Αναγνωρίζεις τον ήχο του αυτοκινήτου που έρχεται;

Post date:

Author:

Category:

ηχος αυτοκινητων

 

Το απόλυτο τεστ του petrolhead. Να τ’ ακούς να ‘ρχεται από μακριά και να καταλαβαίνεις τι έρχεται. Λέγεται Τ.Ε.Β. Ή αλλιώς, Τεστ Ενηλίκων Βεράντας.

Αν βαριέσαι ή απλώς αν θες να κάνεις εξάσκηση στο πόσο έχεις εμβαθύνει στα charts των εκκεντροφόρων αυτό είναι ένα άλλο ”επιτραπέζιο”. Το ιδανικό στοίχημα προϋποθέτει τουλάχιστον δύο παίκτες, κολλημένους petrolhead με θητεία στο χώρο, για να ‘χει και σασπένς.

 

Αν θες να το χοντρύνεις το κάνεις και με λεφτά. Ή με λίτρα βενζίνη. Ή το κρατάς σε φιλικά επίπεδα για το χαβαλέ της υπόθεσης.

 

Στήνω αυτί καθώς πλησιάζει και αρχίζουν τα στοιχήματα. Μετά από σχετική εξάσκηση, το Honda S2000 της γειτονιάς μου, ένα ασημί με φτερούγα-απλώστρα και βγαλμένους πέντε-έξι καταλύτες είναι το πιο αναγνωρίσιμο. Έχω κερδίσει μερικά λίτρα αμόλυβδης από μερικούς ανυποψίαστους καλεσμένους μου.

Το VTEC όταν μεταβάλει το βύθισμα των βαλβίδων αγριεύει μ’ ένα μακρόσυρτο, υστερικά βίαιο ουυυυυυυααααααάρρρρρρρ. Σαν να πάσχουν από βαριά πνευμονία τα πιστόνια.

 

#Διάβασέ το: Ηοnda S2000 – Tι πρέπει να ξέρεις στην αγορά μεταχειρισμένου

Αλλά έχω εντοπίσει μερικά ακόμα ευκολάκια: τον V8 του μπλε RS4 Avant που σχεδόν καθημερινά ανεβοκατεβαίνει ”φέτες” την παραλιακή.

Σύμφωνοι, η μαύρη F430 που επίσης περνά συχνά απ΄έξω είναι σαν να κλέβω εκκλησία. Προύποθέτει ο αντίπαλος να ‘ναι τελείως άμπαλος επί του αντικειμένου. Δεν θέλω τέτοιους στη βεράντα μου.

Ο boxer της Subaru, επίσης. Ο επίσης boxer της Carrera. Έχει κι αυτό το ”φύσημα” που οι μηχανικοί του Τσουφενχάουζεν ήθελαν να παραπέμπει στους πάλαι ποτέ αερόψυκτους. Ευκολάκι, επίσης.

 

Κάτι διαβολεμένα Evo, συνήθως φτιαγμένα, διακρίνονται εκ του μακρόθεν. Αλλά είναι αυτή η σκάστρα που μπορεί να με μπερδέψει. Πώς ακούγεται; Με τι χροιά; Εκεί, θέλει ρίσκο. 

 

Γενικά μιλώντας, η ”ατμόσφαιρα” έχει πιο καθαρά φωνητικά. Τα turbo αρχίζουν και μπασταρδεύουν το παιχνίδι ενηλίκων βεράντας. Γενικώς, τα προερχόμενα απ’ το group της VW είναι πιο ουδέτερα και απροσδιόριστα. Αν δεν το δεις να ‘ρχεται πέφτεις έξω. Όπως το πυροβολημένο S3 που συχνά κάνει ”καντάδα” απ’ τη βεράντα μου αλλά μονίμως με μπερδεύει. Ας είναι. Μέρος της εξάσκησης κι αυτό.

 

Πού ξέρεις; Μπορεί σε μια petrolhead χώρα, σ’ ένα petrolhead τηλεοπτικό κανάλι να γίνει κάποτε ένα τηλεπαιχνίδι τύπου ”Άκουσέ την με το μοτέρ”.

Photo: 4Drivers

 

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει