Έχει γίνει ξανά το πράσινο μόδα στα αυτοκίνητα;

Post date:

Author:

Category:

Μετά από δεκαετίες αφάνειας στο αυτοκινητικό χρωματολόγιο, το πράσινο έχει επιστρέψει. Λες να οφείλεται στην «πράσινη ανάπτυξη»;

Πράσινο Alfa Romeo Quadrifoglio Verde

H πανέμορφη Alfa Romeo Giulia είναι ένα μόνο από τα ενδεικτικά παραδείγματα παλινόρθωσης του πράσινου. Εντάξει, εδώ υπάρχει και το τετράφυλλο τριφύλι των εκδόσεων Quadrifoglio που είναι -τι άλλο;- πέρα από πράσινο


Στη χρωματική θεωρητική (sic) το πράσινο έχει βρετανικές καταβολές. Ήταν το τιμημένο ”British Racing Green”. Aκόμα και σήμερα που η παλέτα στις εταιρείες αυτοκινήτου περιλαμβάνει ένα κάρο επιλογές, συνειρμικά το πράσινο συνδέεται κατ’ αρχάς με Αγγλία μεριά

Πώς λέμε ότι το κόκκινο είναι το χρώμα της Ferrari;

Ε, κάπως έτσι ας πούμε, το πράσινο ήταν το χρώμα-κατατεθέν πολλών κλασικών Jaguar και αρχετυπικών Mini.

Μιας και αναφέρθηκε το τελευταίο, η νέα γενιά του MINI Cooper, τόσο σε θερμικό όσο και σε ηλεκτρικό, που παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες, έχει σε κεντρική παρουσία λανσαρίσματος το πράσινο. Να, αυτό εδώ.

MINI Cooper S (2024)

Από την αφάνεια στο trend

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες το πράσινο είχε πέσει σε παρακμή. Ακόμα περισσότερο σε εμπορική απαξίωση με πολύ ζόρι στη μεταπώληση.

Θυμάμαι ακόμη ένα 911 Τurbo που πουλιόταν για καιρό και με χαμηλή τιμή από την επίσημη Porsche στην Ελλάδα. Ελάχιστοι το κοίταζαν. Ο λόγος; Ήταν πράσινο. Βέβαια το συγκεκριμένο το ‘χε «τερματίσει»: ήταν φουλ πράσινο και μέσα. Ούτε ο Γιαννακόπουλος δεν τα κάνει αυτά

Ωστόσο παρατηρώντας σήμερα τα επίσημα χρωματολόγια των κατασκευαστών, είναι ξεκάθαρο ότι το πράσινο έχει επιστρέψει δυναμικά.

«Σπάει» την αυτοκρατορία του λευκού, του μαύρου και των 50 αποχρώσεων του γκρι – δεν αναφέρομαι στη γνωστή kinky ταινία του 2015.

Το πράσινο είναι λαμπερό, έχει βάθος και ξεχωρίζει από την προαναφερθείσα τυποποιημένη τριαδική «σιγουράτζα».


Mercedes Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Οι κωδικοί για μερικά ωραία πράσινα

Aνέκαθεν είχε ενδιαφέρον η ευφάνταστη ονοματοδοσία των «Νονών» εντός της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τόσο για τα ίδια τα νέα μοντέλα όσο και για τα χρώματά τους.

Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, καθώς νέο μοντέλο διατίθεται σε πολλά και διαφορετικά χρώματα, πρέπει να υπάρχει φαντασία στο βαφτιστικό.

Όπως ενδεικτικά στα παρακάτω:

Alfa Romeo Giulia GTAm Montreal Green

Alfa Romeo Giulia GTAm

Audi RS3 Kyalami Green

Audi RS3

BMW M4 Isle of Man Green

BMW M4 CS 2024

Hyundai Ionic 5 Digital Teal

Jaguar F-Type British Racing Green

Land Rover Defender Pangea Green

Mercedes-Benz GLS Emerald Green Metallic

Volvo C40 Recharge Sage Green

Photo: Media Press


Νονός. Ποιος βαφτίζει τα αυτοκίνητα;

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει