Τα tips για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου

Post date:

Author:

Category:

ασφάλιση αυτοκινήτου

 

Μικρά μυστικά που αξίζει να ξέρεις στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Είναι γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες ορίζουν αρκετές παραμέτρους για την κοστολόγηση των κινδύνων στον κλάδο αυτοκινήτου. Η κάθε μια χωριστά έχει προκαθορίσει ποιους θα δεχτεί πιο εύκολα δηλαδή, ποιους θα αναλάβει με πιο οικονομικά ασφάλιστρα, ώστε να κερδίσει μέρος των ασφαλισμένων.
Με τα παρακάτω tips θα μάθεις τι να προσέχεις ή ακόμη και να βοηθάς τους φίλους σου στην δική τους επιλογή. 

 

#Σύγκριση
Η εύρεση οικονομικών ασφαλίστρων είναι ευκολότερη απ΄ότι ήταν κάποτε. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να ζητήσει κανείς προσφορές από διάφορους ασφαλιστικούς πράκτορες και να αναζητήσει προσφορές στο internet. Μπορεί να επιλέξει συγκρίνοντας τις τιμές και τις καλύψεις, διατηρώντας ωστόσο την ποιότητα των παροχών. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως την ασφάλεια την κάνουμε για να είμαστε σίγουροι ότι θα εξυπηρετηθούμε και θα αποζημιωθούμε αν προκύψει πρόβλημα. Σε κανέναν δεν θα άρεσε από μια “φθηνή” ασφάλιση να βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπος με ένα μεγάλο έξοδο. 

 

#Οδηγός
«Ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και του αυτοκινήτου» είναι αυτός που συνήθως ευθύνεται για τα ατυχήματα που προκαλούνται. Στατιστικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Οι ασφαλιστικές, εδώ και λίγα χρόνια, καταγράφουν την συμπεριφορά του κάθε οδηγού με βάση το ΑΦΜ του. Μπορεί πολύ εύκολα να ελεγχθεί αν ένας οδηγός έχει προκαλέσει ατύχημα στο παρελθόν

Επομένως, όσοι από εσάς δεν έχετε προκαλέσει κάποιο ατύχημα, θα σας αναγνωρίσει το σύστημα και αρκετές εταιρίες θα σας επιβραβεύσουν με έκπτωση. 

 

#Ηλικία
Η ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον καθορισμό των ασφαλίστρων. Σαφέστατα οι νέοι οδηγοί σε ηλικία ή/και δίπλωμα καθώς και οι οδηγοί άνω των 75 ετών έχουν μια επιβάρυνση. Για τις υπόλοιπες, όμως, περιπτώσεις οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν καθορίσει ηλικιακές ομάδες που έχουν αποδειχθεί  πιο “ασφαλείς”.  Η κάθε εταιρία έχει τα δικά της στατιστικά αποτελέσματα και με βάση αυτά κοστολογεί τις ομάδες.

 

#Μάρκα και τύπος οχήματος
Οι ασφαλιστικές εταιρίες, με βάση τα στατιστικά τους αποτελέσματα, έχουν ξεχωρίσει τις μάρκες που είναι λιγότερο ή περισσότερο ζημιογόνες. Ετσι, ανάλογα με το αυτοκίνητο που οδηγείς, σου δίνουν έκπτωση ή επιβάρυνση ή απορρίπτουν τελείως την ασφάλισή σου. Συνήθως, ευνοούνται οι συντηρητικές μάρκες και ιδιαίτερα τα οχήματα που προέρχοναι από Ιαπωνία. Εχει αποδειχθεί πως αυτά τα οχήματα επιλέγουν οι πιο προσεχτικοί οδηγοί.

 

#Τόπος κατοικίας
Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι αυτός του τόπου κατοικίας και πιο συγκεκριμένα του ταχυδρομικού κώδικα. Για παράδειγμα, αν μένεις στα προάστια της Αθήνας, έχεις λιγότερες πιθανότητες να σου καταστρέψουν το αυτοκίνητο απ΄ότι στο κέντρο της. Μικρότερος κίνδυνος, άρα οικονομικότερο ασφάλιστρο για τις συμπληρωματικές καλύψεις.

Για τις περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όπου η πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς είναι πιο εύκολη, βρίσκεις οικονομικά ασφάλιστρα επειδή χρησιμοποιείς λιγότερο το αυτοκίνητό σου.  Αν μένεις στην επαρχία, ακόμη καλύτερα. Εκεί βλέπεις χαμηλότερες τιμές διότι, στατιστικά, έχει παρατηρηθεί μικρότερος αριθμός ατυχημάτων

#Πολλαπλή ασφάλιση
Αν έχεις ήδη ένα όχημα ασφαλισμένο σε κάποια εταιρία, τότε είναι πιθανό να δίνει έκπτωση στην ασφάλιση δεύτερου οχήματος. Γενικά, υπάρχουν πολλές εταιρίες που δίνουν ομαδική έκπτωση στα ασφαλιστήρια των αυτοκινήτων. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης λόγω ύπαρξης ασφαλιστηρίων άλλων κλάδων, όπως, πχ από συμβόλαια πυρός. Εκτός από το οικονομικό όφελος που προκύπτει από έναν τέτοιο συνδυασμό, αποκτάς την σιγουριά ότι έχεις πλήρη κάλυψη από την εταιρία που εμπιστεύεσαι. 

  

#Μην ανανεώνεις αυτόματα
Αυτό είναι το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. Είναι καλό να ελέγχεις και να συγκρίνεις τι υπάρχει στην αγορά. Χρειάζεται, επίσης, να ελέγχεις τις καλύψεις του ασφαλιστηρίου σου, ώστε να δεις, αν πληρούν τις ανάγκες σου. Για παράδειγμα, στα συμβόλαια με καλύψεις για κλοπή και πυρός απαιτείται τακτική αναπροσαρμογή στην ασφαλιζόμενη αξία. Δεν υπάρχει λόγος να πληρώνεις αυξημένα ασφάλιστρα εξαιτίας της αναγραφόμενης αξίας. Στην πραγματικότητα η αξία του αυτοκινήτου σου μειώνεται χρόνο με τον χρόνο και σε περίπτωση ζημιάς η αποζημίωση θα γίνει με τρέχουσα εμπορική αξία. 

 

Επειδή είναι δύσκολο ο κάθε ένας να ψάξει και να συμπεριλάβει όσα είπαμε πιο πάνω στην έρευνά του, υπάρχουν έμπειρα και εξειδικευμένα ασφαλιστικά γραφεία που κάνουν την δουλεία για εσάς. Δηλαδή, ερευνούν και βρίσκουν την καλύτερη δυνατή λύση για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σας και όχι μόνο.

 

Ένα τέτοιο γραφείο είμαστε και εμείς οι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι Αθήνας. Μπορείτε να μας ρωτήσετε τα πάντα για την ασφάλισή σας, στη Sure.gr 

Photo: Google

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει