Γιατί εξαφανίστηκαν τα pop-up φώτα;

Post date:

Author:

Category:

Ανασηκώνονταν μέσα απ΄το καπό. Φαίνονταν εξωτικά. Συνδέθηκαν με σπορ σημειολογία. Πού πήγαν τα pop-up φώτα;

Tα pop-up φωτιστικά σώματα συνόδευσαν μερικά εμβληματικά αυτοκίνητα. Τη Ferrari F40. Τη Lamborghini Miura. Τη Porsche 928, το Mazda RX-7, τη De Tomaso Pantera και τη Toyota Supra MKii. Η λίστα είναι ατέλειωτη. 

Την αρχή την είχε κάνει το Cord 810, του 1936. Ακολούθησε μια παλίρροια, αμερικανών κυρίως, σχεδιαστών που βρήκαν έναν μοντέρνο τρόπο να κρύψουν τις ογκώδεις «λάμπες» κάτω από τα στιλβωμένα στον καλιφορνέζικο ήλιο αμαξώματα.

- Διαφήμιση-

Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η τάση για χαμηλά, εντυπωσιακά καπό.

cord-810-sothebys

Το Cord 810 έκανε την εντυπωσιακή αρχή με τα pop-up φώτα. Ακολούθησαν πολλοί και καλοί. Σήμερα, πλέον, τα pop-up φωτιστικά σώματα είναι είδος υπό εξαφάνιση

Μετά, μπήκαν και οι Ιάπωνες στα βαθιά της pop-up σκυτάλης.

Τα Nissan Silvia 200SX, Mitsubishi Eclipse, Mazda MX-5, Toyota Celica είναι ενδεικτικά όσων εκδημοκράτισαν την ιδέα σε πιο προσιτά αυτοκίνητα.

Ωστόσο, με τον καιρό ήρθε και μια επιδημία ηλεκτρικών προβλημάτων. Άνοιγαν τα μισά, άνοιγε το ένα ενώ το άλλο «μάτι» παρέμενε νυσταγμένο, άλλες φορές δεν άνοιγαν καθόλου.

Μαζί, φυσικά, ήρθαν και οι νεότερες νομοθεσίες για προστασία πεζών. Τα pop-up, βλέπεις, ήταν ικανά να εμβολίσουν νταλίκα, πόσο μάλλον σπλήνα και άλλα ζωτικά όργανα.

Το πιθανότερο είναι πως σήμερα θα είχε λυθεί κάθε τεχνικό ζήτημα. Όμως η διαδικασία θα παρέμενε πιο ακριβή και περίπλοκη για τους κατασκευαστές ακόμα κι αν δεν υπήρχε η πρόνοια των πεζών

Aκόμα και τώρα καθημερινοί enthusiasts, όπως ο αμερικάνος φίλος του 4D, Chris Ashworth, είναι ερωτευμένοι με την τσαχπινιά των ανακλινόμενων φωτιστικών. Δείτε το video που έφτιαξε με τα χεράκια του αποτίοντας φόρο τιμής στα pop-up φώτα.

Κάπως έτσι λοιπόν, τα pop-up παρέμειναν στη σφαίρα της παλιάς pop. Μαζί με τους Abba, το σεξ χωρίς προφυλακτικό και τη «Δυναστεία». R.I.P.

Photo:  Flickr

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει