Ληστεία αλά Ιταλικά. Τα ξεχασμένα μυστικά της ταινίας

Post date:

Author:

Category:

Πώς τα Mini εκπόρθησαν τα Fiat μέσα σε ιταλική έδρα. Για Τα ξεχασμένα ντεσού της ταινίας του ’69

Ληστεία αλά ιταλικά

Υπάρχει ολόκληρο στόρι στο τι διαδραματίστηκε στην ταινία Ληστεία αλά Ιταλικά. Ή Italian Job, όπως ήταν ο πρωτότυπος τίτλος. Αυτές είναι οι λεπτομέρειες


Πάντα είχα την απορία πώς σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα car movies, που θα έπρεπε να λέγεται “The Fiatalian Job”, πρωταγωνιστές ήταν τα Mini και γυρίστηκε σε μία πόλη, που το ’69, έψαχνες με το μικροσκόπιο να δεις κανένα Σκαθάρι

Διαβάζω στο IMDb, τη βίβλο των κινηματογραφόφιλων, ότι η BMC αρνήθηκε να δώσει αυτοκίνητα για το γύρισμα του πρωτότυπου The Italian Job ή αν προτιμάτε της πρώτης Ληστείας αλά Ιταλικά, με αποτέλεσμα να πρέπει αυτά να αγοραστούν από τους παραγωγούς, στην εμπορική τους μάλιστα αξία.

Οι άγνωστες λεπτομέρειες της ταινίας

Ενώ η διοίκηση της Fiat, μόνο τα κλειδιά της πόλης δεν τους έδινε, αρκεί να χρησιμοποιούσαν τα Abarth της εποχής. 

Φυσικά, τα Mini, πεμπτουσία του απόηχου της British Εra, παρέμειναν και έδωσαν την αντίθεση που ακόμη είχαν ή πίστευαν ότι είχαν οι Βρετανοί – us vs them.

O αρχηγός της Fiat (ένας ήταν ο αρχηγός), φρέσκος ακόμα, είδε αμέσως την ευκαιρία και παραχώρησε το Lingotto.

Όλα δε αυτά, προκειμένου να προωθήσει όχι μόνο τη Fiat, αλλά και μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ιταλίας, δίνοντας άλλο ένα δείγμα της διορατικότητάς του.

Το αποτέλεσμα ήταν αυτή η εξαιρετική ταινία, που βλέπεται ακόμα και σήμερα, με οποιαδήποτε δικαιολογία.

Ή για να δούμε το Λονδίνο της εποχής, ή τον Michael Caine της εποχής, ή τον Benny Hill της εποχής. Ή για να ακούσουμε τον Quincy Jones της εποχής. Ή για την ίδια την εποχή.

O λόγος δε που η Ληστεία αλά Ιταλικά γυρίστηκε στο Τορίνο, ήταν γιατί, σε αντίθεση με το Λονδίνο, τα φανάρια που ρύθμιζαν την κυκλοφορία συντονίζονταν μέσω ηλεκτρονικού εγκεφάλου. Κι αυτό λέει πολλά για την σχέση που είχαν πάντα οι Ιταλοί με τα ηλεκτρονικά.

Αυτό ήταν το trailer της ταινίας του ’69. Εντάξει, υπάρχει και η νεότερη εκδοχή της ταινίας, του 2003, με Donald Sutherland και Mark Wahlberg. Όμως, το ορίτζιναλ έχει πάντα άλλη χάρη.


Photo: IMDB

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει