Διαδρομή του petrolhead: Ανάβαση Πάρνηθας

Post date:

Author:

Category:

Ένα τσιγάρο δρόμος από την πόλη είναι η ανάβαση Πάρνηθας. Στεναδούρι οδοιπορικό σε μνήμες του ελληνικού motorsport
 

Porsche 911 Carrera S

Ωραία, κλειστή δεξιά. Η πολυφωτογραφημένη ανηφορική «φουρκέτα» στην Πάρνηθα. Be there. Έχεις και την Αθήνα «πιάτο»


Η ανάβαση Πάρνηθας είναι ό,τι κοντινότερο στην πόλη. Σύμφωνοι, μαζί με αυτήν του Διόνυσου.

Πριν μισό αιώνα, αποτελούσε, μάλιστα, μέρος του Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος αναβάσεων όπου μεγάλοι οδηγοί σήκωναν στις μύτες τους Αθηναίους των ‘50s και τις κυρίες με τα φουλάρια που ανέβαιναν για μια δόση υπεραστικού σασπένς.

Σήμερα, θέλει προσοχή. Πολλή προσοχή. Ο δρόμος είναι πολύ στενός σε κάποια σημεία και πρέπει να έχεις καλή αίσθηση του χώρου.

Βοηθά, λοιπόν, να οδηγείς κάτι που βασικά να χωράει. Βλέπεις, το τειχάκι στο πλάι στέκεται απειλητικά. Δεν χρειάζεται να πας «κομμάτια». Μάλλον, επιβάλεται να μην πας έτσι. Σβέλτα και διακριτικά. Περισσότερο σαν βόλτα. Και μέχρι εκεί.

Προσπάθησε να βλέπεις μακριά όσο μπορείς για να «ξετρυπώνεις» τον όποιο διερχόμενο και οδήγησε με γραμμές και στρωτά. Αν έχεις πισωκίνητο, θα σε βοηθήσει να το «γυρνάς» στις φουρκέτες.


Αν έχεις προσθιοκίνητο εύκολα θα σηκώσεις πίσω εσωτερικό τροχό σε μεταφορά βάρους. Όπως στην πολυφωτογραφημένη κλασική «φουρκέτα», με το εικονιζόμενο Focus ST απ’ τα παλιά. ή και όποιο

Focus ST Πάρνηθα

Ένα hot hatch βολεύεται ιδανικά στη στενή διαδρομή που συνδέει τις παρυφές του βουνού έως την κορυφή του Καζίνο. Αν είναι και πορτοκαλί, λένε, πηγαίνει πιο γρήγορα


Σε γενικές γραμμές θα το διασκεδάσεις. Αν, όμως, όλο αυτό που διάβασες σε αγχώνει, πάρε το τελεφερίκ. Η διαδρομή διαρκεί επτά λεπτά, είναι δωρεάν ενώ υπάρχει και μεγάλο πάρκινγκ για να αφήσεις το αυτοκίνητό σου. Στα 1.600 ρομαντικά μέτρα που μεσολαβούν μέχρι την κορυφή βλέπεις και την Αθήνα «πιάτο». 

Πώς θα πας

Ανεβαίνοντας Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, βγαίνεις στην έξοδο για Μεταμόρφωση. Στη γέφυρα κάνεις αριστερά και μετά όλο ευθεία. Περνάς Θρακομακεδόνες και βγαίνεις.

Πού θα φας

Σε μια από τις άπειρες ταβέρνες καθώς παίρνεις το δρόμο της επιστροφής. Κάποιοι μας είπαν για το «Χρυσό Ελάφι» – αλλά μη ζητήσεις ελάφι. Αν θες κάτι πρόχειρο, βολεύεσαι σε κάποιο από τα τιμημένα μπουγατσάδικα στο κατέβασμα προς Μενίδι. Αν έχετε κάτι δοκιμασμένα καλό να προτείνετε, ευπρόσδεκτο.

Ολίγη ιστορία

Το ακατάρριπτο ρεκόρ ανάβασης της Πάρνηθας ανήκει στον πρόωρα χαμένο στα τριάντα τρία του χρόνια, Wolfgang von Trips, (σκοτώθηκε στη Monza το 1961) που με Porsche «έγραψε» το μυθικό χρόνο της τάξης των 6′.30”.09. Ήταν ο κύριος που βλέπεις στην παρακάτω φωτό. Ακριβώς 60 χρόνια πριν. Καλύτερα να μην το δοκιμάσεις.

παρνηθα von Trips

Photo: Δ. Θεοχάρης / Γ. Κούτος / Google

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει