Οδηγώντας με το διάβολο. Το στόρι πίσω απ’ τον κίνδυνο

Post date:

Author:

Category:

Το «Οδηγώντας με το Διάβολο» είναι το ενδιαφέρον βιβλίο για την πραγματική ιστορία πίσω από τους δημοφιλέστερους αγώνες στην Αμερική

Οδηγώντας με το Διάβολο

Είκοσι οκτώ νεκρούς περιλαμβάνει η αρνητική λίστα με οδηγούς από τους αμερικάνικους αγώνες NASCAR. Το βιβλίο «Οδηγώντας με το Διάβολο» εξηγεί γιατί


Μπορεί η κουλτούρα των αγώνων Nascar να είναι μακριά από τις ευρωπαϊκές «ειδικές» διαδρομές αλλά ο συγγραφέας του βιβλίου, Neal Thompson, έχει να πει κάτι περισσότερο από τα τυπικά

Ήταν τότε, πριν το σπορ ανδρωθεί σε μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν ακόμη η εποχή ακόμα της καταρακωμένης από το μεγάλο κραχ του 1929 Αμερικής. Ήταν τότε που κάποιοι είδαν το αυτοκίνητο σαν μία μικρή τετράτροχη άνοιξη.

Η εθνική κατάθλιψη και η γέννηση των αγώνων

H ταχύτητα ήταν μία ευκαιρία απόδρασης από την εθνική κατάθλιψη – όχι, δεν έχει το κόπι-ράιτ του όρου ο Αντώνης Σαμαράς. Το αυτοκίνητο ήταν για κάποιους η απόδραση απ΄το εθνικό πρόβλημα που μάστιζε την Αμερική.

Το «Οδηγώντας με το Διάβολο», λοιπόν, περιγράφει αναλυτικά πώς γεννήθηκαν οι αγώνες στις ΗΠΑ. Τότε, που υπήρχαν ελάχιστοι πόροι.

Αλλά και μπόλικα ξενύχτια την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Οι moonshiners (όρος που αναφέρεται σ’ αυτούς που έπιναν παράνομο ουίσκι καθώς το έφτιαχναν υπό το φως του φεγγαριού) μαζεύονταν σε απόμερους χωμάτινους δρόμους και ξέχναγαν για λίγο το πρόβλημα.

Ο σταρ της εποχής ήταν ο V8 της Ford που ο καθένας πασπάτευε με ό,τι είχε. Κυριάρχησε επί δεκαετίες κάτω από άπειρα καπό.

Είναι λογικό ο αμερικανός να είναι συναισθηματικά συνδεδεμένος με τη Ford – όπως και με τους άλλους εταίρους του λεγόμενου ”Big Three”. Βλέπε Chrysler και GM.


Στόχος των moonshiners ήταν να ξεπερνούν τα 160 km/h με τις «μαούνες» τους. Αν τελικά επιβίωναν απ’ τον κίνδυνο που συνεπαγόταν, κέρδιζαν τα πενιχρά στοιχήματα

Οδηγώντας με το Διάβολο - βιβλίο

Και κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησαν οι αγώνες Nascar. Που αν ανατρέξει κανείς στη θνησιμότητα που τους συνοδεύει θα ανακαλύψει ότι, στα Cup Series και μόνο, είκοσι οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ευτυχώς, ο τελευταίος ήταν ο σπουδαίος Dale Earnhardt, το 2001, στην πίστα της Daytona για τα 500 μίλια.

Τα υπόλοιπα επί του βιβλίου. O πλήρης τίτλος του είναι ”Driving with the Devil: Southern Moonshine, Detroit Wheels, and the Birth of NASCAR”. Αν έχεις όρεξη για διάβασμα, το αγοράζεις με $12,99 από εδώ.


Photo: Amazon

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει