Είναι οι Βρυξέλλες που ονειρεύτηκαν ότι το 2035 θα πωλούνται μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και είναι η αγορά που αντιστέκεται σθεναρά. Μιλάμε για πρόβλημα, όχι αστεία

1. Οι Βρυξέλλες υπέκυψαν στις εκκλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανών για επιείκεια όσον αφορά την επίτευξη των στόχων στις εκπομπές ρύπων. Mαζί και στην ανάγκη να διατηρηθούν θέσεις εργασίας σε εργοστάσια τα οποία κινδύνευσαν με λουκέτο, όπως αυτό της Αudi (Photo: Alexandros Michailidis – Shutterstock)
Ανοίγουν εισαγωγικά: « Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου δεν είναι πλέον οι ανταγωνιστές μας από την Κίνα αλλά η πλημμύρα των ευρωπαϊκών κανονισμών». Κλείνουν τα εισαγωγικά
Τάδε έφη ο εκπρόσωπος Μεταφορών στο γερμανικό κοινοβούλιο. Μετά από λίγο, συνέχισε σθεναρά προσθέτοντας ότι, κατά την άποψή του, «οι στόχοι των εκπομπών ρύπων θα μπορούσαν τελείως να έχουν ακυρωθεί. Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει καταφέρει να μου εξηγήσει ολοκληρωμένα γιατί χρειαζόμαστε τέτοιους στόχους εκπομπών για μία επιτυχή προστασία του κλίματος
Μπορείτε εύκολα μάλλον να καταλάβετε το τι ακολούθησε
Διάφορες ομάδες που υποστηρίζουν την ατζέντα του 2035 για πλήρη απαγόρευση πώλησης θερμικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, έβγαλαν τα σπαθιά τους και σύσσωμες ακούστηκαν οι φωνές τους.

Για παράδειγμα, ένας ευρωβουλευτής των Πρασίνων είπε ότι «η επιτροπή της ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγει το κουτί της Πανδώρας»
Τόσο αυτός όπως κι άλλες ομάδες που υποστηρίζουν την ολοκληρωτική απαγόρευση θερμικών αυτοκινήτων θεωρούν ότι η σημερινή τάση να τεθούν κάποιες αναβολές εφαρμογής των αυστηρών περιορισμών, ουσιαστικά, θα ανατρέψει πλήρως την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης.
Join the party
Την ίδια στιγμή πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε εορταστική διάθεση. Όπως λένε κάποιοι εκπρόσωποί τους, η αναβολή των στόχων «ανοίγει ένα παράθυρο σε μια λογική που πάντοτε υποστηρίζαμε».
Από την άλλη υπάρχουν και κάποιες άλλες εταιρείες που δε βλέπουν και με πολύ καλό μάτι την αλλαγή στόχων. Για παράδειγμα, η Volvo η οποία έχει εξαγοραστεί, ως γνωστόν, από την κινεζική Geely το 2010, σαφώς και ήθελε οι στόχοι να παραμείνουν όπως αρχικά είχαν διατυπωθεί. Η εταιρεία έχει επενδύσει πολύ σε αυτούς και προφανώς, κατά κάποιο τρόπο, νιώθει να «τιμωρείται» επειδή ακριβώς ήταν μία από τις πιο «υπάκουες»


Οι περισσότεροι πάντως κατασκευαστές ανοίγουν σαμπάνιες
Κι αυτό διότι αντί ο στόχος να βασίζεται στις φετινές πωλήσεις θα βασίζεται σε μέσο όρο τριών ετών, κάτι που διευκολύνει όσες δεν βιάστηκαν να «καθαρίσουν» τους στόχους τους.
Και, εννοείται, περιορίζονται οι «καμπάνες» επιβολής προστίμων για όσους στόλους υπερβαίνουν τους δυσβάσταχτους, είναι αλήθεια, στόχους.
Ένας τέτοιος, για παράδειγμα, είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της Renault, ο Λούκα ντε Μέο, ο οποίος χτύπησε το «τύμπανο» για επιείκεια στους στόχους εκπομπών. Ήταν εκεί, στο εργοστάσιο της Renault αυτές τις μέρες, και χαιρέτισε την υποστήριξη της επιτροπής για τεχνολογική ουδετερότητα – κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να κάνουν πράξη τους στόχους.
Τι θα γίνει, λοιπόν, το 2035; Καθίστε αναπαυτικά και δείτε το σίριαλ. Μάλλον έχει πολλά επεισόδια ακόμη

Ο CEO της Renault, Λούκα ντι Μέο, ενώ δεν αμφισβήτησε τον τελικό ορίζοντα του 2035, δήλωσε ικανοποιημένος από την ελαστικότητα των στόχων και για μη αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (Renault)
Photo: Alexandros Michailidis – Shutterstock / Renault
Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.