Δακτύλιος και ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Μονά – ζυγά δικά τους

Post date:

Author:

Category:

Ανατροπή στο δακτύλιο της Αθήνας: Μπλόκο σε αυτοκίνητα

Δακτύλιος Αθήνα

Από τις 25 Οκτωβρίου 2021 ο δακτύλιος επιστρέφει στην Αθήνα, αλλά κάνει αιφνιδιαστικά έξωση ακόμη και σε νέα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που μέχρι χθες είχαν «ελευθέρας» για να κυκλοφορούν καθημερινά και χωρίς απαγόρευσηστο κέντρο της πρωτεύουσας


Το σκηνικό για το δακτύλιο αλλάζει φέτος μετά τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή

Για την ακρίβεια, με αυτές ανάβει το πράσινο φως για κατ΄εξαίρεση είσοδο στο δακτύλιο αποκλειστικά στα ηλεκτρικά οχήματα.

Έτσι ακόμη και όσοι αγόρασαν τους τελευταίους μήνες ένα αυτοκίνητο τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αλλά δεν ήταν ηλεκτρικό, πλέον δε θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο δακτύλιο της Αθήνας, αλλά όπως όλοι, δηλαδή μονά – ζυγά.

Πλέον θα αποκλείονται από την ελεύθερη είσοδο στο δακτύλιο όσα οχήματα κινούνται με αέρια καύσιμα, είναι κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή εντελώς καινούρια με ημερομηνία ταξινόμησης από 1η Ιανουαρίου 2021 και χαμηλές εκπομπές ρύπων

Πρόκειται για τις κατηγορίες, στις οποίες βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασηςεπιτρεπόταν να εισέρχονται στο δακτύλιο. Το γεγονός αυτό μάλιστα είχε αποτελέσει για πολλούς κατοίκους του λεκανοπεδίου κίνητρο για την αγοράσυγκεκριμένου τύπου οχήματος.

Διεύρυνση στα όρια του δακτυλίου

Tην ίδια ώρα που το υπουργείο μελετά διεύρυνση των ορίων του δακτυλίου, όπως αποκάλυψε ο κ. Καραμανλής, επεκτείνοντάς τον και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

Ο «καθαρός δακτύλιος», σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι η νέα φιλοσοφία του δακτυλίου, η οποία θα καταργεί όλα τα «παραθυράκια» και τις εξαιρέσεις, ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ανάσα για την Αθήνα», το οποίο περιλαμβάνει τρία στάδια λήψης μέτρων: άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

«Αυτός ο δακτύλιος θα βασίζεται σε πρώτη φάση στη λογική των μονών – ζυγών. Αλλά με μία θεμελιώδη διαφορά: Τέρμα οι χιλιάδες εξαιρέσεις και κομμένα όλα τα “παραθυράκια”.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα τα οποία εξαιρούνται από το δακτύλιο. Αυτό θα λήξει. Ο μόνος τύπος αυτοκινήτων που θα εξαιρούνται θα είναι τα ηλεκτρικά, για αυτό θα το ονομάσουμε ‘‘Καθαρό Δακτύλιο’’», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.Σωρεία αντιδράσεων για το νέο δακτύλιο

Οι δηλώσεις έχουν ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, ενώ από πλευράς του υπουργείου δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα εξαιρούμενα οχήματα θα τρώνε …κόκκινη κάρτα από την πρώτη μέρα επανεφαρμογής του δακτυλίου, την 25η Οκτωβρίου.

Πρόστιμο για παράβαση δακτυλίου

Η παράβαση του δακτυλίου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (άρθρο 52, παράγραφος 6) ενώ μπορεί να επιβληθεί και φυλάκιση μέχρι ενός έτους για τους παραβάτες που δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών οργάνων για άμεση έξοδο από το δακτύλιο.


Νέος οδηγός

Πηγή: miltaire.gr

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει