Δόξα, πτώση, δόξα. Για την ανάσταση της Brabham

Ένα από τα πιο ιστορικά ονόματα στο motorsport, αυτό του Jack Brabham, επιστρέφει ξανά στο πρσκήνιο με ένα supercar και πολλές αγωνιστικές ελπίδες. Εις το όνομα του πατρός 

Το 1992, στο Grand Prix της Ουγγαρίας, όταν ο Damon Hill είδε την καρό σημαία, σηματοδοτήθηκε το τέλος του δρόμου για τη Brabham. 

Μια από τις πιο σημαντικές ομάδες του motorsport, η υλοποίηση ενός σπουδαίου οδηγού και κατασκευαστή, του Jack Brabham, ολοκλήρωνε την μεγάλη της, ιστορική πορεία στις πίστες.

Για όποιον παρακολουθούσε τους αγώνες, εκεί στη δεκαετία του ’80 και στις αρχές του ’90, το όνομα αυτό, “Brabham”, σήμαινε πολλά. 

Είχε στο βιογραφικό του 2 Πρωταθλήματα Κατασκευαστών και 4 Πρωταθλήματα Οδηγών στο μαγικό κόσμο της Formula 1.

Όμως, όπως συμβαίνει συνήθως, είναι το ρευστό το οποίο καθορίζει τη συνέχεια των πραγμάτων. Και στη Brabham είχε αρχίσει να λιγοστεύει δραματικά.Μπορεί να έγινε μια προσπάθεια να «αναστηλωθεί» η κατάσταση την επόμενη χρονιά, το 1993, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Έπρεπε να περάσει περισσότερο από μια δεκαετία, το 2006, όταν ο γιος του ιδρυτή της εταιρείας, ο David Brabham, αποφάσισε να αποκαταστήσει την κληρονομιά του πατέρα του. Το πρόβλημα που αρχικά αντιμετώπισε ήταν πως υπήρχαν και άλλοι οι οποίοι διεκδικούσαν εν τω μεταξύ τη χρήση του επίζηλου ονόματος παύλα επωνυμίας

Πέρασαν αλλά οκτώ χρόνια, μέχρι το 2014 (χρονιά κατά την οποία πέθανε ο πατέρας του, Jack Brabham, στα ογδόντα οκτώ του χρόνια), όταν τελικά ο David εξασφάλισε τη νομική χρήση του ονόματός του. Ήταν το εφαλτήριο ώστε η αυστραλιανή Brabham Automotive να ξανασταθεί στα πόδια της.

Ο πρώτος καρπός ήταν ένα supercar με τον κωδικό ΒΤ62, με απόδοση περί τους 700 ίππους, από ένα δικής της κατασκευής V8, με χωρητικότητα 5.4 lt, κάποια 1.200 kg αρνητικής άντωσης και μόλις 972 kg. 

Προς τιμήν του πρώτου αγώνα του Jack Brabham, 70 χρόνια πριν, η BT62 κατασκευάστηκε σε μόλις 70 κομμάτια, με τιμή 1 εκατομμύριο λίρες. Κάποια 1,1 εκατομμύρια ευρω. Ο γιος του μεγάλου Jack Brabham δηλώνει ότι ο πατέρας του είχε μια απίστευτη αποφασιστικότητα να πετύχει και, όπως και εκείνος, διατηρεί κι αυτός το ίδιο χαρακτηριστικό. Δουλεύοντας ασταμάτητα πάνω στο πρώτο υπεραυτοκίνητο της Brabham, τη BT62.

Σήμερα διαβάζω ότι η εταιρεία επιβεβαιώνει και επισήμως την επιστροφή της στο Le Mans στοχεύοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC) για τη σεζόν 2021-22. Οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει και εκτιμώ πως είναι ένα πολύ θετικό νέο για όσους δεν βλέπουν το motorsport απλώς ως συμμετοχές fucking fast αυτοκινήτων αλλά και ως εξέλιξη της ανθρώπινης προσπάθειας μέσα στο χρόνο. Ελπίζω να πετύχει η ανάσταση. Εις το όνομα του πατρός τού David.

Photo: brabhamautomotive.com

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει

Η απαγορευμένη διαφήμιση του Golf. Για τη μάνα σου

Η απαγορευμένη διαφήμιση του Golf πυροδότησε το ίντερνετ. Δεν έχει να κάνει με το αυτοκίνητο. Έχει να κάνει με τη μάνα μου, τη δική σου, τις μελλοντικές

Ford Ranger Raptor. Bad ass με καρότσα

«Η εμπειρία με το Ford Ranger Raptor ήταν ικανή να σε κάνει να βλέπεις ένα pick-up ως κύριο αυτοκίνητο. Αδρεναλίνη με καρότσα. Δεν σου τυχαίνει και κάθε μέρα»

Citroën C5 Aircross. Το Citroën της δεκαετίας πάει «σφαίρα»

«Το Citroën C5 Aircross SUV μάλλον δικαιολογημένα μόλις έκανε επίδοση-ρεκόρ για τη μάρκα. Τολμηρό, άνετο, τόσο ποιοτικό όσο ποτέ και με χαρακήρα τυπικά Citroën»

Ο θεϊκός γύρος του Patrick Depailler. Σκίζουμε διπλώματα (video)

Βλέπεις το video και μετά αναθεωρείς για το πόσο καλά ξέρεις να οδηγείς

Texting: 21 μέτρα ρίσκου. Πόσο αξίζουν τα μηνύματα;

Κόφ'το, κλείσ' το, άσ' το για αργότερα το κινητό. Υπακοή και σεβασμός απ΄όλους μας, ειδικά τους σκεπτόμενους Πραγματικούς Οδηγούς που οφείλουν να θέτουν το παράδειγμα. 21 μέτρα ρίσκου είναι πολλά

Σόρι, αλλά το Mazda RX-7 με Wankel είναι όνειρο απατηλό

Ζούμε στην εποχή της κατά συρροή υπερβολής των memes (όρος που προέρχεται από την πράξη τού μιμείται) στο σύγχρονο διαδίκτυο. Πιάνει τη μία είδηση ο ένας και την τεντώνει τέρμα ο επόμενος

Καθαρόαιμη Lancia Rally 037

Το αυτοκίνητο-σταθμός πουλήθηκε έναντι €770.000...