Ο τελευταίος μεγάλος πωλητής αυτοκινήτων

Post date:

Author:

Category:

 

Ξεκίνησε από το μηδέν, έφτιαξε μια μικρή αυτοκρατορία, έγινε τηλεοπτική περσόνα, έφερε άγρια ζώα στα trailer, ήταν cult. Αυτή ήταν η ζωή του Cal Worthington

Ντυμένος με στυλ μεταξύ Τεξανού ιεροκήρυκα και rock star, με γιγαντιαία αυτοπεποίθηση, ευρηματικός και ικανός να σου πουλήσει το απόλυτο χρέπι για σπάνιο συλλεκτικό, έκανε την απόλυτη καριέρα στην Καλιφόρνια.

 

Γεννημένος στην Οκλαχόμα, το έβδομο από τα εννιά παιιδά (ναι, τότε οι άνθρωποι παρά τις τραγικά δύσκολες συνθήκες έκαναν παιδιά), μεγάλωσε σ’ ένα δήθεν σπίτι χωρίς νερό. Λίγο αργότερα, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει πιλότο σε ένα B-17 να ρίχνει βόμβες πάνω απ’ τη Γερμανία.

 

Επιχείρησε 29 συνολικά πετυχημένες αποστολές και βραβεύτηκε με τον ”διακεκριμένο ιπτάμενο σταυρό”. Όμως, η μεγάλη του καριέρα έγινε στη γη, στις μάντρες με τα μεταχειρισμένα. Στα 25 του, μετά τον πόλεμο, ξεκίνησε ένα μικρό μαγαζί που του απέφερε αρκετά χρήματα για να στήσει τη δική του ”μάντρα”.

 

Ο Cal Worthington ξεκίνησε από ένα σπίτι χωρίς νερό για να καταλήξει ο σημαντικότερος, τελείως cult, πωλητής αυτοκινήτων στην Αμερική. Αν βάλεις μέσα και τις αιλουροειδή που έφερνε στα τηλεοπτικά trailer θα μπορούσες να πεις και στον κόσμο.

Ο πωλητής αυτοκινήτων είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση στην Αμερική. Έχουν γραφτεί βιβλία επί βιβλίων για την πώληση και το προφίλ του λαϊκού, προσιτού και ευέλικτου τύπου που ξέρει να αποκρυπτογραφεί το στυλ του εν δυνάμει πελάτη πριν καν αυτός περάσει το χαλάκι της εισόδου.

 

Ο Cal δεν είχε μόνο αυτό αλλά και την ευρηματικότητα του πώς να προσελκύσει την προσοχή ο ίδιος, με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερους πελάτες. Οι ανταγωνιστές του συνοδευόντουσαν από σκυλιά σε τηλεοπτικά διαφημιστικά – ως γνωστον, ο σκύλος πάντα σε κάνει πιο αγαπητό στους άλλους. Ο Worthington έφερε αρκούδες. Και τίγρεις. Γορίλες και ελέφαντες. Τι σχέση έχουν με τα αυτοκίνητα; Καμία. Αλλά μετέτρεψε την πώληση σε show ενώ έγινε και τσιτάτο: ”Go See Cal”.

 

Μαζί, εκτοξεύτηκε και το πελατολόγιο αφού κατάφερε να ανοίξει 30 μαγαζιά, απ΄το Τέξας μέχρι την Αλάσκα. Πέθανε πλήρης ημερών στα 92 του μια Κυριακή του Φθινοπώρου, τέσσερα χρόνια πριν αφήνοντας χαρούμενους κατιόντες, εννιά εγγόνια και το μύθο του μεγαλύτερου πωλητή αυτοκινήτων. Πιθανότατα κάτι θα ΄χει βρει να πουλάει σε αγγέλους και δαίμονες.

Photo: L.A. Times 

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει