Ο μικρόκοσμος του Citroën Ami και η μεγάλη μπίζνα

Post date:

Author:

Category:

To οδηγείς από τα 16 χωρίς δίπλωμα, το πήρε το Λιμενικό, η Αστυνομία, ετοιμάζεται για τις πόλεις, ίσως θα κοστίζει κάτω από €9.000 για ιδιώτες. Συμβαίνει τώρα στο μικρόκοσμο του Ami. Μαζί με τα δεκαεξάχρονα που ετοιμάζονται για ψηστήρι στους μπαμπάδες τους

Citroën Ami

Είναι αυτό το Citroën 2CV του 21ου αιώνα; Ναι, θα μπορούσε


‘Εχει πλάκα. Μόνο να το βλέπεις

Σα να ξεπήδησε από κατάστημα παιχνιδιών απ’ το πουθενά, ανάμεσα στα μεγαθήρια της πόλης – τα αυτοκίνητα κανονικού μεγέθους, εννοώ.

To πιο πετυχημένο που διάβασα από σχόλια είναι πως «τώρα, αν συμβεί κάτι, αντί να καλούμε το 100 θα παίρνουμε το 50».

Επιτρέψτε μου, αλλά αυτή εδώ είναι μινιατούρα έξυπνα πακεταρισμένη και καλά ντιλαρισμένη στο πνεύμα της εποχής. 

Αν θυμάστε, για το Ami είχαμε γράψει ακριβώς όταν είχε σκάσει μύτη στους δρόμους του Παρισιού.

Citroën Ami

Και τώρα, το άγρυπνο μάτι των αυτοκινητόφιλων παπαράτσι το εντόπισε στη Χάλκη, στο νησί που θέλει να εξελιχθεί ως «πράσινο»

Citroen Ami

Τι είναι το Ami με δυο κουβέντες

Το Ami είναι ηλεκτρικό, είναι ντάλε κουάλε μπροστά και πίσω, οι δύο του πόρτες ανοίγουν με αντίθετη φορά, έχει αυτονομία μέχρι 75 χιλιόμετρα και τελική ταχύτητα 45 χλμ/ώ.

Γελάς; Ναι, έτσι όπως εξελίσσονται τα όρια ταχύτητας σε μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις -Λονδίνο, Παρίσι και πάει λέγοντας- το Ami είναι ο πρόδρομος της υπόθεσης.

Η smart κίνηση της Citroën που είδε το έργο και κάνει κίνηση-ματ

Μαζί έβαλε και τη θέση για το smartphone στο κέντρο του ταμπλό. Απ’ αυτό γίνονται πλέον όλα.

Όπως και η υπηρεσία Carsharing, το πρόγραμμα κοινοχρησίας που ήδη εφαρμόζεται στο εξωτερικό.

Ήδη έχουν έρθει στην Ελλάδα γύρω στα 50 αυτοκίνητα που, για την ώρα, θα απορροφηθούν από οργανισμούς και Αρχές. Αστυνομία, Λιμενικό αλλά και ΔΕΗ, με την τελευταία να δίνει το στίγμα της ηλεκτροκίνησης με τον πιο χαριτωμένο και πιασάρικο τρόπο

Η δύναμη του design

Η άποψή μου υποτάσσεται πλήρως με τη θέση του μεγάλου «γερακιού» της αυτοκίνησης, του άλλοτε προέδρου της General Motors και γκουρού των πωλήσεων με θητεία στις Ford και BMW, του 89χρονου σήμερα, Bob Lutz.

Όταν κάποτε ρώτησαν τον Bob Lutz για τις αμοιβές των στελεχών στις αυτοκινητοβιομηχανίες, είπε το εξής μυθικό: «Aν ερχόταν ένας καλός σχεδιαστής και μου ζητούσε ενάμισι εκατομμύρια δολάρια, θα του ‘δινα τρία. Αν ήθελε σπίτι στη Lake Michigan; Το υπέγραφα με χαμόγελο. Η GM έβγαζε 156 δις. δολάρια το χρόνο. Τι; Να ‘κανα οικονομία για πέντε εκατομμύρια;»

Bob Lutza / Wikipedia

Ο Bob Lutz, ένας τύπος που μπορούσε να πουλήσει λιμουζίνα σε βεδουϊνους, λέει πως το ντιζάιν είναι όλα τα λεφτά. Το Citroën Ami μάλλον υιοθετεί την άποψή του


Μάλιστα, ο Lutz το προχωρά ακόμα περισσότερο

Λέει, για παράδειγμα, πως είναι τόσο σημαντικό το design ώστε είναι καιρός να εξισωθούν οι ήδη υψηλοί μισθοί της αφρόκρεμας των σχεδιαστών με αυτούς που παίρνει ο CEO της εταιρείας

Ναι, τόσο σημαντικό είναι το design για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Αν το Ami ήταν άλλο ένα μικρό ηλεκτρικό, ξενέρωτο και αδιάφορο σχεδιαστικά, σα μερικά που θυμίζουν τρέιλερς σε γήπεδα γκολφ, δεν θα επικοινωνούσε το μήνυμα. Αυτό εδώ, όμως, δείχνει ούλτρα μοντέρνο, δε σε κάνει να φαίνεσαι αστείος

Φαίνεσαι τρέντι, στα νεοελληνικά. Και εκεί είναι όλη η επικοινωνιακή σημειολογία του πράγματος. Φτηνότερος αντίπαλος του Smart; Μπορεί. Θα δείξει.

Citroën Ami

Πολύ έξυπνο, πολύ funky, πολύ ευέλικτο, πολύ μικρό και, αντιστρόφως, πολύ μεγάλη μπίζνα στις πόλεις που αλλάζουν


Air taxi

Οι ιδιώτες, το χρήμα και τα δεκαεξάχρονα

Πάντως από τις αρχές του χρόνου αναμένονται οι παραγγελίες και για ιδιώτες.

Δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την εισαγωγική αλλά λέγεται πως θα κοστίζει κάτω από €9.000, ότι θα μπορείς και να το μισθώνεις με μία προκαταβολή κάτω από τρία χιλιάρικα και, από ‘κει και πέρα, θα πληρώνεις ένα πολύ χαμηλό μηνιαίο μίσθωμα (ακούστηκε για €20).

Κυρίως; Ότι θα μπορούν να το οδηγούν και 16χρονα με δίπλωμα μοτοποδηλάτου. Μπαμπάδες, ετοιμαστείτε για το ψηστήρι…

Κοντολογίς: πολύ έξυπνο, πολύ funky, πολύ ευέλικτο (με κύκλο στροφής μόλις 7,2 μέτρα), πολύ μικρό (2,5 μέτρα και 1,4 πλάτος) και, αντιστρόφως, πολύ μεγάλη μπίζνα στις πόλεις που αλλάζουν

Το Citroën 2CV του 21ου αιώνα; Ναι, θα μπορούσε. Δείτε και το επίσημο βίντεο.


*Αρχική δημοσίευση Protagon / Photo: citroen.gr

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει