Αστέρες και 1000 Μίλια. Η Alfa Romeo στο Mille Miglia

Post date:

Author:

Category:

Migle Miglia Piero Pelu

 

Ο θρυλικός αγώνας -που θα λάβει χώρα από 16 έως 19 Μαΐου- θα χαρακτηρίζεται από την επίσημη ομάδα της Alfa Romeo, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες οδηγούς αγώνων και διεθνώς γνωστούς καλλιτέχνες, όλοι ενωμένοι με την αγάπη των κλασικών αυτοκινήτων της Alfa

Ο μπασίστας χρυσός παίκτης Guy Berryman, ο τραγουδιστής Piero Pelù και ο οδηγός αγώνων Derek Hill. Μία παρέλαση αστέρων η οποία θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό στην 36η έκδοση του “Mille Miglia”, της ιστορικής αναβίωσης του αγώνα αυτοκινήτων την οποία πολλοί άνθρωποι, πολύ σωστά, θεωρούν ότι είναι “το καλύτερο μουσείο ταξιδιού στον κόσμο”.

Alfa Romeo στο Migle Miglia

Η μάρκα της Alfa Romeo είναι και πάλι πρωταγωνίστρια στην “κλασική εκδήλωση” της Μπρέσια, τόσο σαν χορηγός αυτοκινήτων όσο και σαν “επίσημος φιλοξενούμενος”, καθώς αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 90η επέτειο της πρώτης νίκης της στον θρυλικό αγώνα, που έγινε από το 1927 έως το 1957.

Mε 47 αυτοκίνητα να λαμβάνουν μέρος στην επίσημη ομάδα και ιδιωτικά, η Alfa Romeo θα έχει μία από τις μεγαλύτερες ομάδες σε ολόκληρη τη εκδήλωση, που θα ξεπεραστεί μόνο από την αδελφό μάρκα της, την Fiat, με 49 συμμετέχοντες.

Το “απόσπασμα” της Alfa Romeo κυριαρχείται από τα τέσσερα σπάνια μοντέλα – 6C 1500 SS, 6C 1750 GS, 1900 SS και 1900 Sport Spider  – που έχουν διατεθεί από το ιστορικό μουσείο της Alfa Romeo στο Αρέσε (Μιλάνο), τα οποία ανήκουν στην συλλογή του FCA Heritage, του τμήματος το οποίο προστατεύει και προωθεί την ιστορική κληρονομιά των Ιταλικών μαρκών της FCA.

Τα βλέμματα όλων των παθιασμένων με την μάρκα θα μαγνητιστούν από το υπέροχο 1500 Super Sport από το 1928, με φροντίδα από το Stabilimenti Farina, το οποίο γιορτάζει την 90η επέτειο της αλησμόνητης νίκης του μοντέλου στο Mille Miglia του 1928.

Πιο πρόσφατα, το αυτοκίνητο αυτό από το ιστορικό μουσείο της Alfa Romeo κέρδισε την ιστορική αναβίωση του Mille Miglia το 2005 και το 2007. Αργότερα, ήταν επίσης νικηφόρο στο “1000 Millas Sport” στην Αργεντινή, μία επιτυχία που επαναλήφθηκε το 2008. Το περίφημο 1928 6C 1500 Super Sport είναι εφοδιασμένο με ένα 6-κύλινδρο κινητήρα, 1487 cc, ο οποίος αποδίδει μέγιστη ισχύ 76 HP στις 4,800 rpm, φτάνοντας μία τελική ταχύτητα 140 km/h. 31 από αυτά τα αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν μεταξύ 1928 και 1929.

Ένα περίεργο γεγονός: το αυτοκίνητο θα φέρει στον αγώνα τον αριθμό 30, που έχει χρησιμοποιηθεί επίσης από την αδελφή του η οποία κέρδισε την πρώτη νίκη της Alfa Romeo στο Mille Miglia με τους Giuseppe Campari και Giulio Ramponi το 1928. Το αυτοκίνητο αυτό θα οδηγηθεί στον αγώνα από τον Giovanni Moceri, που είναι σήμερα Italian Grandi Eventi ACI Sport Champion και με νίκες στου μεγαλύτερους ιστορικούς αγώνες της Ιταλίας στο όνομα του, από το Mille Miglia έως το Targa Florio και στο Coppa d’Oro delle Dolomiti. 

Στους αγωνιστικούς δρόμους του 2018 Mille Miglia θα τρέξει επίσης η 6C 1750 Gran Sport, το θρυλικό μοντέλο με τους Tazio Nuvolari και Giovanni Battista Guidotti που οδηγήθηκε στην νίκη το 1930.

Όπως το επεισόδιο του “προσπεράσματος χωρίς φώτα” που έχει αναδειχθεί σε ένα θρύλο, αυτός ήταν επίσης ο αγώνας όταν ο Nuvolari πέτυχε το πρωτοφανές επίτευγμα της μέσης ωριαίας ταχύτητας των 100 km/h σε ολόκληρο τον αγώνα. Το καταπληκτικό αμάξωμα δημιουργήθηκε από τον Μιλανέζο σχεδιαστή Zagato, και εξακολουθεί να προκαλεί δέος σε όλους εκείνους που είναι αρκετά τυχεροί για να το δουν σήμερα. Στο τιμόνι αυτού του αυτοκινήτου θα είναι ο Roberto Giolito, διεθνώς γνωστός σχεδιαστής αυτοκινήτων και σήμερα επικεφαλής του τμήματος FCA Heritage.

Η επίσημη ομάδα της Alfa Romeo ολοκληρώνεται με την 1900 Sport Spider του 1954 και μία 1900 Super Sprint του 1956. Η πρώτη είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο αγωνιστικό spider – που έχει παραχθεί σε μόλις δύο μονάδες – εφοδιασμένο με τον 4-κύλινδρο κινητήρα “1900” με δύο εκκεντροφόρους και ξηρό κάρτερ, με μέγιστη ισχύ ενισχυμένη στα 138 HP, που του επιτρέπει να φτάσει σε μία ταχύτητα 220 km/h, χάρη σε ένα βάρος μόλις 880 kg και εξαιρετικά αποδοτική αεροδυναμική.

Με τον καινοτόμο σχεδιασμό του Bertone, το 1900 Sport Spider έρχεται με ένα κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων και έναν οπίσθιο άξονα De Dion: απόδοση και οδηγησιμότητα αντάξια ενός μοντέρνου αυτοκινήτου, που έχει απόκριση και αξιοπιστία, με εξαιρετικές ικανότητες κρατήματος στον δρόμο.

Το θαυμάσιο αυτό αυτοκίνητο θα οδηγηθεί στον αγώνα από μία ομάδα διασημοτήτων του Guy Berryman και του Derek Hill. Ο πρώτος, ένας παγκοσμίου φήμης μουσικός, είναι μπασίστας του British group Coldplay, με πωλήσεις πάνω από 80 εκατομμύρια δίσκους στο όνομα του. Ένας παθιασμένος συλλέκτης κλασικών αυτοκινήτων, πολλά εκ των οποίων Ιταλικά, ο Guy Berryman θα καθίσει πίσω από το τιμόνι της 1900 Sport Spider με τον Derek Hill, επαγγελματία οδηγό αγώνων και γιο του Phil Hill, η νίκη του οποίου στο πρωτάθλημα Formula 1 του 1961 με την Ferrari τον έκανε τον πρώτο Αμερικανό που κέρδισε ποτέ τον τίτλο.

Ένας λάτρης των κλασικών αυτοκινήτων, ο οποίος απολαμβάνει την οδήγηση και στον δρόμο αλλά και σε πίστες αγώνων, ο Derek Hill είναι Master of Ceremonies στο Pebble Beach, το παγκόσμιο κορυφαίο concours d’elegance για κλασικά αυτοκίνητα, και έχει ένα στενό δεσμό με την Alfa Romeo, λόγω του ότι στην πράξη έμαθε να οδηγεί σαν νεαρό αγόρι σε μία GTV που ανήκει στον πατέρα του.

Από μία ασυνήθιστη ιστορική συγκυρία, το 1979 ο ίδιος ο Phil Hill υπέγραψε την Alfa Romeo Mille Miglia Sprint Veloce, μία περιορισμένη έκδοση του αυτοκινήτου αφιερωμένου στον θρυλικό αγώνα, κατασκευασμένου ειδικά για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η τετράδα των επίσημων αυτοκινήτων της Alfa Romeo στην εκδήλωση ολοκληρώνεται από την 1900 Super Sprint από το 1956, ένα κομψό coupé με αμάξωμα Touring σε μία έκδοση “gran tourism” του 1900, “το οικογενειακό αυτοκίνητο που κερδίζει αγώνες”, για να θυμηθούμε το διαφημιστικό σποτ που το έκανε διάσημο την δεκαετία του 1950. Η 1900 SS δεν έρχεται για πρώτη φορά στο Mille Miglia, καθώς την δεκαετία του 1950, όταν διεξαγόταν ακόμα ο αγώνας, ήταν το αυτοκίνητο της επιλογής πολλών κυρίων οδηγών, λόγω της εξαιρετικής απόδοσης και αξιοπιστίας του. 

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μεταξύ των πολλών αυτοκινήτων Alfa Romeo που έχουν οδηγηθεί στην εκδήλωση από ιδιώτες συλλέκτες, γίνεται ειδική μνεία στην 1955 Giulietta Sprint του Piero Pelù, του διάσημου τραγουδιστή και μουσικού από την Φλωρεντία ο οποίος ήταν το 1980 ένας ιδρυτής του Litfiba, ενός ορόσημου στην ιστορία της Ιταλικής ροκ.

Ένας ισόβιος λάτρης της Alfa, ο Pelù λαμβάνει μέρος στο Mille Miglia σαν καλεσμένος του FCA Heritage. Το αυτοκίνητο του, που έχει ανακατασκευαστεί πρόσφατα με σχολαστικό τρόπο, έχει λάβει το Classiche “Certificate of Origin” της Alfa Romeo, το έγγραφο που περιέχει τις προδιαγραφές της παραγωγής του μεμονωμένου αριθμού πλαισίου, όπως περιέχεται στα αρχεία παραγωγής του κατασκευαστή. Ο Ιταλός τραγουδιστής θα έχει επίσης έναν αστέρα συνοδηγό: τον συνεταίρο του, κορυφαίο διεθνή ενορχηστρωτή Gianna Fratta.

Το FCA Heritage έχει αφιερώσει στο Mille Miglia του 2018 μία ενότητα της ιστοσελίδας του www.fcaheritage.com, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτή την περίσταση.

Η ενότητα είναι απευθείας προσβάσιμη από την αρχική ιστοσελίδα και απεικονίζει την ιστορία των vintage αυτοκινήτων της Alfa Romeo που συμμετέχουν στον αγώνα και τις σχετικές ομάδες τους, επίσης παρουσιάζοντας συνεντεύξεις βίντεο με τους κύριους πρωταγωνιστές.

Info/Photo: Fiat Auto Hellas

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει