Το πρώτο μου αυτοκίνητο. Από τον Sir Jackie Stewart

Post date:

Author:

Category:

Ήταν στο γκαράζ του πατέρα του που ο μετέπειτα παγκόσμιος πρωταθλητής και σκαπανέας της ασφάλειας στη F1, ο Jackie Stewart, κέρδισε την πρώτη του μάχη. Σύμφωνοι. Και στο τιμόνι του πρώτου του αυτοκινήτου

Jackie Stewart

Ζωντανός θρύλος του motorport. Ο Sir Jackie Stewart ζει και βασλεύει σε ηλικία 80 ετών. Ο άνθρωπος που σηματοδότησε την ασφάλεια στους αγώνες της Formula 1 γράφει το γράμμα προς τον νεότερο εαυτό του και αποκαλύπτει ποιο ήταν το πρώτο του αυτοκίνητο


Ο Jackie Stewart στο σχολείο πάλευε με τη δυσλεξία. Ο δάσκαλός του τον έλεγε κουτό και βλάκα κάθε φορά που προσπαθούσε να διαβάσει δυνατά ενώπιον της τάξης. Οι συμμαθητές του δεν ήθελαν καν να του μιλούν

Τα πρώτα χρόνια

Έφυγε απ΄ το σχολείο χωρίς κάποια εκπαίδευση. Άρχισε να δουλεύει στο γκαράζ του πατέρα του πουλώντας βενζίνη και επισκευάζοντας αυτοκίνητα, Όπως λέει ο ίδιος, «είναι μεγάλη ανακούφιση να βρίσκεις κάτι που είσαι καλός μετά από τόση απογοήτευση».

Στη συνέχεια, άρχισε να δουλεύει ως μηχανικός για έναν πλούσιο νεαρό ο οποίος είχε ωραία αυτοκίνητα αλλά του οποίου η οικογένεια δεν του επέτρεπε να τρέχει σε αγώνες.

Κάποια στιγμή, ως επιβράβευση της εργασίας του, του δόθηκε ένα απ΄αυτά για να τρέξει σε έναν αγώνα. Ο Jackie Stewart ήρθε δεύτερος. Και στον επόμενο πρώτος. Από ‘κει και πέρα, η πορεία είχε τροχιά ρουκέτας.


Jackie Stewart
Austin 30

Το 1957, ο Jackie Stewart ήταν 17 ετών και ήταν τότε που αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο. Ήταν ένα Austin 30, έναντι 370 λιρών απ’ τις λιγοστές οικονομίες που είχε συγκεντρώσει. Σαν κι αυτό που φαίνεται στη διαφήμιση της εποχής


Το Austin δεν είχε ραδιόφωνο στην αρχή αλλά ξαναμάζεψε χρήματα και έβαλε ένα. «Ήταν η χαρά μου και η υπερηφάνια μου», είχε πει σε μια συνέντευξή του.

Nαι, το απλό Αustin. Θυμήσου το την άλλη φορά που θα σου ζητάειο γιος σου GTi στα 18 του.

Με την ευκαιρία, αξίζει να δείτε το βίντεο με το «Γράμμα προς τον νεότερο εαυτό του». Μιλά ο ίδιος ο Jackie Stewart για το τι έμαθε μετά από τόσα χρόνια στο motorsport. Μάθημα ζωής από έναν ζωντανό θρύλο.


Photo: Alex Wallace

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει