Χρόνια Πολλά στα ''φώτα-αυγά μάτια'' της Porsche 996

Post date:

Author:

Category:

Πέρασαν ακριβώς είκοσι χρόνια απ΄την εμφάνιση μιας απ΄τις πιο αμφιλεγόμενες Porsche 911 της ιστορίας. Αυτή με τον κωδικό ”996” και τα μπροστινά φώτα που πολλοί τα παρομοίασαν με αυγά μάτια

Η 996 ήταν αυτή που αποφάσισε να σπάσει μερικά ιστορικά ”δεσμά”. Επί του αισθητικού, ήταν, για πρώτη φορά ο σχεδιασμός των μπροστινών φαναριών σε αυτό το περίεργο σχήμα που δεν ήταν το παραδοσιακό στρογγυλό – που παρέπεμπε στις καταβολές της, το VW Beetle.

H θύελλα ήταν έντονη. Συνέβαλε και το γεγονός πως η 996 ήταν η διάδοχος της 993 που αντικειμενικά ήταν η μια απ’ τις ωραιότερες 911 που έχουν ποτέ σχεδιαστεί. Και παραμένει τέτοια, όπως επίσης οι πολύ υψηλές τιμές μεταπώλησής της σήμερα.

Την 996, όμως, δεν τη λες όμορφη με το που τη βλέπεις. Σχετικά στενό body, περίεργα φώτα, κάπως ”θλιμμένα” πίσω φώτα.

Μερικές εκδόσεις της, όπως οι 996 4S, η Turbo και η GT2 (γνωστή και ως ”widow maker” λόγω της δυσκολίας του να την πας γρήγορα χωρίς να αφήσεις χήρα τη γυναίκα σου), ήταν εντυπωσιακές αισθητικά – κυρίως λόγω του φαρδύτερου αμαξώματος.

Στην κορυφή της γκρίνιας οι αντιδράσεις των κλασικών ”Πορσικών” που είδαν το αγαπημένο τους αερόψυκτο μοτέρ να δίνει τη θέση του σε υδρόψυκτο μπόξερ. Η μετάβαση, ωστόσο, ήταν απαραίτητη ενόψει της μαζικής αύξησης ιπποδύναμης που ερχόταν και της θερμικής διαχείρισής της.

Παρόλα αυτά, μερικές φορές η επιτυχία έρχεται εν μέσω της αμφιλεγόμενης αποδοχής και η 996 έχει καταχωρηθεί ιστορικά ως μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά 911 με κάποια 175.672 ”κομμάτια” να έχουν πουληθεί.

Aυτό ήταν το video δοκιμής απ΄τον γνωστό Tiff Needell στο Top Gear της εποχής. 

Photo: Porsche 

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει