Ναι, αυτή ήταν η Ferrari από την Αμερική

Post date:

Author:

Category:

Thomassima III ferrariΠόσο ενδιαφέρον μπορεί να προκαλέσει μια Ferrari που σχεδιάστηκε από νεαρό Αμερικάνο;

Το 1969 πάντως που παρουσιάστηκε στην έκθεση του Τορίνο, χρειάστηκε η μετατόπιση των τριγύρω εκθεμάτων για να δοθεί χώρος στο ενθουσιώδες κοινό να περιεργαστεί κάτι τόσο σπάνιο και ενδιαφέρον.

 Ο δημιουργός του Thomassima III, Tom Meade, που έφυγε από τη ζωή σχετικά πρόσφατα, ξεκίνησε ως dealer εξωτικών και έγινε κάτοχος, ανάμεσα σε πολλά άλλα, δυο Ferrari 250 GTO.

Σε εποχές διαφορετικές από τις σημερινές, όταν δηλαδή η 250 GTO ήταν μια σπάνια μεν, αλλά «θνητή», προσιτή οικονομικά, κλασική Ferrari.

Ο Tom Meade έδειχνε ξεχωριστό ενδιαφέρον στη σχεδίαση ιδιαίτερων αμαξωμάτων και συμμετείχε ενεργά στην κατασκευή της πανέμορφης Ferrari 250 Nembo Spyder των Neri και Bonacini – εξ ου και το NeMBo, από τα ονόματα και των τριών.

Το 1962 άρχισε να σχεδιάζει μόνος του αμαξώματα πάνω σε σασί από Ferrari 250 GT. Ξεκίνησε με το Thomassima I, ένα αρκετά πρόχειρο project, και συνέχισε με το Thomassima II πριν φτάσει στη δημιουργία του συγκεκριμένου Thomassima III, το 1969. 

Το όνομα Thomassima σημαίνει “το μέγιστο από τον Thomas”, σύμφωνα με την ιταλική φρασεολογία, και του ταιριάζει απόλυτα.

Το design του Thomassima III είναι μια μίξη διαφορετικών σχολών σχεδίασης, με τις εντυπωσιακές gullwing πόρτες να υποδέχονται τον οδηγό και τις πλεγμένες σαν spaghetti εξατμίσεις να βγαίνουν από το πλάι. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε για την καταγωγή του

Για τη βελτίωση στη σχεδίαση του Tom Meade ευθύνεται ο Bertocchi, όταν σύστησε τον νεαρό τότε Tom στον μεγάλο Medardo Fantuzzi, μεγάλη αβάντα για τον φιλόδοξο Αμερικάνο.

Ο Meade εξομολογείται νοσταλγικά όλη την αθώα εικόνα της εποχής, μέσα από τις εμπειρίες του ως μαθητευόμενος του Fantuzzi, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ήταν μια περιπέτεια. Κανείς δεν νοιαζόταν για τα χρήματα, πέρα από εκείνα για τα τρόφιμα και το ενοίκιο…”

Με αναφορές στα Road & Track και Motor Trend της εποχής, το Thomassima έφτασε σήμερα να είναι ένα από τα best-seller των Hot Wheels και να βρίσκεται σε παιδικά αγορίστικα δωμάτια σ’ όλον τον κόσμο.

Όμορφο ή άσχημο, τα συμπεράσματα δικά σας. Θεωρώ πάντως πως είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον. Το γεγονός άλλωστε ότι ο ίδιος ο Enzo το ενέκρινε έχει και αυτό την αξία του

Photo: Top Gear

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει