνια αργότερα, ανάμεσα σε ανασφάλιστα «γιωταχί», εγκληματικά «επί-τόπου-όπου-να-‘ναι» αλλά και φυσιολογική αίσθηση κινδύνου, αισθάνθηκα πολύ κουτός για να αναπαράγω το κλισέ με το οποίο ζούσα για χρόνια. Ξέρετε, αυτό που πολλοί petrolheads έχουν ομοίως υιοθετήσει. Το «ζω για να οδηγώ».

Δεν έχω πρόθεση να γίνω μελό, αλλά αρκεί συχνά η εικόνα ενός πιτσιρικά που σε περιμένει στο σπίτι για να σε κάνει να καταλάβεις τι ρισκάρεις.

Το «Μπαμπά, μην τρέχεις» είναι αστείο, κλισέ και ξεχασμένο. Όμως, συχνά, δυο χιλιοστά λιγότερο γκάζι είναι αρκετά για να σε σώσουν. Θυμήσου το αυτό. Τόσο απλά. 

Όπως λένε, τα καλύτερα τοπία είναι οι άνθρωποι. Ταξίδεψε σ’ αυτούς. Aιώνια επικαιρότητα.

Y. Γ. Εξαιρετικά αφιερωμένο στον Έκτορα. Ακόμα κι αν είναι χιλιόμετρα μακριά.

Photo: 4Drivers

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει

Η απαγορευμένη διαφήμιση του Golf. Για τη μάνα σου

Η απαγορευμένη διαφήμιση του Golf πυροδότησε το ίντερνετ. Δεν έχει να κάνει με το αυτοκίνητο. Έχει να κάνει με τη μάνα μου, τη δική σου, τις μελλοντικές

Texting: 21 μέτρα ρίσκου. Πόσο αξίζουν τα μηνύματα;

Κόφ'το, κλείσ' το, άσ' το για αργότερα το κινητό. Υπακοή και σεβασμός απ΄όλους μας, ειδικά τους σκεπτόμενους Πραγματικούς Οδηγούς που οφείλουν να θέτουν το παράδειγμα. 21 μέτρα ρίσκου είναι πολλά

Ο Τζέιμς Χαντ του καλοκαιριού

«Μόλις 45 χρόνια πρόλαβε να ζήσει ο Χαντ. Ήταν αρκετά για να τα κάνει όλα. Να κυνηγήσει το όνειρό του οδηγώντας στο απώγειο του σπορ, τη Φόρμουλα 1. Αλλά και να κοιμηθεί με περισσότερες από 5.000 γυναίκες»

Ford Ranger Raptor. Bad ass με καρότσα

«Η εμπειρία με το Ford Ranger Raptor ήταν ικανή να σε κάνει να βλέπεις ένα pick-up ως κύριο αυτοκίνητο. Αδρεναλίνη με καρότσα. Δεν σου τυχαίνει και κάθε μέρα»

Καθαρόαιμη Lancia Rally 037

Το αυτοκίνητο-σταθμός πουλήθηκε έναντι €770.000...

Γιατί δεν βλέπεις συχνά τις Lotus στο δρόμο;

«Όσο και να γκρινιάζουμε πως θέλουμε αγνά και παρθένα driver's car, όταν έρθει η ώρα να βγουν τα χρήματα απ' την τσέπη βγαίνει ο πιο ασφαλής εαυτός μας στην επιφάνεια. Ελαχίστων εξαιρουμένων. Κάποιων τολμηρών με Lotus, για παράδειγμα»

Σόρι, αλλά το Mazda RX-7 με Wankel είναι όνειρο απατηλό

Ζούμε στην εποχή της κατά συρροή υπερβολής των memes (όρος που προέρχεται από την πράξη τού μιμείται) στο σύγχρονο διαδίκτυο. Πιάνει τη μία είδηση ο ένας και την τεντώνει τέρμα ο επόμενος