Στην ευθεία με τα supercars. Η λογική της κόντρας

Post date:

Author:

Category:

Στημένα στην ευθεία. Για την πολυπόθητη διαφορά μερικών μέτρων. Σαφώς και κάτι σημαίνει αυτό σε τεχνική ικανότητα ενός αυτοκινήτου. Όμως, πόση σημασία έχει για τον Πραγματικό Οδηγό σε πραγματικές συνθήκες;

AUDI RS3

Η ευθεία παραμένει για ένα μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο, μέρος της αγοράς ένα εξαιρετικά βαισκό στοιχείο επιλογής ενός αυτοκινήτου. Ειδικά αν ανήκει στην κατηγορία των γρήγορων, των hot hatch και άλλων συνναφών κατασκευών

Οι κατασκευαστές δίνουν μεγάλη σημασία στο λεγόμενο drag race. Mπορεί η ευθεία να μην είναι η πιο ενδεικτική στιγμή ενός petrolhead αλλά εξακολουθεί να έχει τη δική της (μικρή) γοητεία αλλά και μια εμπορική αξία που εξαργυρώνεται στην πράξη. Στο ταμείο.

Το άσκοπο 0-100. Παρότι έχει τη σημασία του

Πόσες φορές, αλήθεια, θα μπει κάποιος στη διαδικασία να στηθεί στην ευθεία; Σε πίστα, ούτως ή άλλως, είναι άκυρη η διαδικασία. Δεν υφίσταται. Στο δρόμο τότε; Με «αντίπαλο» μέχρι το επόμενο φανάρι; Άσκοπο, επικίνδυνο, χαζό. Μπορεί και θανατηφόρο.


Πόσο συχνά θα ταλαιπωρήσεις μετάδοση ή θα κολακευτείς για αυτά τα ελάχιστα μέτρα; Και, για να το πάμε ακόμα παρακάτω, πόσο συχνά θα την πετύχεις αυτή την ιδανική εκκίνηση για να επιβεβαιώσεις το 0-100 που αγόρασες; Και, αλήθεια, με ποιο όργανο μέτρησης; Ναι, κάποια σύγχρονα hot hatch έχουν και τέτοιες δυνατότητες επί της οθόνης. Χρήσιμα τα ηλεκτρονικά χρονόμετρα για γυρολόγια. Καθαρά πιασάρικο γκάτζετ για την κόντρα της ευθείας

bmw_vs_audi

Στην πραγματική ζωή όλα τα παραπάνω αφορούν ιδανικές και συχνά ανέφικτες συνθήκες. Όμως, ξαναλέμε, η επιτάχυνση από στάση εξακολουθεί να έχει την εμπορική της αξία. Εξ ου και ανάλογα βίντεο, όπως τα παρακάτω.

Για παράδειγμα, το Audi RS3 των 400 ίππων έχει ήδη λάβει κολακευτικές κριτικές για τον εκπληκτικό 5κύλινδρο κινητήρα των 2.5 λίτρων. Είναι το κυρίαρχο στοιχείο ενός αυτοκινήτου που κάνει τη διαφορά σε ανάλογες συνθήκες.

Για την ιστορία, σημειώνουμε πως όλα τα αυτοκίνητα του παρακάτω βίντεο, εκτός του Honda, είναι τετρακίνητα. Τα δύο εξ αυτών (Honda, Ford) με χειροκίνητο κιβώτιο – οπότε η ικανότητα του οδηγού στις αλλαγές ταχυτήτων στο κιβώτιο αποκτά και περισσότερη σημασία. Watch this.


Photo: Carrwow/MotorTrend

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει