Ο Πάπας προτιμά το λευκό. Αναδρομή στα ευλογημένα

Post date:

Author:

Category:

Στη Wikipedia υπάρχει μέχρι και σχετικός όρος: ”popmobiles”. Ελληνιστί, τα αυτοκίνητα με τα οποία κυκλοφόρησε ο Πάπας. Ελέω πάντως των καιρών, ο ηγέτης της καθολικής εκκλησίας παρέλαβε αυτές τις μέρες και ένα ηλεκτροκίνητο Nissan Leaf

Πάπας popemobile

Ο Πάπας φοράει λευκά. Λευκά ήταν και είναι τα Popemobiles. Όλα. Δείγμα άσπιλου και αμόλυντου; Θα μπορούσε


Κάποια ήταν ανοιχτά, κάποια άλλα με ειδικό διάφανο, αλεξίσφαιρο κρύσταλλο. Το τελευταίο κρίθηκε αναγκαίο μετά την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη του Β’, το 1981. 

Σε κάποια popemobiles καθόταν, σε άλλα στεκόταν όρθιος. Τα πιο πολλά είχαν μπάρες για να κρατιέται ο χριστιανός.

Η συλλογή δεν έχει τελειωμό.

Έστω και αν επί χρόνια υπήρχε μία συμφωνία, σύμβαση, κατά συρροή παραχώρηση καλής θέλησης -πέστε το όπως θέλετε- μεταξύ Βατικανού και Mercedes-Benz για το επίμαχο.

Όμως η αγιότης του έχει κυκλοφορήσει με πολλά και διαφορετικά, αναλόγως αναγκών, διανυθείσας απόστασης, προϋποθέσεων ασφάλειας ή και προσωπικών του προτιμήσεων.

Αλλά και εθνικών συσχετισμών – να τα λέμε κι αυτά.

Να, για παράδειγμα, όταν ο Πάπας επισκέφθηκε τη Βαρκελώνη, στην έδρα της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας, στο γήπεδο Καμπ Νου το 1982, εύλογα χρησιμοποιήθηκε μία μετατροπή του ισπανικού Seat για να γίνει ο συσχετισμός με το παρακλάδι της ιταλικής FIAT.

Πάντως, μιλώντας για τα popemobiles, ο ίδιος ο Ιωάννης Πάπας Παύλος ο Β’, το 2002, ζήτησε απ΄τα διεθνή μίντια να πάψουν να αποκαλούν τα εν λόγω οχήματα έτσι καθότι έβρισκε τον όρο «αναξιοπρεπή».

Όπως αντιλαμβάνεστε διαβάζοντας το παρόν κείμενο, η επιθυμία του, δέκα εννιά χρόνια αργότερα, έχει πέσει στα τάρταρα – το ”popemobile” έχει ήδη απλώσει ρίζες στο διεθνές λεξικό.

Άσε που ακούγεται και χαριτωμένα. Περί ορέξεως. 


Το ισπανικό καμπριολέ της SEAT κατά την επίσκεψη του Πάπα στη Βαρκελώνη. Οι μπάρες κρίνονται  απαραίτητες για να στηρίζεται ο Πάπας εν μέσω πλήθους

Το Fiat Campagniola στο οποίο έλαβε χώρα η απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’

Το θωρηκτό της Leyland με το οποίο έγινε η επίσκεψη στη Μ. Βρετανία, τον Ιούνιο του ’82. Βρετανική η Leyland…

Βραζιλία, 2007. Κλασική Mercedes σε ρόλο αεροδυναμικού περίπτερουΜε Jeep ο Πάπας Φραγκίσκος στο Εκουαδόρ, το 2015

Πάπας popemobile

Φιλιππίνες, 2015, με λευκό Kia, βροχή και συστοιχία αντιανεμικών. Κίτρινα

Tο Βατικανό και με ηλεκτρικό

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, πάντως, αυτές τις μέρες δα, η Nissan παραχώρησε, όπως διαβάζω από το μιντιακό υλικό που ήρθε στο ίνμποξ, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τις προάλλες, 5 Ιουνίου, ένα ηλεκτροκίνητο Leaf.

Το όχημα, εννοείται στο λευκό που ξεχωρίζει, παραδόθηκε στον καρδινάλιο Τζιουζέπε Μπερτέλο, πρόεδρο της κυβέρνησης της Πόλης του Βατικανού

Το ηλεκτρικό Nissan Leaf το οποίο παρέλαβε αυτές τις μέρες εκπρόσωπος του Βατικανού

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan στην Ιταλία, Μάρκο Τόρο, παρέδωσε τα κλειδιά του λευκού Leaf κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής τελετής στο Βατικανό, δηλώνοντας ότι «έχει την τιμή να υποστηρίξει την Αγία Έδρα στο δρόμο προς την απανθρακοποίηση των λειτουργιών της, έναν στόχο που μοιράζεται και  η Nissan».

Και κάπως έτσι αυξάνεται και πληθύνεται το γκαράζ με τα λευκά Popemobiles. Μετά συγχωρήσεως το τελευταίο


Φλαμπουράρης

*Αρχική δημοσίευση Protagon / Photo: Wikipedia / Nissan

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει