Τα 13 πιο ιδιαίτερα τιμόνια. Ever

Post date:

Author:

Category:

Περίεργα, φουτουριστικά, κλασικά, αγωνιάρικα, όμορφα και ιδιαίτερα. Αυτά είναι τα 13 τιμόνια που έχουν γράψει τη δική τους σχεδιαστική ιστορία

Τιμόνι Ital design

Τιμόνια όμορφα, επιθετικά, σουρεάλ, παχιά, στενά, πλαστικά, δερμάτινα, αλκαντάρα, κοκκάλινα. Ο νους του σχεδιαστή δεν σταματά να ξαναορίζει τον κύκλο. Και ο φωτογράφος Tom Shaxson συγκέντρωσε μερικά απ’ αυτά που έκαναν το δικό τους κλικ στο φωτογραφικό του φακό


Το τιμόνι είναι το πρώτο, ιεραρχικά, υλικό που νιώθουν τα μέλη σου. Άλλο είναι να πιάνεις ένα δερμάτινο μικρής διαμέτρου, όπως μίας Ferrari, κι άλλο ένα φτηνιάρικο πλαστικό τάπερ. Ή μια λαγουδέρα. Το τιμόνι σε συνδέει με το μηχάνημα

Μπορεί να αλλάζει και η προδιάθεσή σου από την αίσθηση αφής ή την οπτική που σου μεταφέρει αυτό το στρογγυλό «πράγμα» μπροστά σου.

- Διαφήμιση-

Όλα μετράνε. Το υλικό, το πόσο αισθητή είναι η ραφή, πόση διάμετρο έχει (ο,τιδήποτε κάτω από 350 χιλιοστά έχει νόημα μόνο σε καρτ), πόσο φαρδιά είναι η στεφάνη, αν έχει ανάγλυφα σημεία για να πέφτουν οι αντίχειρες. Τα πάντα.

Αλλά και η μόδα έχει θέση. Δύσκολα θα βρεις τετράκτινο πλέον. Κάποτε καθολικό σημείο αναγνώρισης της γερμανικής Σχολής με τις Mercedes-Benz να υποβαστάζουν συμβολικά την ηγεμονία τους και το φαρδύ αστέρι στο κέντρο του βολάν. Οι BMW ακολούθησαν την τάση. Τα Audi, επίσης. Σήμερα είναι τελείως passé.


Aκόμα και οι καινοτόμοι Γάλλοι με τα υπέροχα μονόμπρατσα τιμόνια της DS και τον φουτουρισμό των ’70s εγκατέλειψαν την εκκεντρικότητα και ακολούθησαν την τριάκτινη αγία. Ήταν, βλέπεις, η επιρροή από τους αγώνες αλλά και η λειτουργικότητα που πέρασε αυτονόητα στην παραγωγή μαζί με τον απαραίτητο όγκο που απαιτεί ο αερόσακος


Στις μέρες μας, η αυτοκίνηση σιγά-σιγά οδεύει προς την κατάργηση του τιμονιού. Λέγεται πως στην εποχή της αυτόνομης οδήγησης τα τιμόνια θα ενσωματώνονται μέσα στο ταμπλό. Τα αυτοκίνητα θα πηγαίνουν μόνα τους. Τα τιμόνια θα αναδύονται όταν και αν ο οδηγός-χειριστής θελήσει.

Μέχρι να ζήσουμε αυτή την ιστορική καμπή εξέλιξης του αγαπημένου μας κύκλου ας θυμηθούμε τα 13 ιδιαίτερα, όμορφα, περίεργα και εξόχως εμβληματικά τιμόνια των τελευταίων δεκαετιών.

1. Citroën DS

Citroën DS

2. Lancia Stratos

Lancia Stratos

3. Subaru XT

Subaru XT

4. Ferrari 250 GT Lusso

5. SEAT Ronda

6. Alfa Romeo Montreal

7. Lancia Beta Trevi

8. Lotus Elan

9. Chrysler 300J

10. Alfa Romeo SZ

Alfa Romeo SZ

11. Matra Murena

Matra Murena

12. Bertone Lamborghini Athon

Bertone Lamborghini Athon

13. ItalDesign Maserati Boomerang

ItalDesign Maserati Boomerang

Photo: Tom Shaxson

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει