Μερακλής, αυτός ο ωραίος

Post date:

Author:

Category:

Ο τύπος που το ‘χει «πένα», «χαρτί». Αυτός που ίσως κάποιοι μειδιούν όταν τον βλέπουν να το περιποιείται με αγάπη. Ο μερακλής είναι δικός μας άνθρωπος

Fiat 128 μερακλής

Τι κι αν το Fiat 128 τραβάει μερικές δεκαετίες πίσω στο χρόνο; Κάποιος μερακλής βρίσκεται από πίσω


Ο μερακλής είναι μοναχικό ον. Συχνά δε παρεξηγήσιμο. Σε μια καταναλωτική εποχή όπου το αυτοκίνητο είναι αναλώσιμο προϊόν, λίγοι καταλαβαίνουν την καψούρα του μερακλή με το όχημα

Πώς θα εντοπίσεις τον μερακλή

Ο μερακλής φαίνεται από μακριά. Μπαμ κάνει. Μπορεί να κυκλοφορεί με κάποιο που ‘ναι πιο παλιό απ’ τα χρόνια του ίδιου σ’ αυτόν τον πλανήτη. Μπορεί να ‘ναι του μπαμπά, κάτι σαν οικογενειακό κειμήλιο που το σέβεται.

- Διαφήμιση-

Μπορεί να ‘ναι και κάποιο φρέσκο. Οτιδήποτε. Και δεν έχει να κάνει με την αξία του οχήματος.

Ο μερακλής δεν είναι σταρχιδιστής ως προς τη λαμαρίνα. Αλλά, συχνά, όσο πιο παλιά η λαμαρίνα τόσο πιο εμφανής ο βαθμός της στοργής και προδέρμ που ασκεί ο μερακλής επ’ αυτής.

Πρόσεξε μη δει καμιά γρατζουνιά ο μερακλής. Πονάει σα να του χάραξες την πληγή στο μπράτσο (που λέει και το αντρικό, άξιο ελληνικό άσμα).

Κάθε φορά που το παρκάρει τού ρίχνει μια ματιά. Το αποχαιρετά με αίσθηση μικρού αποχωρισμού. Ξέρει ακριβώς αν η δεξιά ζάντα είχε ένα μικρό σημαδάκι (που του ΄κανε η γυναίκα τη μία, μόνη και τελευταία φορά που της το ‘δωσε).

Εμμονή ή σεβασμός;

Ο μερακλής δεν μπαίνει στο όχημα όπως να ‘ναι. Κι αν το τζιν έχει μεταλλικές πόρπες στις τσέπες, προσέχει. Ακόμα καλύτερα; Δεν το φοράει. Υπάρχουν και υφασμάτινα πανταλόνια.

Ο μερακλής το κρατάει προσεγμένο, σωστά συντηρημένο, με ευλαβικές σημειώσεις, σα να δίνει Πανελλήνιες.


Η ακοή του μερακλή, συντονισμένη στην τελευταία συχνότητα, εντοπίζει τον παραμικρό τριγμό, αυτό το καταραμένο «τσικ» που του διαταράσσει τη νιρβάνα


Τραβάει ζόρι με τριγμούς, την όποια δυσλειτουργία, την απόσταση από την τελειοθηρία.

Κι όταν μπει μέσα, φροντίζει να τακτοποιεί κινητά, κλειδιά και ό,τι άλλο μπορεί να του αποσπά την προσοχή οδηγώντας.

Και, εννοείται, στο χώρο αποσκευών δεν υπάρχουν πράγματα να κάνουν σουλάτσο πέρα-δώθε. Τάξη, κύριοι.

Ο μερακλής έχει το όχημα ως προέκταση. Όχι του πέους -κατά τον κλασικό συμβολισμό- αλλά της εσωτερικής του πληρότητας.

Αν είναι του πέους, τότε υπάρχουν άλλα ζητήματα ελλείψεων, ματαιοδοξίας και βαθιά ψυχολογικά που οφείλει να λύσει σ’ αυτήν τη ζωή.

Το ‘χει ως προέκταση ζωής, εμπειριών, ένωσης με το μηχάνημα.


Fiat 128 detail

Αν το αυτοκίνητο είναι σημαντικό για τον μερακλή, ο λόγος δεν έχει να κάνει με την επίδειξη ή την όποια κενοδοξία. Έχει να κάνει με την καθαρή, άδολη αγάπη προς κάτι που του δίνει χαρά. Και γι’ αυτό ακριβώς το σέβεται

Fiat 128 μερακλής

Παλιό το όχημα; Δεν τρέχει τίποτα. Ο μερακλής υπάρχει για να το ‘χει άξιο και τιμημένο


Ο μερακλής σέβεται και κατανοεί τα μερόνυχτα που κάποτε, κάπου, κάποιοι μηχανικοί έσπσσαν το κεφάλι τους να βρουν λύσεις. Σχεδιαστές να βρουν λεπτομέρεις στη φόρμα, δοκιμαστές να το τεστάρουν στα όρια.

Ο μερακλής, συνήθως, δεν καπνίζει στο όχημα. Κι αν καπνίζει, κάνει στάση για μερικές τζούρες έξω απ΄αυτό.


Ο βαριά μερακλής δεν οδηγεί με βέρα στο δεξί. Ίσως έτσι φθείρεται το δέρμα του τιμονιού – εντάξει, προχωρημένη περίπτωση


Ο μερακλής δεν το πλένει με βούρτσες, δεν το αφήνει απ΄τα μάτια του μηχανικού, σε κάποιο αθέατο υπόγειο εργασιών – εκτός αν έχει τυφλή εμπιστοσύνη στο μάστορα.

Το ζεσταίνει τους κρύους μήνες του χειμώνα (μεγάλο debate αλλά αυτός δε μασάει από κορεκτίλες του ρελαντί).

Επίσης, το κρυώνει μετά από έντονη χρήση. Δίνει στο όχημα το χρόνο που χρειάζεται.

Ο κίνδυνος του μερακλή

Η παραπάνω παράγραφος δεν είναι τυχαία. Αποτυπώνει τον κίνδυνο που ελοχεύει στο μενταλιτέ του μερακλή: να γίνει τόσο υπερπροστατευτικός ως προς το όχημα που να καταλήξει να μην το χαίρεται. Να καταλήξει σκλάβος του.

Να γίνει, δηλαδή, ένας ψυχαναγκαστικός, μονομανής τύπος που ούτε καν το πιέζει (κοινώς, το «σκίζει») από φόβο μη χαλάσει.

Σιγά μη χαλάσει. Τα αυτοκίνητα είναι για να τα χαιρόμαστε, να τα αφήνουμε να τεντώνουν τα σκέλια τους, να πλησιάζουν τη μηχανική τους πρόσφυση. Αυτοκίνητα είναι, βρε μερακλή. Μην τρελαίνεσαι.


Alfa Romeo Spider

Photo: V27 Photography

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει