Μία Alfa Romeo Giulietta Tipo 116 σκουριάζει στην Κρήτη

Post date:

Author:

Category:

Αναπολώντας τις όμορφες μέρες της Κρήτης, θυμήθηκα τη Giulietta που είχα συναντήσει στη Σητεία. Εκείνη που κατέρρεε κάτω απ’ το βάρος του χρόνου. Να ‘ναι ακόμα εκεί, άραγε; Από Σητεία κανείς;

Alfa romeo Giulietta Tipo 116

Κατεβήκαμε στην παραλία της Σητείας, να πιούμε μια ρακή με το φίλο Μέλανδρο. Λάρισα αυτός, Καλαμάτα εγώ, μας έλαχε να συναντηθούμε εκεί. Να θυμηθούμε τα παιδικά και εφηβικά μας. Κι έτυχε να παρκάρουμε δίπλα τους

Το «θηρίο» GMC Vandura την έκρυβε απ`τις ματιές.Ή μήπως να κρυβόταν η ίδια; Σαν να μην θέλει να την δεις. Στην κατάντια της.

Με τις κουβέντες, τις μνήμες και τα γέλια ξεχαστήκαμε. Αλλά δεν μπορούσα να την βγάλω απ`το μυαλό. Είναι το σαράκι του ιταλόφιλου ρακοσυλλέκτη.

Πρωί-πρωί την επομένη, πριν την ανατολή, πήγα να τη δω. Μια δεξιοτίμονη με βρετανικές πινακίδες Nuova Giulietta Tipo 116. Αντικατέστησε την λατρεμένη από πολλούς Giulia, το 1977.

Και έδωσε τη θέση της με τη σειρά της, στην δικιά μου αγαπημένη, την 75, το 1985. Σκουριασμένη παντού. Σάπισε στο κλίμα της Aγγλίας, την έφεραν ν`αφήσει την τελευταία της… γκαζιά εδώ, σκέφτηκα.

Οι όμορφες Speedline εποχής ήταν άθικτες πάντως. Αλουμινένιες γαρ. Αναλοίωτες, πατάει πάνω τους το σάπιο σκαρί και θυμίζουν λίγη απ`τη χάρη της κυρίας. Ψάχνω το μοχλό στο καπό που χάσκει μισάνοιχτο. Η σφραγίδα στο μπλοκ γράφει «1.8».

Alfa romeo Giulietta Tipo 116

Το «άρρωστο» μυαλό του alfista, τον ακούει να ζωντανεύει, τα καρμπυρατέρ να ξεροβήχουν και με το χαρακτηριστικό κροτάλισμα των μετάλλων να προσπαθεί να κρατήσει ρελαντί

 Το ξανακλείνω απογοητευμένος, επιστρέφοντας στην πραγματικότητα.

Η «αμερικανιά» από δίπλα, στέκει, διπλάσια σχεδόν σε μέγεθος. Ανήκει στην 3η γενιά των Chevrolet Van. Πολύ δημοφιλής και μοσχοπουλημένη κατηγορία αυτοκινήτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Alfa romeo Giulietta Tipo 116

Το θηριώδες GMC Θα στέγασε κάποτε το American Dream κάποιου

Ηλικιακά, είναι στα ίδια με την Ιουλιέτα. Ο κινητήρας του GMC, είτε στην 6κύλινδρη είτε στην 8κύλινδρη μορφή, απέδιδε μόλις λίγες δεκάδες άλογα παραπάνω απ`την ιταλίδα κυρία. Με υπερδιπλάσια κυβικά…

Τις αποχαιρέτησα με έντονο το συναίσθημα της μελαγχολίας. American Dream απ`τη μία, Dolce Vita απ`την άλλη. To τέλος ίδιο. Σκουριάζοντας στη Σητεία.

Photo: v27photography

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει

Η απαγορευμένη διαφήμιση του Golf. Για τη μάνα σου

Η απαγορευμένη διαφήμιση του Golf πυροδότησε το ίντερνετ. Δεν έχει να κάνει με το αυτοκίνητο. Έχει να κάνει με τη μάνα μου, τη δική σου, τις μελλοντικές

Texting: 21 μέτρα ρίσκου. Πόσο αξίζουν τα μηνύματα;

Κόφ'το, κλείσ' το, άσ' το για αργότερα το κινητό. Υπακοή και σεβασμός απ΄όλους μας, ειδικά τους σκεπτόμενους Πραγματικούς Οδηγούς που οφείλουν να θέτουν το παράδειγμα. 21 μέτρα ρίσκου είναι πολλά

Ο Τζέιμς Χαντ του καλοκαιριού

«Μόλις 45 χρόνια πρόλαβε να ζήσει ο Χαντ. Ήταν αρκετά για να τα κάνει όλα. Να κυνηγήσει το όνειρό του οδηγώντας στο απώγειο του σπορ, τη Φόρμουλα 1. Αλλά και να κοιμηθεί με περισσότερες από 5.000 γυναίκες»

Ford Ranger Raptor. Bad ass με καρότσα

«Η εμπειρία με το Ford Ranger Raptor ήταν ικανή να σε κάνει να βλέπεις ένα pick-up ως κύριο αυτοκίνητο. Αδρεναλίνη με καρότσα. Δεν σου τυχαίνει και κάθε μέρα»

Καθαρόαιμη Lancia Rally 037

Το αυτοκίνητο-σταθμός πουλήθηκε έναντι €770.000...

Γιατί δεν βλέπεις συχνά τις Lotus στο δρόμο;

«Όσο και να γκρινιάζουμε πως θέλουμε αγνά και παρθένα driver's car, όταν έρθει η ώρα να βγουν τα χρήματα απ' την τσέπη βγαίνει ο πιο ασφαλής εαυτός μας στην επιφάνεια. Ελαχίστων εξαιρουμένων. Κάποιων τολμηρών με Lotus, για παράδειγμα»

Σόρι, αλλά το Mazda RX-7 με Wankel είναι όνειρο απατηλό

Ζούμε στην εποχή της κατά συρροή υπερβολής των memes (όρος που προέρχεται από την πράξη τού μιμείται) στο σύγχρονο διαδίκτυο. Πιάνει τη μία είδηση ο ένας και την τεντώνει τέρμα ο επόμενος