Τα έξυπνα tips για χαμηλή κατανάλωση

Post date:

Author:

Category:

Σε μια εποχή που το «πόσο καίει» αντικατέστησε το παρελθοντικό «πόσα πιάνει», η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου έγινε κριτήριο αγοράς και συντήρησης. Αυτές είναι μερικές πρακτικές συμβουλές για να κάνεις οικονομία αλλά χωρίς να είσαι το βλήμα που σέρνεται στην αριστερή λωρίδα

Μικρό, ελαφρύ και φιλικό σε κατανάλωση. Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο για μέσα στην πόλη;


«Αβγό μελάτο». Αυτή ήταν η ατάκα που καθιέρωσαν τα περιοδικά αυτοκινήτου στα ’70s όταν ήθελαν να περιγράψουν τον οικονομικό τρόπο οδήγησης. Τότε είχε λάβει χώρα και η πετρελαϊκή κρίση του ’74 μαζί με όλη την αναστάτωση που είχε προκληθεί στις τιμές καυσίμων

Το «αγβό μελάτο» σήμαινε το προφανές. Ότι, δηλαδή, πρέπει να πατάς το γκάζι τόσο απαλά σα να φοβάσαι μήπως σπάσει κάτω από το δεξί σου πέλμα.

Σήμερα, εν μέσω αύξησης τιμών, εκεί όπου συνηθίσαμε στα δύο ευρώ ανά λίτρο το αβγό δεν είναι καν μελάτο. Είναι ωμό, όπως το έβγαλε η μάνα κότα

Αυτά, λοιπόν, είναι μερικά tips για να βγάλεις περισσότερα χιλιόμετρα και χαμηλή κατανάλωση

Βλέπε το δρόμο όπως ο Κασπάροφ το σκάκι

Δέκα βήματα πιο πριν. Αυτό σημαίνει ότι δεν κοιτάζεις τον μπροστινό σου αλλά τον μπροστινό του μπροστινού.

Επίσης φροντίζεις να τσεκάρεις τη γενικότερη ροή της κίνησης ώστε να εκμεταλλεύεσαι τυχόν κενά και δεν αναγκάζεσαι να κόβεις φόρα και να μετά να την ανακτάς και πάλι

Απέφευγε να πατάς γκάζι και λίγο μετά να φρενάρεις

Σκέτη αυτοκτονία. Τότε «καίγεται» το περισσότερο καύσιμο. Κράτα όσο γίνεται σταθερό ρυθμό με σταθερές στροφές του κινητήρα. Μάλλον η πιο σημαντική συμβουλή. Συνδυαστικά με τις παρακάτω.

Χρησιμοποίησε την ανάκτηση ενέργειας, αν οδηγείς EV

Όσο πιο έντονα ρυθμισμένη είναι η ανάκτηση, τόσο περισσότερη ενέργεια μπορείς να αποθηκεύεις. Αξιοποίησε τις κατηφόρες χωρίς γκάζι ή και με φρένο ελέγχοντας ταυτόχρονα το πόσο πράσινη γίνεται η στιγμαία ένδειξη ανάκτησης στο ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο.

Το ίδιο ισχύει για τη λειτουργία One Pedal Driving.


MINI Cooper E One pedal driving

Κλείσε τα παράθυρα

Κλασικό αεροδυναμικό tip. Όσο πιο ομαλή η ροή του αέρα στο αμάξωμα τόσο χαμηλότερη, έστω ελάχιστα, η κατανάλωση

Μάθε πού αποδίδει τη ροπή το αυτοκίνητό σου. Λίγοι το γνωρίζουν

Άλλαζε ταχύτητα μέσα στο φάσμα ροπής του αυτοκινήτου σου.

Δεν πειράζει κι αν δεν ξέρεις τι aκριβώς είναι η ροπή. Άνοιξε το μάνιουαλ, δες πού γράφει τη μέγιστη τιμή της και κινήσου σε αυτήν την περιοχή. Για την ακρίβεια, λίγο πιο κάτω. Αλλά όχι πιο επάνω


Mitsubishi Evo χειρότερη κατανάλωση

Tip της απελπισίας

Aν είσαι βαθιά μέσα στο λαμπάκι, βρες μια νταλίκα στο δρόμο σου. Παρ’ την από πίσω και η Παναγιά μαζί σου. Ο ογκόλιθος θα κόβει τον αέρα και εσύ θα έχεις ελάχιστη αεροδυναμική αντίσταση. Ελπίζοντας για το συντομότερο πρατήριο.

Βάλ’ το στο Eco

Αν το αυτοκίνητό σου διαθέτει προγράμματα οδήγησης, επέλεξε την πιο οικονομική χαρτογράφιση. Συνήθως είναι το Eco. Ή το Normal, αν δεν υπάρχει το πρώτο.

Ξέχνα τις επιδόσεις

Προσαρμόσου σε κάτι απλό, μικρό, οικονομικό. Η εποχή δεν σηκώνει μεγαλεία. Εκτός αν όντως σου περισσεύουν. Οπότε το πιθανότερο είναι δεν θα έχεις καν κλικάρει στο συγκεκριμένο άρθρο.

Κάν’ το όπως ο Κλάρκσον

Αν τυγχάνει να βρίσκεσαι στο αλλο άκρο της αγοράς, επί παραδείγματι των supercars, και έχουν σφίξει τα ζωνάρια, ανακάλυψε πόσο μακριά θα φτάσεις με ένα γαλόνι βενζίνης, όπως σε εκείνο το ευρηματικό βίντεο του Τζέρεμι Κλάρκσον.

Μερικές φορές το άγχος για χαμηλή κατανάλωση μπορεί να προκύψει και στις καλύτερες οικογένειες

Photo: 4Drivers


Δοκιμή Volvo EX30 Single Motor 4Drivers photo 4

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει