Διαδρομή του petrolhead: Δομοκός

Post date:

Author:

Category:

Διαδρομή για να κάψεις το τελευταίο σου ρεζερβουάρ. Δομοκός calling

Impreza WRX

Με το Impreza WRX ανεβαίνοντας για Δομοκό. Η διαδρομή είναι τόσο απολαυστική που, ειδικά στο ανέβασμα, «σηκώνει» αυτοκίνητα σημαντικά μεγαλύτερης ιπποδύναμης


Ειδικά ο ανασχεδιασμένος, φαρδύς Δομοκός συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες οδηγικά ελληνικές διαδρομές. Στα περισσότερα σημεία υπάρχει καλή ορατότητα και ο τάπητας είναι σε καλή κατάσταση

Το χειμώνα, ειδικά με χαμηλές θερμοκρασίες, τα πράγματα είναι ζόρικα. Στο υψηλότερο σημείο το χιόνι είναι συχνή θέα και συχνά δεν περνάς αν δεν είσαι εξοπλισμένος με αλυσίδες.

Πού

Φτάνεις Λαμία. Την οποία και προσπερνάς με συνοπτικές διαδικασίες περνώντας έξω απ’ την πόλη. Γιατί αμέσως μετά ξεκινά μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αναβάσεις στη χώρα.


Δομοκός
Δομοκός / Photo: Google

Η διαδρομή

Φαρδιά σαν λεωφόρος, καλοστρωμένη, χωρίς λακκούβες. Αγγίζεις σοβαρά χιλιόμετρα. Και γι αυτό αποκτά σασπένς.


Σπάνια θα βάλεις μία 2η στο κιβώτιο. Εκτός από κανά δυο όλες κι όλες φουρκέτες. Παρεμπιπτόντως, η πρώτη που θα συναντήσεις ανεβαίνοντας θέλει προσοχή. Αν δεν την ξέρεις, μπορεί να σε «πουλήσει» καθώς αργείς να εκτιμήσεις ότι κλείνει έντονα. Γενικότερα, λόγω υψηλής κεκτημένης καλό είναι να κρατάς «γραμμές»


Το χωριό Δομοκός

Τον Δομοκό, ως χωριό και ουχί ως διαδρομή, θα τον συναντήσεις αργότερα. Αφού τον περάσεις, ξεκινά το δεύτερο κομμάτι, κατηφορικό πλέον.

Στην κατηοφορά μοιάζει με τυπική ελληνική κατάβαση. Καις λιγότερη βενζίνη (αν έχει μείνει καθόλου) και λίγο ακόμα και έφτασες Καρδίτσα. Ιιιι-χα!

Το «όπλο»

Οι γνώμες διίστανται. Η παρέα μονίμως έχει τους ταγμένους πισωκίνητους, τους ορκισμένους τετρακίνητους αλλά και τους «κάτσε να ‘χα κι εγώ το Πορσικό, ποιος Βάλτερ και πράσινα άλογα».

Το 4Drivers πάντως επιμένει πως με ένα Evo ή ένα Impreza, σε καλά χέρια απλώς εξαφανίζεσαι. Εναλλακτικά, ακόμα και ένα Fiesta ST. Ή ένα Clio RS. Ή και Type-R. Γενικώς καλοστημένα προσθιοκίνητα.Πώς θα πας

Βγαίνεις απ΄την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας. Δεν μπαίνεις Λαμία αλλά συνεχίζεις ευθεία στον περιφερειακό της. Και μετά αρχίζει το «έργο». Ποτέ η λέξη «ανηφοριά» δεν είχε τόσο ενδιαφέρον

Πού τρως

Στο «Συμπόσιο», στο κέντρο της Καρδίτσας για μεσημεριανό. Καταπληκτικό φαγητό, φιλική ατμόσφαιρα. 

Επίσης, πολύ ωραία μαγειρευτά στο χωριό Καρδιτσομάγουλα, ελάχιστα χιλιόμετρα πιο έξω απ’ το κέντρο της πόλης, στου «Βογιατζή».

Αν θες να ανέβεις προς Λίμνη Πλαστήρα, τρως στο «Τσαρδάκι». Αυλή έξω, τζάκι μέσα. Ωραία κρέατα, γνήσια βλάχικη ατμόσφαιρα με εσάνς φιλοσοφικών φράσεων. Τσιμπημένες τιμές αλλά αξίζει.

Δομοκός Τσαρδάκι
Τσαρδάκι, Λίμνη Πλαστήρα / Photo: 4Drivers

Ολίγη ιστορία

Ο Δομοκός πήρε το όνομα του από την αρχαία πόλη Θαυμακός που ήταν στην ίδια θέση. 

Σύμφωνα με την επικρατέστερη ετυμολογία, το όνομα προέρχεται από τη «θαυμάσια» θέα που είχε η θέση προς το Θεσσαλικό κάμπο που απλωνόταν στον ορίζοντά της.


Porsche 911 Carrera S δοκιμή

Photo: Επ. Κουτσούκης / Top Gear

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει