Τι έφτιαξαν πάλι; Για την Porsche Cayman GT4

Post date:

Author:

Category:

Γνήσιος απόγονος των αυτοκινήτων της Porsche με το λογότυπο GT, η νέα Cayman GT4 έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η παλιά, καλή, κλασική συνταγή επιμένει. Μαζί με όλο το νεωτερισμό της εποχής

Τι έφτιαξαν πάλι; Για την Porsche Cayman GT4

Η νέα Porsche Cayman GT4 πιστεύει στην επιλογή ενός ατμοσφαιρικού κινητήρα που συνδυάζεται με ένα χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων. Σπάνια περίπτωση στην αυτοκίνηση.

Σε αυτοκίνητα αυτής της τάξης τιμών δύσκολα παίρνεις κάτι τέτοιο. Εκτός αν είσαι απόλυτα συνειδητοποιημένος εραστής της κλασικής συνταγής.

Δηλαδή ναι μεν να έχεις τη ροπή των 420 Nm αλλά να χρειάζεται να πιέσεις βαθιά το γκάζι και να εξαντλήσεις το στροφόμετρο. Η περιοχή της μέγιστης ροπης εμφανίζεται ψηλά, απ΄τις 5,000-6,800 rpm.

 Τo να μην επιλέγεις σχέσεις μέσα από ένα αυτόματο ή ημιαυτόματο κιβώτιο αλλά με το δεξί σου χέρι είναι άποψη και φαίνεται πως είναι αρκετοί εκείνοι ώστεν να «αναγκάσουν» μία μεγάλη εταιρεία να παρουσιάζει τέτοια προϊόντα.

Προσωπικά, σε μία τέτοια κατηγορία τιμής και επιδόσεων θα προτιμούσα το καταπληκτικό 8τάχυτο PDK. Όταν το οδήγησα με αφορμή τη νέα 718 στην απλή της εκδοχή, το δίλιτρο το σωτό, δεν ένιωσα ποτέ να μου έλειψε το κλασικό 6άρι. 

Αλλά συμβαίνουν και παράδοξα, εκεί στη Στουτγάρδη. Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η GT3 της προηγούμενης γενιάς (991), ήταν εφοδιασμένη μόνο με PDK. Υπήρξαν αντιδράσεις…

Σήμερα η νέα Cayman GT4 βγαίνει μόνο χειροκίνητη. Ο λόγος έχει να κάνει με την φιλοσοφία της ως ένα αυτοκίνητο στοχευμένο σε ένα πιο παραδοσιακό κοινό. Κάποιοι πελάτες επιμένουν.

Η Cayman GT4 δεν έχει την ιπποδύναμη που μπορεί να απειλήσει τον πισταδόρικο βασιλιά της οικογένειας, τη GT3, ούτε το μοτέρ της. Βασίζεται σε αυτό των Carrera χωρίς τα τούρμπο αποδίδοντας 420 ίππους. Προδιαγραφών Euro 6d, παρεμπιπτόντως.

Φαίνεται όμως να έχει την συνολική ομοιομορφία ενός κεντρομήχανου που δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από δύο θέσεις, ένα μοτέρ στην πλάτη σου και άφθονη συμμετοχικότητα με τέλειο ζύγισμα.

Oi πελάτες της Porsche προφανώς και υποστηρίζουν τέτοιους συνδυασμούς και, για την ιστορια, ήδη, αυτές τις μέρες, παραδόθηκε μια ασημί 718 Boxster GTS (που είναι διαφορετική περιπτωση από τη GT4 αλλά με κοινά χαρακτηριστικά ως προς τη φιλοσοφία προσέγγισης) στο Porsche Center Athens.

Με την ευκαιρία, δείτε το ενδιαφέρον, πρόσφατο video για την Porsche Cayman GT4 από το προσεγμένο Carfection.

Photo: Porsche Hellas

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει

Η απαγορευμένη διαφήμιση του Golf. Για τη μάνα σου

Η απαγορευμένη διαφήμιση του Golf πυροδότησε το ίντερνετ. Δεν έχει να κάνει με το αυτοκίνητο. Έχει να κάνει με τη μάνα μου, τη δική σου, τις μελλοντικές

Texting: 21 μέτρα ρίσκου. Πόσο αξίζουν τα μηνύματα;

Κόφ'το, κλείσ' το, άσ' το για αργότερα το κινητό. Υπακοή και σεβασμός απ΄όλους μας, ειδικά τους σκεπτόμενους Πραγματικούς Οδηγούς που οφείλουν να θέτουν το παράδειγμα. 21 μέτρα ρίσκου είναι πολλά

Ο Τζέιμς Χαντ του καλοκαιριού

«Μόλις 45 χρόνια πρόλαβε να ζήσει ο Χαντ. Ήταν αρκετά για να τα κάνει όλα. Να κυνηγήσει το όνειρό του οδηγώντας στο απώγειο του σπορ, τη Φόρμουλα 1. Αλλά και να κοιμηθεί με περισσότερες από 5.000 γυναίκες»

Ford Ranger Raptor. Bad ass με καρότσα

«Η εμπειρία με το Ford Ranger Raptor ήταν ικανή να σε κάνει να βλέπεις ένα pick-up ως κύριο αυτοκίνητο. Αδρεναλίνη με καρότσα. Δεν σου τυχαίνει και κάθε μέρα»

Καθαρόαιμη Lancia Rally 037

Το αυτοκίνητο-σταθμός πουλήθηκε έναντι €770.000...

Γιατί δεν βλέπεις συχνά τις Lotus στο δρόμο;

«Όσο και να γκρινιάζουμε πως θέλουμε αγνά και παρθένα driver's car, όταν έρθει η ώρα να βγουν τα χρήματα απ' την τσέπη βγαίνει ο πιο ασφαλής εαυτός μας στην επιφάνεια. Ελαχίστων εξαιρουμένων. Κάποιων τολμηρών με Lotus, για παράδειγμα»

Σόρι, αλλά το Mazda RX-7 με Wankel είναι όνειρο απατηλό

Ζούμε στην εποχή της κατά συρροή υπερβολής των memes (όρος που προέρχεται από την πράξη τού μιμείται) στο σύγχρονο διαδίκτυο. Πιάνει τη μία είδηση ο ένας και την τεντώνει τέρμα ο επόμενος