Δεν έχει σημασία η ημέρα που βάζεις καινούργια λάστιχα αλλά η ημερομηνία κατασκευής τους. Πώς το τσεκάρεις;
Οι περισσότεροι το ξέρουν ήδη. Άλλοι, όμως, ψωνίζουν ό,τι τους πουλήσει ο λαστιχάς τους, έχοντας πιάσει αράχνες στις αποθήκες. Όμως, αν κάτι μπορεί να εκθέσει ένα άψογα σχεδιασμένο αυτοκίνητο ή να αναβαθμίσει αισθητά ακόμα και ένα παλιό, είναι μια τετράδα φρέσκων ελαστικών
Ως γνωστόν, ακόμα και ένα απάτητο λάστιχο υφίσταται τον νόμο της εντροπίας. Το περιβάλλον, η ξηρότητα ή η υγρασία, οι συνθήκες φύλαξης και φυσικά ο πανδαμάτωρ χρόνος δουλεύουν πάνω σε ένα φυσικό υλικό, όπως το λάστιχο
Ο γενικός κανόνας που ακούγεται στην Ελλάδα είναι αλλαγή κάθε τέσσερα χρόνια. Είναι αλήθεια πως το ξηρό περιβάλλον ευνοεί τη μείωση του χρόνου ζωής.
Την ίδια στιγμή το, ευαίσθητο σε τέτοια θέματα, Αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών, παραδόξως, ορίζει ως μέγιστη διάρκεια ζωής τα δέκα χρόνια. Σε μας ακούγονται υπερβολικά πολλά για τις εδώ, τουλάχιστον, συνθήκες. Πολλοί κατασκευαστές συστήνουν, επίσης, αντίστοιχο χρόνο αλλαγής στα έξι χρόνια.
Το ζήτημα σηκώνει πολλή κουβέντα και ο γενικός κανόνας είναι τα τέσσερα χρόνια χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν έχουν συντηρηθεί σωστά τα λάστιχα δεν αρκούν και για λίγο περισσότερο χρονικό διάστημα. Φυσικά, αυτό ισχύει εφόσον δεν έχει μειωθεί δραματικά το «τακούνι» ή το βάθος πέλματος. Κάτι που συμβαίνει με μερικά γερά παντιλίκια.
Εννοείται πως πρέπει να θυμόμαστε πω η τετράδα που διαλέξαμε δεν έχει φάει την τετραετία της στο ράφι αλλά να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκια.
Πώς το τσεκάρουμε; Κάθε ελαστικό έχει στα πλαϊνά του έναν αριθμό, δίπλα στον κωδικό DOT. O αριθμός θα είναι τριψήφιος (αν πρόκειται για αρχαία και προφανώς μεταχειρισμένα λάστιχα προ του 2000) ή τετραψήφιος αν είναι λάστιχα που παρήχθησαν μετά το 2000. Που, πλέον, είναι και το πιθανότερο.
Τα δύο πρώτα, λοιπόν, ψηφία αναφέρονται στην εβδομάδα παραγωγής και τα δύο τελευταία στο έτος παραγωγής. Αν, για παράδειγμα, η ένδειξη είναι ”DOT 3017”, τότε αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο ελαστικό είδε το φως το αληθινόν την 30η εβδομάδα του 2017. Και ούτω καθ’ εξής
Άρα, αυτό σημαίνει πως ψάχνουμε για όσο το δυνατόν πιο φρέσκα ελαστικά. Χωρίς φυσικά να γινόμαστε υποχόνδριοι λες και ψάχνουμε αν ο μουσακάς είναι πιάτο ημέρας.
Γενικά, ωστόσο, όσο πιο πρόσφατη είναι η ημερομηνία παραγωγής τόσο περισσότερο προσδώκιμο ζωής θα έχουν τα καινούργια μας ελαστικά.
Τέλος, θυμηθείτε να τσεκάρετε την ημερομηνία και των τεσσάρων ελαστικών ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες χρονικές αποκλίσεις μεταξύ τους. Δεν μιλάμε για μερικούς μήνες. Μην τρελαθούμε κιόλας.
Photo: Ford Motor Ελλάς / Χ. Καραγιωργάκης
Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.