Κανονικά, τα SUV είναι για τέτοια

Post date:

Author:

Category:

porsche macan

 

Παθαίνεις ένα σοκ όταν ακούς πως στη Γερμανία, για παράδειγμα, απαγορεύεται το “off-roading”. Επαναλαμβάνω στα ελληνικά: απαγορεύεται το εκτός δρόμου. Μα, τότε, γιατί τα φτιάχνουν;

Το παραπάνω, το πρωτάκουσα στην παγκόσμια παρουσίαση μιας προηούμενης BMW Χ5 που είχε γίνει στην Ελλάδα. “Οβ ρόντινγ ιζ βορμπίτεν ιν Ντόϊτσλαντ, διαβόλ”, μου είπε σε άπταιστα αγγλικά ο τεχνικός της εταιρείας.

 

Ο Έλληνας ακροατής του (εγώ, δηλαδή) είχε μείνει “παγωτό”, τόσο από τη δήλωση, όσο και από τη βεβαιότητα του συνομιλητή μου πως εννοείται και θα ήξερα την παραπάνω διευκρίνιση. 

 

Τα σαλιγκάρια, τα σκουλήκια και άλλα χαμερπή και έρποντα είδη του ζωϊκού βασιλείου, εννοείται πως έχουν προτεραιότητα απέναντι στα θηριώδη SUV. Εμείς στην Ελλάδα, αγνούμε ακόμα, τέτοιους υποχονδρισμούς.

 

Αλλά επιμένω. Γιατί, τότε, τα φτιάχνουν; Την απάντηση την ξέρετε. Πουλάνε. Σαν τρελά. Από Κίνα μέχρι παντού. Ακόμα και ο Ελληνάρας το θέλει το SUV του. Και μόνο προσθιοκίνητο να ‘ναι, δε βαριέσαι, καλό είναι κι έτσι. Κι ας μη μαγαριστεί με χώμα ποτέ.

porsche macan test

 

Απ’ το πιο δαιμονοποιημένο αυτοκίνητο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας (βλ. Cayenne) μέχρι τα μικρά SUV, το βασικό νόημα είναι να πας εκεί που διστάζεις με τα “κανονικά”. Τότε αναδεικνύονται και σου προσφέρουν μια άλλη, διαφορετική οδηγική εμπειρία που δικαιολογεί και το επιπλέον, συνήθως, τίμημα. H Porsche Macan είναι μια τέτοια περίπτωση

Θα συμφωνήσω πως μπορεί να μην είμαι ο καλύτερος υποστηρικτής της SUV ιδέας -τα βρίσκω υπερτιμημένα και μακράν πιο αδρανή σε σχέση με ένα αντίστοιχο τους “σεντάν”- αλλά συνεχίζω να πιστεύω πως ο βασικός λόγος που αξίζει κάποιος να χαρεί ένα τέτοιο αυτοκίνητο είναι να το λασπώσει, να σκαρφαλώσει κάπου, να πάρει το γιο του και να περάσει με ορμή μέσα από μικρές διασκεδαστικές λιμνούλες ή, αν το “σηκώνει” το όχημα, να κάνει και μια περιπέτεια εκεί που οι γόβες ενός hatchback πονάνε.

 

Θυμάμαι ακόμα τη φανταστική διαδρομή που βγαίνει μέσα απ’ τα βουνά, ρυάκια και υπέροχη ελληνική φύση στο Δομοκό, όταν είχε παρουσιαστεί το Pajero. Μέσα στις άγνωστες διαδρομές του Πηλίου με Cherokee, στη Ξάνθη με Wrangler, ακόμα και πρόσφατα με τα ASX στην ειδική της Κινέτας.

 

Aν έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει το SUV είναι αυτή η χαρά και η ελευθερία που νιώθεις εκεί που δεν υπάρχει δρόμος. Πάντως, όχι οι σινιαρισμένες κυρίες με οικιακούς βοηθούς με αραγμένα τα μενίρ στα πεζοδρόμια της Γλυφάδας.

Ναι, είναι κοινό (οι κυρίες και οι ανάλογοι κύριοι), σύμφωνοι, πουλάει αλλά ο λειτουργικός χαρακτήρας πάει στράφι.

 

Η γοητεία είναι στη λάσπη, στο χώμα, γενικώς στη βρώμα.

Με το συμπάθειο, αγαπητά σαλιγκάρια.

 

#Διάβασέ το: Παιχνίδι σε άσφαλτο και χώμα με τη Porsche Macan

Photo: Γ. Κούτος / 4Drivers

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει