Ροζ αυτοκίνητα, ροζ ''κουνελάκια'' και ένας Hefner

Post date:

Author:

Category:

Ο Hugh Hefner, o εκδότης του διάσημου περιοδικού Playboy ο οποίος αποδήμησε εις Κύριον το 2017, δεν στάθηκε μόνο γενναιόδωρος με την ανδρική φαντασία, αλλά και με τα μοντέλα που κέρδιζαν τον τίτλο της “Playmate της Χρονιάς”

Το περιοδικό, εκτός των υπόλοιπων επιχειρήσεων που στήθηκαν πάνω του, κατάφερε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα ανδρικά περιοδικά, ενώ αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα. Έξω από τα ταμπού των συντηρητικών, το περιοδικό εκτός από playmates έχει να επιδείξει κορυφαία άρθρα για θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη κατά καιρούς και άλλα περιοδικά δεν είχαν τα κότσια να παρουσιάσουν.   

Ανάμεσα στα δώρα των playmates κάθε χρονιάς ήταν, και παραμένει ακόμα και σήμερα, ένα καινούριο αυτοκίνητο.

Αναμφισβήτητα ένα από τα χρώματα-ταμπού των ανδρών είναι το ροζ, όταν φυσικά μιλάμε για αυτοκίνητα και όχι για γυναικείες καμπύλες… Το χρώμα όμως αυτό είναι ίσως το δημοφιλέστερο για το γυναικείο φύλο και, θέλοντας και μη, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα.

Υπήρξε λοιπόν μια έξαρση του ροζ από το ‘50 μέχρι και το ’70, ιδιαίτερα στην Αμερική σε όλα τα προϊόντα που προοριζόταν για το σπίτι, και όχι μόνο, και κέντριζαν την φαντασία και το γούστο των γυναικών οι οποίες αποτελούν τον βασικό πυρήνα της καταναλωτικής συνήθειας παγκοσμίως.

Έτσι λοιπόν, δεν ήταν δυνατόν το Playboy να μείνει ανεπηρέαστο από τα “must” της εποχής μιας και το ίδιο είχε τη δύναμη να δημιουργεί “must” από μόνο του.

Σχεδόν για μια δεκαετία, το αυτοκίνητο-δώρο των playmates βαφόταν με τον κωδικό “Playmate Pink”, ενώ η φωτογράφιση του μοντέλου με το αυτοκίνητο ήταν ίσως η πιο “συντηρητική” απ’ αυτές που παρουσίασε το περιοδικό από την χρονιά που ιδρύθηκε.

Ο λόγος ήταν κυρίως το θέμα ισορροπίας ανάμεσα σε δύο από τα κυριότερα αντικείμενα πόθου των ανδρών, κάτι που δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο μέχρι και σήμερα.

Αυτή, λοιπόν, είναι μια λίστα “Playmate Pink”, με χρονολογική σειρά.

1964: Donna Michelle / Ford Mustang Convertible

1965: Jo Collins / Sunbeam Tiger

1966: Allison Parks / Dodge Charger

1967: Lisa Baker / Plymouth Barracuda Fastback

1968: Angela Dorian / AMC AMX

1969: Connie Kreski / Shelby GT 500 Fastback

1970: Claudia Jennings / Ford Capri

1972: Liv Lindeland / DeTomaso Pantera

1973: Marilyn Colem / Volvo 1800ES

1974: Cyndi Wood / Mercedes-Benz 450SL

1975: Marilyn Lange / Porsche 911S

Εκτός από τα όμορφα μοντέλα, κορυφαίοι στο είδος τους διάσημοι άνδρες, όπως ο βασιλιάς του rock, Elvis Presley, ή o θρύλος του Box, Sugar Ray Robinson, δεν δίστασαν να ζητήσουν αυτό το χρώμα για το αυτοκίνητό τους.

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα διάσημο ροζ αυτοκίνητο, στη συλλογή του Θ. Χαραγκιώνη, και εκτίθεται στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου. Είναι μια πανέμορφη Chrysler Imperial Crown Convertible (‘55) που ανήκε κάποτε στον τραγουδιστή και συνθέτη των Led Zeppelin, Robert Plant.

Το αυτοκίνητο, όμως , που έχει συνδεθεί περισσότερο με το ροζ χρώμα είναι, φυσικά, η Cadillac, ξεκινώντας από τον Elvis να παραφράζει τον στίχο “You may get religion” σε “You may have a pink Cadillac”, στο τραγούδι “Baby Let’s Play House” (‘55), έναν χρόνο μετά την αυθεντική πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού από τον συνθέτη και ερμηνευτή Arthur Gunter.

Η πιο γνωστή Pink Cadillac. H περίφημη Fleetwood Series 60 του ’55, του Elvis Presley

Για μια “Pink Cadillac” γράφει όμως και ο Bruce Springsteen, τον Μάιο του ’84, ενώ  ερμηνεύει ανεπανάληπτα και ο Jerry Lee Lewis.

Ούτε καν ο σκληρός του Hollywood, Clint Eastwood, διστάζει να οδηγήσει μια ροζ Cadillac Series 62 Convertible του ‘59 στην ομώνυμη ταινία “Pink Cadillac” (‘89).

Μόδα ήταν και πέρασε; Θα δείξει…

Photo: Playboy

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει