Η Porsche βούτηξε στα αναστατωμένα νερά της ηλεκτροκίνησης με ορμή. Όμως συναντά κύματα δυσκολιών που επιδεινώνουν τη συνύπαρξή της με τη στρατηγική της στα EV

Η Porsche συναντά δυσκολίες στη μετάβασή της ως, βασικά, ηλεκτροκίνητη εταιρεία. Και τώρα πλέον υπάρχουν κι αυτοί οι άτιμοι οι Κινέζοι
Όπως γράφαμε, η Porsche αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα με το χρονοδιάγραμμα των ηλεκτρικών 718 Boxster και Cayman. Πλέον είναι εμφανές και στο διεθνή Τύπο ότι οι δυσκολίες επεκτείνονται και σε ηλεκτρικά SUV.
Παρότι θεωρείται -και είναι- από τις πιο κερδοφόρες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο σε ποσοστιαία βάση, η γερμανική μάρκα αντιμετωπίζει πτώση πωλήσεων, υψηλούς δασμούς και έντονο ανταγωνισμό από ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα.


Τι πήγε στραβά; Σύμφωνα με μία νέα έκθεση της έγκυρης Automotive News, ευθύνεται η υπερβολικά επιθετική και άκαμπτη στρατηγική ηλεκτροκίνησης της Porsche
Τι λένε οι αναλυτές της αγοράς
Η έκθεση επικαλείται τον Φάμπιο Χόλσλερ, αναλυτή της Warburg Research, ο οποίος λέει ότι ο στόχος της Porsche να γίνει 80% ηλεκτρική παγκοσμίως έως το 2030 βρίσκεται στην καρδιά των προβλημάτων της.
«Καθώς η στρατηγική των EV έχει πάει χρονικά πίσω, η Porsche πρέπει τώρα να αναπτύξει επιπλέον μοντέλα εσωτερικής καύσης, εκτός από την αντιμετώπιση των δαπανών επανατοποθέτησης καθώς και τη διαχείριση της μειωμένης δύναμής της στην Κίνα, όπως και την αβεβαιότητα σχετικά με τις εξαγωγές των ΗΠΑ», δήλωσε ο Χόλσλερ στην Automotive News.
Η Porsche μείωσε 1.900 θέσεις εργασίας στην έρευνα και την κατασκευή στις γερμανικές εγκαταστάσεις της τον Φεβρουάριο του 2025, επικαλούμενη «καθυστερημένη επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης». Τώρα, οι στόχοι εσόδων από τις πωλήσεις για το 2025 έχουν μειωθεί κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ και διακυβεύονται επιπλέον 8.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τη γερμανική Automobilwoche
Το σενάριο που δεν ακολουθήθηκε
Εάν η Porsche είχε υιοθετήσει «μια πιο ευέλικτη προσέγγιση παραγωγής», με περισσότερα plug-in υβριδικά και κοινές πλατφόρμες, όπως έκανε η BMW, θα ήταν σε θέση να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στις μεταβαλλόμενες τάσεις της ζήτησης», πιστεύουν οι αναλυτές.
Σαν να μην έφτανε η μείωση της ζήτησης για EV, υπάρχει και έντονος ανταγωνισμός από την Κίνα.
Οι πωλήσεις της Porsche εκεί το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 42% σε σύγκριση με το ίδιο την περασμένη περίοδο.
Μάλιστα κάποιοι εκτιμοήν ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει εντελώς την αγορά.
Ταυτόχρονα, η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων υψηλών επιδόσεων στην Κίνα έχει σημειώσει άνοδο, με αυτοκίνητα όπως το Xiaomi SU7 Ultra και το Yangwang U9 να προσφέρουν τετραψήφια ιπποδύναμη και τεχνολογία ενεργητικής ανάρτησης σε σχετικά προσιτές τιμές.


Και μπορεί αυτό να μη λέει και πολλά για το ευρωπαϊκό κοινό, λέει όμως για το κινεζκό που βρήκε φθηνότερους αντικαταστάτες των υπερ-επιδόσεων.
«Γενικά μιλώντας, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Porsche είναι η Κίνα», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Έρευνας της Gartner, Πέντρο Πατσέκο, στην Automotive News Europe
Photo: Creative 4Drivers / Porsche / Xiaomi
Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.