Το βίντεο-ύμνος των Alfa Romeo

Post date:

Author:

Category:

Για τα επόμενα 7 λεπτά της ώρας μπορείς να απολαύσεις την ιστορία της Alfa Romeo TZ2. Είναι αυτή που θα σε κάνει να εκτιμήσεις την ιστορία της. Είτε είσαι alfista, είτε τους αντιπαθείς

Το video-ύμνος των Alfa

Το βίντεο-ύμνος των Alfa είναι «ανέβηκε» αυτές τις μέρες στο Tube από το γνωστό οίκο του Kidston. Υπενθυμίζει τις καταβολές του ιταλικού motorsport, πριν τις Ferrari και τις Lamborghini. Για την ακρίβεια, εξιστορεί τη σχέση ενός ανθρώπου με τη μοναδική Alfa Romeo TZ2


Μόλις 12 κομμάτια κατασκευάστηκαν από τη θρυλική Alfa Romeo TZ2 που βλέπετε. Ήταν αρκετά για να γράψουν ιστορία

Ένα από αυτά, την αγωνιστική, καθαρόαιμη TZ2, είχε την τύχη να οδηγήσει ο 52χρονος Simon Kidston – του οποίου την προσέγγιση στην αυτοκίνηση εκτιμούμε στο 4D.

Ο ήχος που τρυπάει αυτιά

Αν, παρεμπιπτόντως, έχετε χάσει το in-car της Alfa Romeo Giulia TZ2 (τα αρχικά υποδηλώνουν την καταγωγή της «Tubolare Zagato»), αξίζει να πάρετε μία πρόγευση. Τρυπάει αυτιά. Και επειδή ο Kidston δεν επιτρέπει την κοινοποίηση του, θα πρέπει να πατήσετε εδώ για να την ακούσετε.

Ο ήχος της διαπερνά τα μόλις 620 kg της πανάλαφρης κατασκευής, αυτής της κούκλας απ’ το μακρινό 1965, με τον κινητήρα της Autodelta. Για την ιστορία, από μόλις 1.6 lt απέδιδε 170 ίππους, διέθετε ξηρό κάρτερ και δύο μπουζί στον κύλινδρο. Στρόφαρε στις 7,000 rpm. Η ιταλική εξότικα ήταν ικανή να αγγίξει τα 245 km/h. Μιλάμε για το 1965, έτσι; 

Το βίντεο-ύμνος των Alfa είναι, όμως, το επόμενο. Χρησιμοποιώντας το ίδιο αυτοκίνητο αφηγείται την ιστορία του Romano Martini, το καλοκαίρι του ’66. Έτρεχε με το παρατσούκλι «Shangry La».


Το μετέπειτα ιστορικό του Romano Martini έχει καταχωρημένη τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα F2, του 1973. Αλλά και μία πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα μέχρι τότε. Παθιασμένος alfista. Όπως περίπου και κάθε Ιταλός τη δεκαετία του ’60


Μία Alfa που συνδέει ψυχές

Αυτή είναι η ιστορία ενός ιδιαίτερου αυτοκινήτου. Πώς επιβίωσε από την πλημμύρα του ’66 στη Φλωρεντία -ο χειρότερος κατακλυσμός που έπληξε την πόλη απ΄το 1557- και πώς κατέληξε, τελικά, σε αμερικανικό έδαφος.

Εκεί όπου πέρασε σε καλά χέρια και συνδέθηκε ξανά με ανθρώπους. Για την ακρίβεια, το βίντεο-ύμνος των Alfa δεν έχει να κάνει μόνο με το ίδιο το αυτοκίνητο. Αλλά και για τους ανθρώπους που συνδέουν μνήμες και συναισθήματα με ένα «άψυχο» αντικείμενο. Όπως θα ΄λεγαν μερικοί ξενέρωτοι.


Photo: Kidston

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει