Ηλεκτρικό τιμόνι. Πώς το πέτυχε το ΜΧ-5;

Post date:

Author:

Category:

Mazda MX5

 

Οι νές ηλεκτρικές κρεμαγιέρες που συνεχώς αντικαθιστούν τις κλασικές υδραυλικές συμβάλλουν στην οικονομία καυσίμου αλλά υστερούν σε αίσθηση. Κάποιοι, ωστόσο, φαίνεται να βρίσκουν τη χρυσή τομή. Ο μηχανολόγος της Mazda, Dave Coleman, εξηγεί πώς το πέτυχαν στο νέο MX-5.

Γιατί ναι, η μέτρια αίσθηση που συχνότατα συνοδεύει τις ηλεκτρικές κρεμαγιέρες είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. 

Και είναι λογικό. Κανένας άλλο εξάρτημα του αυτοκινήτου δεν είναι τόσο άμεσα συνδεδεμένο με την επικοινωνία σου μαζί του όσο αυτό που κρατάς στα χέρια σου. 

Πόσο βαραίνει όσο ασκείς πίεση καθώς στρίβεις;

Πόσο άμεσα και γραμμικά ανταποκρίνεται στην κίνηση των χεριών σου;

Πόσο ανάγλυφα σου μεταδίδει το συντελεστή πρόσφυσης στο δρόμο; 

Αυτά και άλλα ακόμα είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που ανέκυψαν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό με τις νέες ηλεκτρικές κρεμαγιέρες. 

Σύμφωνοι, όλα συνηθίζονται μετά από λίγη ώρα οδήγησης αλλά το νέο MX-5 φαίνεται να ανήκει σ’ εκείνα τα μετρημένα αυτοκίνητα που πετυχαίνουν το σωστό συνδυασμό. Μέσω εμπειρίας απ’ τις δοκιμές του 4Drivers τα πρώτα που επίσης μας έρχονται στο μυαλό είναι αυτό του Toyota GT86 / Subaru BRZ αλλά και του Ford Focus ST.

Ο υπεύθυνος εξέλιξης της Mazda τονίζει πως ο τρόπος για να έχεις ένα όσο το δυνατόν καλύτερο σε αίσθηση τιμόνι ξεκινά εκτός τιμονιού: σε ένα άκαμπτο πλαίσιο, σε μια σωστά σχεδιασμένη ανάρτηση και όσο το δυνατόν λιγότερες τριβές.

”Βέβαια”, τονίζει ο Dave Coleman, ”αυτό που ο ψαγμένος οδηγός ονομάζει ”επικοινωνία”, ο μέσος οδηγός το λέει ”ενόχληση”.  Τι θέλει να πει ο ποιητής; 

Πολύ απλά πως η πλειοψηφία των οδηγών δεν θέλει ένα ιδιαίτερα ”λαλίστατο” τιμόνι που ”διαβάζει” το ανάγλυφο του δρόμου και σπαρταράει στα χέρια σου. Φανταστείτε ένα υδραυλικό μιας 911 (από 997 και πίσω και είστε μέσα).

Και πως ”είναι ένας περίπλοκος συμβιβασμός το να βρεις την ισορροπία ανάμεσα σε ένα ”ζωντανό” τιμόνι (σ.σ.που θέλει ο ψαγμένος οδηγός) σε σχέση με ένα λιγότερο επικοινωνιακό (σ.σ. που θέλει η πλειοψηφία)”, διευκρινίζει ο μηχανολόγος της Mazda. ”To να μειωθούν οι τριβές μέσω του συστήματος διεύθυνσης είναι επίσης σημαντικό”, λέει. 

”Oι καλές ηλεκτρικές κρεμαγιέρες (σ.σ. EPS, δηλ. Electric Power Steering) έχουν πρoγράμματα που αντισταθμίζουν την εγγενή αδράνεια της.” 

Πόσα; Περίπου150 επιλογές διαθέτει το software που έχουν οι μηχανικοί στη διάθεσή τους για να κάνουν τη ρύθμιση που θέλουν.

Την επόμενη φορά που θα μπεις σε ένα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητο κάτσε και νιώσε το τιμόνι. Πριν ό,τι άλλο. 

Σε λίγα χιλιόμετρα θα ΄χεις καταλάβει πόσο επικοινωνιακό ή ”περίπου” είναι.  Και καν’ το πριν το συνηθίσεις.

Photo: mazda

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει