Αυτοκίνητο για σκραπ: Saab 9-7X. Πιο δήθεν πεθαίνεις

Post date:

Author:

Category:

Saab 9-7X-4drivers.gr

Ποιο είναι το χειρότερο αυτοκίνητο που έχεις οδηγήσει; Θάρρος ή τόλμη να γράψεις αυτό που πιστεύεις σε μια ιστοσελίδα αυτοκινήτου; Σπάω το κεφάλι μου να βρω ποιο ήταν το παραδειγματικά χειρότερο αυτοκίνητο που ‘χω οδηγήσει τα τελευταία τριάντα χρόνια. Δύσκολο πράγμα γιατί η λίστα δεν είναι μικρή. Aλλά το αποκορύφωμα ήταν μια κινητή ντροπή με λάθος σήμα. Το έλεγαν Saab 9-7X

Όσο και να σπάω το κεφάλι μου, καταλήγω στο αίσχος, διαστάσεων μενίρ, που λεγόταν Saab 9-7X. Ήταν το χειρότερο αυτοκίνητο που έχω οδηγήσει.

Εντάξει, ένα Austin Allegro ήταν ακόμα χειρότερο. Ή ένα Morris Marina. Αλλά εδώ, το Saab 9-7X ήταν αναλογικά ακόμα πιο αίσχος.

Δεν θα ξεχάσω στη δημοσιογραφική παρουσίαση που σύσσωμοι καθόμασταν και αναρωτιόμασταν τι ογκόλιθο βλακείας εξέφραζε το δήθεν σουηδικό.

Αυτή! Ναι, αυτή είναι η λέξη η σωστή. Τo δήθεν.

Δήθεν γιατί, φυσικά, και δεν ήταν φτιαγμένο στο τιμημένο Trollhättan. Αμερικανιά του κερατά ήταν, απ’ το Ohio. Δήθεν γιατί είχε μέσα του ό,τι είχε απομείνει από τη στοκαδούρα στα ράφια της GM

Στο ίδιο σασί με κωδικό GMT360 έφτιαχνε η General Motors μια αρμάδα από SUV αλλάζοντας σήμα και βγάζοντας χρήμα. Δήθεν ξύλο τριανταφυλλιάς.

Δήθεν κιβώτιο. Nαι, ήταν ένα αρχέγονο 4άρι (σωστά διαβάζεις…) που ακόμα το θυμάμαι να σφαδάζει κατεβάζοντας χίλιες-χίλιες τις στροφές κάθε φορά που επιχειρούσες kick down. Δήθεν με δέρματα από χαμένες γάτες του Ohio.

Απ’ τις λίγες φορές που οδηγώντας το, κάπου στην Κατερίνη, τρόμαξα. Τι αδράνεια ήταν αυτή; Σαν να ‘σαι σε «μπανάνα» θαλάσσης.

Το Saab 9-7X ήταν τόσο δήθεν που είχε το θράσος να ζητά, αν δεν με απατά η μνήμη μου, σχεδόν €80.000. Αυτό ήταν το απαύγασμα, το θράσος.

Διότι είναι απολύτως αποδεκτό ένα value for money αυτοκίνητο που είναι οδηγικά ή ποιοτικά μέτριο. Όταν όμως έχεις μπροστά σου ένα πανάκριβο τραβεστί;

Με τα ίδια λεφτά έπαιρνες BMW X5, Toyota Land Cruiser και πάει λέγοντας που ήταν καταπληκτικά αυτοκίνητα στην κατηγορία.

Το έγκλημα του Saab 9-7X παίχτηκε σε πολλά επεισόδια στο Κεφαλάρι, τα «νου-που» και σε άλλα διακριτικά γκαράζ του ιατρικού και ακαδημαϊκού κόσμου.

Ήταν ένας πανωλεθρίαμβος, που λέει κι ο Τζούμας, του πώς μια μεγάλη «μαμά» εταιρεία βυσσοδομεί στα παιδιά της. Η GM είχε εκτελέσει όλη την υστεροφημία της Saab με ένα μενίρ για άσχετους παύλα θύματα παύλα δήθεν οδηγούς

Κι ήταν η οικονομική δυσπραγία των Σουηδών που τους ανάγκασε να δεχθούν να βάλουν το θρυλικό τους σηματάκι στο καπό.

Ήταν μια στιγμή εθνικής υποχώρησης, ένα ξεπούλημα των σκανδιναβικών ευρεσιτεχνιών και του ανήσυχο engineering. Και μια κινητή ντροπή με λάθος σήμα.

Photo:saab

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει