«Υπήρχε προειδοποίηση ότι τα Keyless Entry κλέβονται εύκολα»

Post date:

Author:

Category:

Τα συστήματα Keyless Entry σου κάνουν πιο εύκολο το μπες-βγες. Δυστυχώς το ίδιο ισχύει και για τους απατεώνες. Κι αν αυτό που συμβαίνει τώρα ήταν ταινία, μάλλον θα ‘χε τίτλο ”Gone in 90 seconds”

Υπήρχε

Θες εύκολη είσοδο στο αυτοκίνητό σου; Θα έχεις και το επιπλέον ρίσκο


Αρχές του χρόνου δημοσιεύτηκε ένα άρθρο από τον Guardian που ίσως πέρασε στα ψιλά. Μεταφράζοντας πρόχειρα τον τίτλο, έλεγε πως «Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε προειδοποιηθεί προ δεκαετίας ότι τα αυτοκίνητα με Keyless Entry είναι πιο ευάλωτα»

Άλλωστε τα πρόσφατα χρόνια τα συμβάντα με κλεμμένα Jaguar, Land Rover, Mercedes, Porsche και Tesla στη Μ. Βρετανία αυξάνονται και πληθύνονται.

Τα περισσότερα από τα μισά κλεμμένα αυτοκίνητα ανήκουν στις παραπάνω εταιρείς. Συμπτωματικό ότι όλες διαθέτουν συστήματα εισόδου χωρίς κλειδί, δηλαδή το λεγόμενο ”Keyless Entry”;

Μάλιστα, πλέον διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να παρέχουν τις επιπλέον καλύψεις τους επειδή τα χαρακτηρίζουν ως στόχο εγκληματιών.

Κάποιες ασφαλιστικές επιβαρύνουν έως και £2.000 ετησίως για να δεχθούν την ασφάλιση ενώ οι κλοπές αυτοκινήτων σε Μ. Βρετανία και Ουαλία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι και το Μάρτιο του 2023, είχαν σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση για χρονικό διάστημα μίας δεκαετίας


BMW M3 Competition xDrive

Πώς διευρύνθηκε η τάση των Keyless Entry;

Η απάντηση έχει να κάνει με τους νέους κανονισμούς που ισχύουν εντός της Ε.Ε.

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που προβλέπουν τη δυνατότητα σε ανεξάρτητα συνεργεία -και όχι μόνο στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους- να είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα χαμένα κλειδιά, παρέχουν Keyless Entry κλειδιά που μπορούν να επαναπρογραμματιστούν από τα δεδομένα που διατηρούνται μέσα στο σόφτγουερ των αυτοκινήτων

Οι κωδικοί ναι μεν προστατεύονται από λογισμικό ασφαλείας, όμως ορισμένοι χάκερς φαίνεται να έχουν καταφέρει να «σπάνε» τους κώδικες με εξελιγμένες συσκευές αποκτώντας πρόσβαση στα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο είχε εντοπιστεί εδώ και χρόνια και οι κλοπές αυτοκινήτων με συστήματα «εύκολης εισόδου» είναι ο νέος στόχος.

Photo: Getty Images


Μηχανικός σταρ Ferrari κατηγορείται για απάτη

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει