Πώς να ηρεμήσεις με τόσο γκάζι; Για το Cosworth στο γκαράζ

Post date:

Author:

Category:

Αυτό το Cosworth ήταν το χρυσοπληρωμένο του αίσθημα. Είχε χώσει τα άπειρα. Και αυτό, σε ανταπόδοση, ήξερε πώς να του ταρακουνά τον εγκέφαλο. Η πραγματική -και διόλου μυθιστορηματική- ιστορία από τον contributor του 4D, κ. Παλιούρα

Sierra Cosworth garage

Ησυχία, παρακαλούμε. Το τέρας αναπαύεται εντός


Κοίταξε το κινητό του, προσπαθώντας να ακυρώσει αυτό που σκεφτόταν στο μυαλό του. Ήταν ο ορισμός της σπατάλης.

Περπάτησε μέχρι την τζαμόπορτα και μισάνοιξε την κουρτίνα. Έριξε μια ματιά στο χρυσοπληρωμένο Sierra Cosworth που ίσα που ξεπρόβαλλε την μουσούδα του έξω από το γκαράζ.

Έκλεισε τα μάτια, η καρδιά του είχε ήδη πατήσει την πρώτη μίζα. Τη δεύτερη την πάτησε στο γκαράζ.

Το «πιτωμένο» ερπετό της προηγούμενης εποχής, με τις κακές συνήθειες δεν έπαιρνε εύκολα μπρος με τη συμπίεση με το ζόρι στο 9 και τους κυλίνδρους να χασμουριούνται σαν την οικογένεια των αρκούδων στο γνωστό παραμύθι.

Οι κανιβαλισμένοι reprofile BD14 με τα μύγδαλα που έμοιαζαν με πέτρες από κολιέ ιθαγενή δεν έμαθαν ποτέ καλούς τρόπους, παρά τα ρυθμικά πάνω-κάτω του δεξιού πεντάλΤο μπαμ από τα 600άρια μπεκ που άνοιξαν σαν κρουνοί ξύπνησαν το μοτέρ με τη δύναμη ενός ηλεκτροσόκ

Ξεκίνησε στοργικά, αφήνοντας με υπομονή τον πέτρινο συμπλέκτη που προσέφερε δωρεάν γυμναστική στον αριστερό τετρακέφαλο.

Τις ξερογκαζιές τις ξέχασε όταν έφερε στο μυαλό του το γείτονα να κοιτάζει με μίσος το αμάξι και να βάφει για πολλοστή φορά με ασβέστη το μαυρισμένο περβάζι του εξαιτίας του 70άρα σωλήνα που «ζωγράφιζε» όποτε είχε κέφια.

Κάνοντας τον γύρο της πλατείας, έπαιξε δυο-τρεις φορές το τιμόνι τσεκάροντας την πρόσφυση. Το αμάξι την έσπαγε σαν οδοντογλυφίδα, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κινούμενο μέρος ότι και απόψε θα δούλευαν υπερωρίεςΠήρε το ανηφορικό κομμάτι προς τον περιφερειακό

Φέρνοντας τη θερμοκρασία στην μέση και ολοκληρώνοντας το ζέσταμα, σταμάτησε στο φανάρι.

Κοίταξε έξω από το κατάμαυρο φιμέ, κατεβάζοντας την ένταση από το vintage ηχοσύστημα με τα πολλά φωτάκια που εκείνη την στιγμή έπαιζε κάτι γνωστό.

Τώρα αναλάμβανε σόλο ο τουρμπάτος Δόκτωρ Τζέκιλ, ο οποίος, εκείνο το ανοιξιάτικο σούρουπο με την ελάχιστη υγρασία, δούλευε τσαμπουκαλεμένα και ούρλιαζε σαν εκπαιδευτής βατραχανθρώπων.

Έβαλε 2η, κράτησε σταθερά το τιμόνι πάτησε τέρμα

Κλεφτές ματιές στο μπαρόμετρο, την στιγμή που η Garett μάζευε με καταιγιστικούς ρυθμούς καυσαέρια και ο άξονάς της πάλευε να ισορροπήσει από την πίεση, σαν ακροβάτης σε τσίρκο.

Το μοτέρ ξεμπούκωσε, τεντώθηκε, σφίχθηκε και κάπου στις 4,000 rpm έγινε το μεγάλο ΜΠΑΜ.

Το κάθισμα κουνήθηκε στον καταταλαιπωρημένο σιδηρόδρομο, το όβερ της πίεσης έσπασε την πρόσφυση, η ουρά άνοιγε ανεξέλεγκτα δεξιά-αριστερά και τα βασανισμένα Bridgestone RE020 φωνάζαν απελπισμένα βοήθεια με σήματα καπνούAμέσως κούμπωσε την 3η, δισταγμός, ξανά «μπαμ» σφύριγμα, 4η με το ίδιο μενού

Σσερβιρισμένο με το ίδιο overdose δράματος και μαυρίλας, με υποψία φλόγας από τη χαμένη αλλαγή σε 3η από τη γκαζιά που έστειλε όλη την βενζίνη πάνω στο πυρωμένο μαντέμι της εξάτμισης.

Καρδιοχτύπι, αγωνία, ή και νιρβάνα που συνδέει τον άνθρωπο με την μηχανή. Ο παράδεισος του petrolhead. Ή όπου τον βρίσκει ο καθένας.

Απόψε δεν έψαχνε για πάτημα. Συνέχισε ανηφορικά, χαϊδεύοντας το ταμπλό του θηρίου για την συγκίνηση που απλόχερα του προσέφερε. Πώς να ηρεμήσεις με τόσο γκάζι;

Έβγαλε από την τσέπη το κινητό. Είχε δύο μηνύματα που δεν άνοιξε ποτέ. Ήξερε όμως τον αποστολέα αμφοτέρων.

Στη μια περίπτωση ήταν η συμβία που ανησυχούσε για την αργοπορία του.

Και στο δεύτερο μήνυμα οι πόντοι που εξαργυρώθηκαν από τη σούπερ αμόλυβδη που πριν λίγη ώρα έκαψε.


Honda S2000

Photo: Flickr

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει